De 9de kunst

Nu dat onze living min of meer in orde is konden we eindelijk beginnen met een paar dozen uit te pakken. Dat was voor mij een blij weerzien met enkele oude vertrouwde strips. Vijf jaar had ik ze niet gezien. Nieuwe strips bijkopen stond ook op een laag pitje wegens geen plek om ze deftig te zetten. Maar sinds deze zomer heb ik dus opnieuw aangeknoopt met mijn oude hobby van snuisteren in stripwinkels (dat was wel ietsje handiger toen we nog in Gent woonden). Voorlopig is het nog efkes zoeken naar welke nieuwe reeksen de moeite waard zijn en proberen om oude reeksen te vervolledigen (bij strips moet je soms snel zijn, eens uit print worden ze bijna nooit bijgedrukt). Ik vind het wel plezant en voel me soms zelfs weer een beetje student (zij het dat ik nu in Leuven rond bagger en niet in Gent). Dat gevoel blijft meestal niet lang hangen aangezien de meeste van mijn favoriete striptekenaars ondertussen ook oud zijn (of zelfs dood). Een stripreeks uit 2007 mag voor mij dan relatief jong zijn, voor het early 20 something dingetje in de fnac is dat dus een ‘oude’ reeks.

Soit, mochten er bij onze lezers ook stripfanaten zijn, ik hoor graag uw tips aangaande nieuwe reeksen. Om u een idee te geven wat ik graag lees een klein overzicht van in mijn ogen uitstekende reeksen (die nog te verkrijgen zijn ook, want anders heb je er ook niet veel aan natuurlijk).

Met stip op 1: Magasin general van Loisel en Tripp.

Een echt sublieme stripreeks over de alledaagse gebeurtenissen in een klein dorpje in Quebec, Canada kort na Wereld oorlog I. Eigenlijk gebeurt er niet veel in deze reeks, maar nog nooit zijn de kleine beslommeringen van alle dag zo sterk in beeld en tekst gegoten!

P1010689

Loisel is zowiezo een klassebak. Als u zich daarvan wilt overtuigen neem dan zijn reeks over Peter Pan even ter hand. Een hervertelling van het bekende sprookje maar dan anders. Heel goed. Zo goed, dat ze nog steeds te vinden is terwijl het laatste nummer in 2004 is verschenen! Kijk maar ne keer goed in de rechter bovenhoek: ik heb nummer 1 gekocht voor de ronde som van 100 frank. Ge zult het nu niet meer vinden! 8,5 euro vragen ze nu voor een soft cover. Maar hij is het waard, kopen zou ik zeggen! Gewoonweg kopen en bij de volgende winterprik u lekker warm in de zetel installeren en genieten!

P1010690

Is eindelijk opnieuw te verkrijgen: Het narrenschip. Een behoorlijk surrealistische reeks voor mensen met een apart gevoel van humor. Als het ne keer wat luchtiger mag zijn. De reeks dateert ook uit mijn studententijd en laat ik het zo stellen: er is een reden waarom ze opnieuw uitgebracht wordt.

P1010687

As het wat ernstiger mag zijn, wat donkerder en nihilistischer bent u aan het juiste adres bij de killer. Een ijzer sterke blik in psyche van huurmoordenaar. En passant krijgt het kapitalistisch systeem een ferme schop onder zijn kont. Om dan in het volgende nummer het communistische Cuba compleet af te breken. Een strip waarin het hoofdpersonage moord, vrouw en kinders bedriegt en een internationale witwas operatie voor een drugskartel uit de grond stampt maar op een bevreemdende manier toch enigszins sympathiek blijft.

P1010688

Toegegeven, ik heb in het begin gezegd dat ik nog te verkrijgen stripreeksen aan bod ging laten komen en dat is zeker niet het geval voor onderstaand. Maar toch wil ik ze onder de aandacht brengen, zie dat ge ze ooit ziet liggen op een rommelmarkt en uit onwetendheid laat liggen!! Ik heb het over Macabere sfeer en Immondys van Hulet. Er zijn een paar zaken die ik een ongelofelijke schande vind. Zo ook dat men ooit een Kiekeboe-strip als beste Belgische strip heeft verkozen. Nog veel grover: Hulet stond niet eens in de top 10!! En dit terwijl Hulet in mijn ogen de beste striptekenaar is die België ooit heeft voortgebracht (ja, ik plaats hem voor Hervé!). Als u dus ooit onderstaande reeksen ergens tegenkomt: kopen. Blijkt het toch uw ding niet te zijn mag u mij gerust mailen, ik heb wel een paar vrienden die ze van u zullen overkopen.

P1010692

P1010691

6 Comments

 1. Cee

  We hebben De Killer gemeenschappelijk, maar voorts ben ik meer fan van andere soort strips. Als moderne strips kan je eens kijken naar Murena, Drakenbloed of Barracuda. Geniaal ook: De Meesters van de Gerst. Kon ik nog allemaal bestellen, vers gedrukt een 3 jaar geleden. Meer in jouw stijl moet je misschien Bilal eens bekijken, ik vind vooral de Nikopol trilogie de moeite. En als het US mag zijn, Preacher uiteraard 😉

  • bentenge

   Murena nam ik eens mee van de bib, was zeer goed vond ik.

 2. groentje

  Heerlijk zo’n weerzien met ‘oude vrienden’.

  • boerenerf

   Absoluut!

 3. Fruitberg

  Vroeger veel strips gelezen, maar dat is er nu toch een beetje uit eigenlijk

  • boerenerf

   Strips, dat is niet alleen meer voor de jonge gastjes en kinderen zulle. Volgende keer dat je in de stad bent ne keer door Magasin general bladeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑