hopbellen

Toen wij 5 jaar terug de klimop aan onze zijmuur verwijderden eindigden we dus met een naakte zijmuur. De vraag was natuurlijk wat we in de plek konden plaatsen. Het voordeel van een klimplant is dat het helemaal uit zijn eigen de hoogte in kruipt. Vree handig als ge n’en hoge gevel hebt. Het nadeel is dat die plant niet stopt met kruipen en ge ze dus elk jaar of elke paar jaar moogt terugsnoeien. Daar had ik niet echt veel zin in want ik ben niet echt ne grote held als het op hoogtes aankomt. Allee, toch niet als ik op dat moment op een wiebelende ladder sta.

En ā€˜t i ook vrij nutteloos werk vind ik. De plant groeit, jij snoeit, de plant groeit weer, jij snoeit weer en het enige dat ge hebt is groenafval dat niet eens deftig te composteren is. Fruitbomen moet je ook snoeien maar daar hou je tenminste fruit aan over. Met dat in gedachte kwam bij mij dus het idee op om hop tegen die muur te zetten. Dat is een serieuze woekeraar die ge elk jaar tot aan de grond moet afknippen. Maar ge houdt er wel iets aan over: hop. om bijvoorbeeld uw eigen bier mee te brouwen.

In 2015 was ik net te laat voor nieuwe stekjes maar in 2016 had deze sympathieke brouwer speciaal voor mij een paar stekjes extra gekocht. Nu is het eerste jaar die hop niet veel waard werd me verteld, maar het tweede jaar, dan zou ik ne keer verschieten!

In 2016 heb ik er dus niet al teveel naar omgekeken. Maar dit jaar moest ik wel ne keer deftig gaan nadenken hoe ik die plantjes wat steun ging geven. En vooral hoe ik kon vermijden om 5 meter hoog te moeten klefferen als de snoeitijd was aangebroken!

Ik dacht aan lange bamboe. Maar 5 meter lange bamboe vind ge niet zo gemakkelijk in de tuincentra. En qua vervoer stelt dat ook wel enige uitdagingen. En dan opperde de gebuur om 2 bonenstaken aan elkaar te binden en zo toch tot 4 meter hoog te geraken. Ik heb dat bij 1 plant geprobeerd met bamboestokken die ik toch nog staan had en dat bleek te lukken.

Op de foto hieronder is dat die groene hoop helemaal rechts.

P1020251

Dus ik om bonenstaken. Die samengebonden. Per twee gekruist en over zo een plantje gezet. Die bamboe had ik wel een beetje aan de muur bevestigd kwestie dat het bij een deftige wind niet op de grond pletste. Maar nu ook weer niet te stevig bevestigd want het was wel de bedoeling dat alles van de muur kon komen tijdens het oogsten/snoeien van de hop. En ik ging mezelf hier toch geen dubbel werk geven zekers?

Wat k onderschat had was het gigantische gewicht van die hop na een tijdje. Die bamboe, dat stond vree goed de eerste paar weken. en dan begon die hop te groeien, en groeien, en groeien! En voor ik het wist stond mijn mooie opstelling schots en scheef. Ge moet dan nu ne keer bezien. ā€˜t Trekt op niet veel! Maar tegen dat ik mijn fout in het snotje had was er ook niet veel meer aan te doen. Dat spul weegt een ton ondertussen!

P1020252

Er zat niet veel meer op dan aan de muur vastmaken hoe het stond: schots en scheef dus! Maar ik had wel het bewijs dat het wel een goed idee was. Volgende jaar een iets betere, en vooral steviger vastgemaakte bamboe opstelling en die muur gaat onder het groen bedekt zijn.

En de hopbellen? Awel, ik heb de indruk dat dat ook in orde gaat komen.

P1020255

Tijd om me efkes te verdiepen hoe te brouwen met verse hop.

14 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Hier groeit het elk jaar tegen de klimop omhoog de garage op. het enige nadeel is dat het nogal de neiging heeft om uit te zaaien! ik trek er dus regelmatig her en der uit! Succes met het bier brouwen. Ik denk spontaan aan een blog-meet-degustatie moment šŸ˜‰

  • boerenerf

   Dat we hier waarschijnlijk dit jaar niet eens de tijd gaan hebben om te brouwen! Dus wie zich geroepen voelt om te komen oogsten is steeds welkom!

 2. Fruitberg

  Flinke bamboestokken kan je kopen bij FransAgro in Putte.
  Volgens zijn catalogus verkoopt hij stokken tot 500 mm met een diameter van 30 mm . Vervoer zou moeten kunnen met een dakimperiaal denk ik

  • boerenerf

   Geen dakimperiaal maar wel vrienden met een busje. We bekijken het eens, bedankt voor de tip!!

 3. Menck

  Wat dat brouwen betreft: steek hier eens je licht op:
  https://vlaamshobbybrouwforum.eu/

  Hop heb ik, na tal van jaren te hebben gehouden, uiteindelijk verbannen uit mijn tuin. De plant zaaide zich letterlijk overal uit.
  Suggestie voor je muur: kan je niet werken met draden om de hop in de hoogte te leiden? Als ik me niet vergis, wordt dat ook wel toegepast in de professionele teelt.

  • boerenerf

   Bij ons is hij omgeven door asfalt dus veel kan hij zich niet uitzaaien. Qua draden: op 6 meter hoogte is er een metalen kabel gespannen, de bedoeling was daar draden aan te bevestigen en hem inderdaad zo omhoog te laten kruipen en dan bij oogsttijd de draden door te knippen. Tot bleek dat ik dus niet 6 meter hoog op een wiebelende ladder durfde …

 4. Zem

  Die hop is prachtig en heeft schitterende bellen!
  Ik denk dat ik slechts mannetjes heb, die uitstekend groeien in mijn bosje, maar jammer genoeg zonder bellen. Maar ook geen uitzaai…

  • boerenerf

   Wilde hop is zowiezo niet echt geschikt om mee te brouwen, zelfs al heeft hij bellen. Als je een stekje wilt moet je het maar laten weten …

 5. Groengenot

  Grappig zicht, die scheve muurbedekking! Origineel toch he.?

  • boerenerf

   Volgend jaar toch proberen om het wat recht te krijgen!

 6. Jan Willem Steenweg

  Bij ons zaait de Hop zich niet uit maar maakt onder de grond nieuwe uitlopers.
  Hij verschijnt overal, uitkijken dus.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  • boerenerf

   Ja dat doet hop naar het schijnt. maar bij ons zit hij ingekapseld door ons huis en de geasfalteerde koer. Veel kan hij niet uitlopen.

 7. de biodiverse tuinier

  Hopkwekers laten hop aan lange touwen omhoog klimmen. Het voordeel is dat ze de touwen gewoon kunnen losknippen bovenaan als de hop moet geoogst worden. Dus wat je nodig hebt is een stevige haak (of enkele stevige haken) hoog tegen de muur geplaatst, lang touw en een grote ladder om elk jaar het touw los te maken en een nieuw te plaatsen voor volgend jaar. Hop is inderdaad een weelderige groeier en overdekt elk jaar opnieuw alles onder een dikke sluier: zie http://biodiversetuin.blogspot.be/2013/09/t-is-er-aan-te-zien.html

  • boerenerf

   De grote ladder is het probleem, hoogtevrees. Zo een bamboeconstructie kan ik van op de grond laten kantelen ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑