Een geheugen als een varken

Kijk, daar op de foto. Dat is de Jacobus die zegt: ‘kust allemaal mijn gecastreerde kl****en, ik doe niet mee!’

P1000003

De directe aanleiding hiervoor was een nieuw bezoekje van de dierenarts.

Vorig jaar was die langsgeweest om de hoeven van de varkens bij te knippen/vijlen en ze een ontwormingsspuitje te geven. Dat was vorig jaar geen onverdeeld succes. En dan druk ik me nog beleefd uit.

Madam Boerenerf had al lopen stoefen dat het bij haar veel beter ging gaan. Want zij kon veel en veel beter omgaan met die beestjes. De dierenarts mocht dus gerust komen toen ik op het werk was. Ze zou dat klusje wel zelf klaren ….

Het resultaat was dat Jacobus de dierenarts zag aankomen, efkes ging snuffelen en vervolgens zei: kus allemaal mijn …..

Madam Boerenerf mocht er lief tegen babbelen, hem op al zijn favoriete plekjes wrijven en appels aanbieden al dat ze wou, Jacobus was onverwurmbaar. Van die dierenarts moest hij niet weten. Dus telkens als die in de buurt kwam, ging hij ervandoor.

Een nieuwe afspraak moest dus gemaakt worden, deze keer toen ik wel thuis was en het resultaat was grosso modo hetzelfde als vorig jaar. Een geworstel langs alle kanten en een gekrijs dat gans het dorp gehoord heeft. Het enige verschil was dat de varkens nu nog groter en zwaarder waren dan vorig jaar en ook de dierenarts ze dus niet meer op hun gat recht kon krijgen. Deze keer was het echt worstelen om die beesten op één zijde te krijgen, ik er vanboven op en dan de dierenarts de hoeven bijknippen. Vree schoon zag het er niet uit en bij wijle ging het er vrij ruw aan toe (de Jacobus is ne vuile vechter …).

Bon, de nieuwe aanpak gaat eruit bestaan dat we zelf een vijl kopen en gaan trachten om die poten elke drie weken wat bij te vijlen (zachtjes, terwijl ze ondertussen op hun zijde liggen en genieten van een lekkere okselmassage). We zullen nog laten weten hoe dat lukt.

Voor de rest moeten jullie zich geen zorgen maken om Jacobus. Die stelt het uitstekend.

P1000002

P1000008

P1000009

P1000010

Voor wie zich afvraagt waarom de kippen zo vaak in de buurt van de varkens rondlopen, dat is heel simpel. De varkens woelen graag, en de kippen eten graag de wormen die dan naar boven komen. Dom zijn ze niet ons kippen.

13 Comments

 1. hoow@huis met tuin

  amaai dat is een serieus zwijn geworden. zo’n beest.

 2. De zandeik

  ‘k Zie het zo voor me… Die schatjes zijn ondertussen al serieuse schatten geworden.

 3. natuurlijk-rijk

  Ik verschoot toch ook even van hun grootte, dat pakte niet echt op uwe schoot 😉

 4. Eilish

  Mager EN taai gaat precies niet op voor dat beest. Taai alleen is voldoende. Ik zou het varken niet graag tegenkomen in het donker 😉
  Succes met het vijlen !

 5. Zem

  Ja, met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn. Schitterend plan om te proberen al liefkozend stiekem geregeld de hoefjes te vijlen. Als Jacobus verstandig is, gaat hij akoord.

  • Zem

   Akkoord moet het zijn, uiteraard.

 6. onderdeappelboom

  Al een geluk dat jij ze niet op je schoot moest houden. Wat een beest zeg! Maar wel een schoontje, ja, dat wel 🙂

 7. de Fruitberg

  Volgende keer laat ge madam boerenerf een filmpje maken van ‘t gebeuren. Nieuwe olympische discipline: varkensworstelen.
  Wel een prachtig beest

 8. meneer Boerenerf

  @hoow, @de zandeik, het zijn serieuse beestjes geworden ja. Maar wel snoezige!
  @natuurlijk-rijk, @onderdeappelboom, nochtans doen ze dat graag hoor op uw schoot komen liggen? Maar inderdaad, nu een beetje groot voor. Dus komen ze tegen u liggen. Is ook al een serieus gewicht trouwens.
  @Eilish, ‘s nachts liggen ze in hun hok dus ge moet niet ongerust zijn.
  @Zem, we hopen dat het lukt!
  @de fruitberg, we gaan zeker eens een filmke maken van de ‘zachte’ aanpak. Als ge eens met de kindjes wilt passeren laat ge maar iets weten.

 9. Boer Thomas

  wow, wat een zalige beestjes! (beesten zeg maar). Wat voor soort zwijn is dat in feite?
  Ik ken niks van varkens … en een ros varken heb ik nog nooit gezien.
  Zou wel leuk zijn voor bij ons, we hebben toch nog een stuk ‘modderpoel’ van een 20-tal m² waar er eentje serieus zou kunnen wroeten.
  Moeten die gasten met 2 zijn, of zien ze het zitten om samen met enkele schapen rond te lopen?

 10. Boer Thomas

  Ik bedoelde dus 20m² ‘modderpoel’ en stal, voor de rest zouden ze een 50a hebben om rond te crossen, dat is wel voldoende denk ik :p
  Heb ondertussen al wat meer info gevonden over de Kune Kune varkens, lijken me leuke dieren voor de kinderen ook.

  • meneer boerenerf

   @boer thomas, we hebben je een mailtje gestuurd.

 11. Melinda

  Ik heb een hangbuikzwijntje en moet ook van andere mensen niets weten dus ook van de dierenarts is nu 4jaar en vorig jaar moesten zyn hoeven gedaan worden ik had echt stress besloot dierenarts hem in slaap te doen dat was een karweitje plus duurde een uur voor hy tegoei wakker was sn zie dat niet meer zitten vondt het zo erg dus kreeg ik een nieuwe post op werk blykt dat die vrouw na het werk hoeven vylt van paarden ezels en varkens heb ik van haar een vyl gekregen om te proberen maar durf nog niet zo goed ben aan het uit pluizen hoe eraan te beginnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑