Achter de schermen van de blog

Nu we ons huis schoonekes in orde aan het zetten zijn kan onze blog niet achterblijven hé.

Eén van mijn omzwervingen op het internet bracht mij bij het Hemingway-theme voor wordpress en dat zag er wel sjiek uit. Zo sjiek dat ik direct goesting had om achter de schermen van mijne blog een beetje te prutsen.

Ik moet zeggen, ik ben er vree content van. Gratis, schone lay out en enorm veel aanpasmogelijkheden. Voor jullie lezers zal deze blog er nu vree hetzelfde uitzien als vroeger maar geloof mij, ik had die er ook compleet anders kunnen laten uitzien. Dat is juist 1 van de grote voordelen ervan: op 5 minuten had ik alles gerangschikt zoals ik wou. Een gemak ik zeg het u!

Wat me ook opviel is dat ik hier nog nooit echt veel uitleg heb gegeven over de nuts en bolts achter deze blog. Verwacht hier geen ‘hoe met uw eigen blog beginnen’ artikel want dat verandert allemaal zo snel dat beslissingen die in 2010 toen ik met deze blog begon vree verstandig waren ondertussen misschien al compleet achterhaald zijn. Dus geen voor- en nadelen van welk platform het beste is, alleen een overzicht van wat ik gekozen heb en waarom.

De software waarop deze blog draait is de wordpress CMS. Dat was (en is) gratis, relatief gemakkelijk te gebruiken en wordt ondersteund door een grote community. Ge kunt ook helemaal gratis met uwe blog beginnen op wordpress.com en vervolgens, als ge goesting hebt een eigen domeinnaam en hosting plek kiezen en gemakkelijk overstappen. Voor een halve geek zoals mij was dat heel aantrekkelijk: snel beginnen en dan daarna meer in de diepte gaan. Van die verhuis heb ik hier nog verslag gedaan.Het belangrijkste voordeel vond ik dat je ook altijd gemakkelijk je gegevens kunt exporteren. Overstappen naar een ander platform is dus steeds mogelijk. Die vrijheid om te kunnen veranderen, moest het nodig zijn, vond ik het allerbelangrijkst.

Voor de hosting heb ik dan een beroep gedaan op One.com. Dat was een aanrader van eigenwijze tuin. Tot nu toe heb ik daar geen klachten over. Ze hebben een goede integratie met wordpress, hebben deftige Nederlandstalige uitleg en ook een helpdesk maar die heb ik nog niet nodig gehad (zegt ook veel natuurlijk). Dat kost me 32 euro op een jaar en dat is voor de hosting + de boerenerf domein naam. De domeinnaam is ook jouw domeinnaam. M.a.w. als ik het wil aftrappen kan ik de domeinnaam gewoon meenemen. Voor die prijs heb ik 15GB webruimte (ik gebruik momenteel maar 500 MB, ik kan dus wel nog een paar jaar verder) en onbeperkt dataverkeer. Dat dataverkeer is ook belangrijk, bij sommige hosts is daar een beperking op: mocht je ooit razend populair worden kan je site dan ofwel plat liggen of kan er een duurdere rekening volgen. Hoe zwaar je site is heb je zelf in de hand maar het verkeer niet.

Dus altijd eerst je platform kiezen waarmee je jouw website wilt bouwen en dan pas de hosting service en dan natuurlijk een host kiezen die het door jouw gekozen platform ondersteund. En dan ook zorgen dat het jouw domeinnaam is en je er mee kunt gaan en staan waar je wilt. Sommige gratis software verplicht je om de hosting ook bij hen te doen. Persoonlijk vind ik dat je dan serieus gevangen zit (wat als hun hostingkosten plotseling X3 gaan?) en bij sommige hosts staat de domeinnaam op hun bedrijf geregistreerd: weggaan zonder enige downtime wordt dan vaak moeilijk.

Qua look en feel heb je bij wordpress oneindige mogelijkheden. Met behulp van theme’s en plug-ins pas je dat aan hoe je wilt. Voordeel van de grote wordpress-community: alle basis plug-ins die je voor een basic blogpagina nodig hebt zijn gratis. Momenteel gebruik ik dus het hemingway theme (laat maar weten wat jullie er van vinden). Maar zeker qua blog theme’s is er een schier oneindige –gratis – keuze. Als ge ooit een paar uur (of een weekend) wilt verprutsen moet ge maar ne keer in die theme’s beginnen grasduinen. Qua plug-ins is akismet de belangrijkste. Die houdt namelijk de spam uit de comments (en ja dat is nodig, anders stonden er 270 spam berichten hieronder).

De posts zelf schrijf ik in windows live writer. Dat is gratis en geeft je een word-achtige werkomgeving die ik persoonlijk gemakkelijker vind om in te werken dan de wordpress omgeving zelf. Die live writer is zo opgezet dat hij feilloos communiceert met het door jou gekozen platform en je dus ook rechtstreeks vanuit live writer kunt posten. Aangezien ik ook de wordpress app op mijn smartphone heb staan zie ik de wordpress interface op de desktop  nog nauwelijks.

Als ik kijk naar de prijs die ik betaal, de kwaliteit die ik ervoor terugkrijg en de vrijheid die ik heb, ben ik nog steeds supercontent met de keuzes die ik 6 jaar geleden heb gemaakt. Kriebelt het bij jou ook om de sprong te wagen naar een eigen hosting en eigen domeinnaam? Dan wordt je hier op weg geholpen.

4 Comments

 1. Fruitberg

  Ziet er goed uit. Ik ga toch gewoon bij wordpress blijven, geen zorgen, sleutel op de deur enz 😉

  • boerenerf

   Fruitberg.be is anders nog vrij, hint, hint

 2. Cin

  Interessant artikel voor een beginnend blogger als ik … enne “hemmingway theme” euh ik ken dat precies 😉

  • boerenerf

   je zit in ieder en geval perfect mocht je ooit met een eigen plekje en domeinnaam willen beginnen. En hemmingway is echt een mooi en handig theme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑