Noodweer

Op een normale donderdagavond ga ik met de fiets naar het zwembad. Maar toen ik deze avond het werk verliet was het zo hard aan het regenen en waaien dat zelfs met een paraplu mijn broek en schoenen helemaal doorweekt waren. Dus belde ik madam boerenerf om mij na de boodschappen toch maar op te pikken aan het station. Dat kon efkes duren, was het antwoord, want zij zat met de wagen midden in een noodweer: regen, hagel en verschrikkelijke rukwinden.

AL bij al was het weer nog redelijk toen ik met vertraging in Tienen arriveerde. Op weg naar huis zagen we al de gevolgen van het noodweer: afgebroken takken, zelfs een ontwortelde boom. ‘Ons dak!’- vreesden we alletwee. Zou ons dak er nog opliggen? Gelukkig wel. In de tuin wachtte ons echter een ware ravage.

De oude appelboom achter de schuur is de meeste van zijn takken kwijt, ook de notelaar is gehalveerd, 1 fruitboom volledig ontworteld en een andere volledig afgebroken. In het nieuws zouden we later vernemen dat we net ontsnapt waren aan een windhoos.

Twijfelachtig of de boom de meest recente schade zal overleven

 

met wortel en al uit de grond gerukt

 

En we zetten op het boodschappenlijstje: 1 nieuwe pruimelaar

 

Ook de notelaar deelde andermaal in de brokken

In ons huis stond er water in de gang en de badkamer. Het stormweer had regen onder de dakpannen gejaagd. Een enorm geluk dat onze eerste verdieping nog niet volledig afgewerkt was want anders hadden we opnieuw mogen beginnen.

Het grootste geluk is natuurlijk dat er hier niemand is omgekomen of gewond. Het noodweer zou immers zijn pad van vernieling verder zetten met een dodelijk eindpunt op de festivalweide van pukkelpop. Als je dat verneemt vind je die paar bomen in je tuin in één klap totaal niet meer belangrijk.

7 Comments

  1. riabaeck2

    Je kan even de schade bij ons bekijken: http://dorpsstraat.wordpress.com/?p=347&preview=true – heel gelijkaardig!

  2. F

    Wij waren “op B&B vakantie” in Hasselt met het oog op een donderdag-avondje P/P. We stonden op het punt om af te zakken naar het festival toen het onweer losbrak. Een uur vroeger vertrokken en we hadden ook op de weide gestaan.
    Gelukkig hebben we het van onder een stevig dak en achter veilig (?) glas gezien. De wind raasde gedurende bijna drie kwartier en speelde met alles wat niet muurvast zat. Een gordijn van water dat over de open vlakte danste. Hagelbollen als knikkers. Nadien ook veel afgeknakte takken in de omgeving.
    Met zo’n noodweer is ‘enkel’ wat schade aan de bomen in de tuin een vorm van geluk. Hopelijk blijft dit voor België een uitzonderlijk weerfenomeen en worden deze monster-onweders niet de norm…

  3. meneer boerenerf

    @Ria, inderdaad gelijkaardige schade. En we waren niet de enige in de streek! Op ons lokaal containerpark was de berg ‘snoeihout’ werkelijk niet te overzien. Overal klonk het geluid van kettingzagen.
    @F, wij hopen ook dat dit uitzonderlijk blijft want vorig jaar in juli was er hier in de streek ook een serieus onweer met windhoos, en nu dit jaar opnieuw. Hopelijk wordt het geen jaarlijkse traditie. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=UR3E96PH

  4. Sandra

    pfffft, wat een ravage…de natuur heeft altijd verassingen in petto…

  5. Van ABC tot Z

    Hebben het noodweer ook meegemaakt. Zelf geen schade, maar verschillende buren zaten met wateroverlast. Een kolkende watermassa die uit de rioleringen kwam opgeborreld. Nog NOOIT gezien. De wc die tot de rand gevuld stond op het gelijkvloers (door de druk in de riolering die de massa water niet kon slikken). 4 uur zonder electriciteit gezeten, wel met kaarsjes (is ook wel eens gezellig).
    Dan besef je pas hoe afhankelijk we zijn van stroom. Vriezers die op die tijd van -20 naar -15 “stijgen”, je patatjes die staan te koken en plots geen vuur met hebben…
    Mijn echtgenote werkt hier met de wagen slechts 10 minuutjes vandaan, maar heeft bijna 40 minuten onderweg geweest wegens de omweg die ze moest maken door ondergelopen straten.
    Maar ach, dat is niet erg… Zoals je zelf aanhaalde, Pukkelpop, die slachtoffers, dat gaat nooit meer weg in de gedachten van zij die het van dichtbij meemaakten en zeker niet van de nabestaanden.

  6. meneer boerenerf

    @Sandra, na de kwakkelzomer en na dit noodweer is het hoog tijd voor een paar aangename verrassingen.
    @ABC, qua wateroverlast zitten wij safe (boven op een berg). Maar inderdaad, mensen die al gans hun leven in het dorp wonen hadden zo’n storm ook nog nooit meegemaakt. De afhankelijkheid van electriciteit is inderdaad enorm in onze huidige maatschappij. ik heb er al eerder over zitten nadenken hoe dit kan opgevangen worden maar ben er nog steeds niet uit hoe dit goedkoop zou kunnen (het probleem is dat je electriciteit moeilijk kan opslaan).

  7. An

    mr Boerenerf, dit jaar was die schade beperkt, enkel een metershoge notelaar en enkele nieuw aangeplante knotwilgen moesten er aan geloven. Die knotwilgen waren ter vervanging van de oude canadabomen die onze grond en omliggende weides omzoomden, meer dan dan de helft ging er aan tijdens de storm van juli 2010, uren hebben we takken en bomen geruimd, echt triest, de tuin was één verwoesting. Soit blijkbaar wonen we op een cruiciaal punt want dit gebeurde reeds eerder. En als ik het zo lees wonen jullie in de buurt van Tienen? Allez dan maar groeten uit Neerlinter en goeie moed met de opruim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑