Over minivarkens deel 2

Jaren terug (in 2011, god wat vliegt de tijd) Schreef ik deze post over mini varkens. Ik gruwel van dat woord trouwens. Want alhoewel onze varkens inderdaad wel mini zijn tegenover een doorsnee commercieel varken dat de vlot de 300 kg kan halen kun je ze bezwaarlijk mini of klein noemen.

De reden dat ik de post toen schreef was een oprechte verontwaardiging over hoe er gewetenloze mensen bestonden die niet alleen mensen bedriegen door hun leugens te vertellen (is niet mooi maar mensen moeten zelf ook maar wat opzoekingswerk doen) maar ook nog eens verantwoordelijk waren voor heel veel dierenleed, enkel en alleen om er zelf financieel beter van te worden! Hier op het boerenerf hebben we het nogal voor de beestjes. Niet tegenstaande mijn ongelooflijke weerzin voor dergelijke praktijken was die post eigenlijk vrij neutraal. ik probeer deze blog vrij vriendelijk en positief te houden. Sommigen zouden daaruit kunnen concluderen dat ik ook in persoon een heel sympathiek mens ben. Voor sommige mensen zou dat wel eens dik kunnen tegenvallen …

Nu zijn er in de jaren sinds die post een paar zaken gebeurd.

Mini varkens bestaan ondertussen wel. Een paar gekke Chinese  wetenschappers hebben zich  geamuseerd met genetische manipulatie en varkens ontworpen die niet of nauwelijks nog groeihormoon aanmaken. Geen groeihormoon = geen groei = varkens die klein blijven.

Persoonlijk weet ik niet goed wat ik daar van moet vinden. De mens doet al een paar 1.000 jaar aan genetische selectie: zowel in zijn planten als bij zijn dieren (kijk maar eens naar de enorme verscheidenheid bij de honden, in de meeste gevallen man made evolution). We hebben nu een veel snellere en nog ingrijpendere manier gevonden om genetische selectie te bekomen maar of dat nu moreel slechter of beter is dan de oude methode, ik ben er nog niet uit. Onderwerp voor een deftig gesprek in een gemakkelijke zetel en met een deftige pint binnen handbereik.

In ieder en geval, er bestaan nu dus inderdaad mini varkens, maar nu een kleine 6 maand na het artikel heb ik nog geen link kunnen vinden waar je ze daadwerkelijk ook kunt bestellen.

Wat er ook gebeurd is, is dat ik een mailtje kreeg van Margalith van de piggywellranch. Een comment op onze oude blogstek: hier. De reden voor die mail is heel simpel. Type minivarken of ‘piggywelranch eravringen’ als zoekterm in google en die post staat op de eerste pagina van de resultaten. Was ik in het artikel zelf vrij op de vlakte gebleven, dan had ik in de comments wel expliciet naar de piggywellranch verwezen. In 2011 kon je namelijk nog redelijk wat forums vinden over mensen die niet bepaald tevreden waren over de piggywellranch. Maar het internet evolueert snel en die forums zijn nu of verdwenen of vereisen eerst registratie. Enkel mijn pagina staat er nog. En ja, die is niet bepaald positief over de piggywellranch.

Nu moest Margalith mij echt kennen dan zou ze geweten hebben dat mij een mail sturen een enorm slecht idee was. Want soms hé, heel soms kan ik nen echte klootzak zijn. En wie zorgt er dat het kleine smeerlapke dat diep van binnen in mij zit en meestal in bedwang wordt gehouden door de beschaafde en verstandige meneer Boerenerf toch naar de oppervlakte komt als was het Bruce Banner die nog een extra dosis gammastraling naar binnen werkt?

Mensen als Margalith.

Mensen die liegen dus. Beweren dat ze veterinair zijn maar een reactie vol spelfouten typen.

Mensen die zeggen dat ze het zo erg vinden dat ik durf beweren dat hun varkens klein blijven door de gebrekkige voeding die ze hun zwangere dieren en de pasgeboren biggen opsolferen! Om vervolgens in de volgende zin al te beginnen mekkeren over hun eigen speciale mix die echt wel nodig is voor hun eigen speciale ras. De mix zou zogezegd internationaal op de markt is (maar niet via internet te vinden, ik vermoed dat ze met internationaal bedoelen dat ze het ook al aan een paar goedgelovige Vlamingen hebben verkocht) en gebruikt wordt door dierentuinen zelfs!! Ook van die dierentuinen die hun eten zouden gebruiken geen spoor op het internet te vinden. Geen naam, geen link, geen aanbeveling.

Ze hebben volgens de reactie ook een heel speciale soort, die niemand anders heeft! Zij, een treze die nauwelijks deftig Nederlands kan schrijven, is er in geslaagd om dit te bekomen! Shit jong, hadden ze dat in China geweten, dat labo, die jaren onderzoek naar genetische manipulatie. allemaal niet nodig, bel Margalith van de piggywellranch en die regelt dat voor u!! Ze weet niet eens wat een soort inhoudt. Als je via goede kruising een nieuwe soort krijgt (zulke zaken zijn altijd mogelijk, eigenlijk gebeurt dat zelfs dagelijks, vaak met bloemen), dan wordt die geregistreerd, dan krijg je daar een stamboom van (zoals de Nederlande kune kune vereniging voor Kune Kune’s doet). Dat betekent ook dat ge een zeug en beer kunt kopen en er dan zelf mee kunt kweken. Mij heeft het wat moeite gekost om aan deftige Tiense vechtkrielen te geraken maar eens ik mijn hennen en haan had beantwoorde 80% van mijn kuikens aan de ras standaard en ik heb dan ook al een veelheid aan kuikens voortgebracht.

Dus al zou je via kruisingen een heel nieuwe soort hebben tot stand gebracht dan nog kun je die onmogelijk voor jezelf houden. Varkens kweken namelijk nogal gemakkelijk. Voor een real life voorbeeld hiervan: kijk maar naar de verspreiding van Kune Kune’s in Europe. 20 jaar geleden: 0, nu een paar duizend. Vraag het aan bioboer. Die heeft kune Kune’s gekocht en die kweekt nu ook kune kune’s. En neen, die moet geen speciale muesli mix kopen die hij alleen kan vinden bij de kweker van zijn beesten. En wie bij hem een varken gaat halen moet ook niet daar zijn eten kopen. Ge krijgt tips over hun voeding maar waar ge dat koopt en hoeveel ge die beesten precies heeft: dat bepaal je volledig zelf! Waarom? Omdat bioboer nen deftige kweker is. Ne goede mens! De tegenpool dus van ons Margalith!

Want Margalith, die solfert de mensen dus niet alleen een verkeerd huisdier op maar wil er nog ne keer dubbel aan  verdienen met haar speciaal eten. En veroorzaakt nog ne keer dierenleed ook door die beesten te weinig voedingsstoffen te geven!

De piggywelranch zou zogezegd ook een award hebben van de dierenbescherming, alleen staat die nergens op hun site. of op de Facebookpagina. Terwijl iedereen hier al dik uitpakt met zijn eco tuin stickers! Maar niet Margalith jong!! Neen, die gaat dat niet inscannen en dan heel groot op haar pagina tonen. Dat moet niet, want Margalith van de piggywellranch is bescheiden!

‘Alle cowboy-verhalen uit de media zijn vaak ontsproten uit andere bronnen dan van diegene die op onze ranch zijn geweest’. Schrijft ze dan in haar commentaar. Behalve dan de mensen die een varken bij hen gekocht hebben, ontdekken dat het beest toch groter wordt dan beloofd (hmm, hoe zou dat mogelijk zijn?). Een foto van dat iets te groot varken durven posten op de Facebook pagina van piggywellranch en dan natuurlijk hun foto verwijderd zien worden want ja, dat zou misschien toch wel eens de foute publiciteit kunnen zijn, nietwaar? Screengrabs kunnen zo verdomd handig zijn.

piggywellranch

Dus een paar zaken.

* Hoe meer ik hier piggywellranch zet, hoe hoger deze post in de zoekresultaten van google komt.

piggywellranch, piggywellranch,piggywellranch, piggywellranch, piggywellranch

piggywellranch, piggywellranch,piggywellranch, piggywellranch, piggywellranch

piggywellranch, piggywellranch,piggywellranch, piggywellranch, piggywellranch

piggywellranch, piggywellranch,piggywellranch, piggywellranch, piggywellranch

piggywellranch, piggywellranch,piggywellranch, piggywellranch, piggywellranch

* Mensen met beestjes van de piggywellranch die veel en veel groter zijn geworden dan beloofd zijn altijd met hun foto’s welkom bij mij. Ik maak dan wel ne keer een best of post.

* Hoeveel spijt zou Margalith van de piggywellranch nu niet hebben van haar commentaar (die niet eens door mijne spamfilter is geraakt, hahahahahaha!!!!!!)?

Op het einde zegt Margalith van de piggywellranch dat ze graag mijn varkentjes eens zou komen bezoeken. Niet doen Margalith. Ik heb een riek, een kettingzaag, een kruisboog en veel plek om een diepe put te graven.

Voor de volledigheid, hieronder de commentaar (klikken om een groter beeld te krijgen) van Margalith van de piggywellranch dat dus in mijn spam filter is blijven hangen.

piggywellranch

11 Comments

 1. Koen

  Manman, ziet mij hier blinken van contentement! Er bestaat geen hoger compliment dan “een goede mens”.
  Oprecht 1000 maal merci!!

  Ik zeg steeds: kom kijken, kom vragen. Dan weet je waaraan je begint. En neem kunekunes want je weet dat hun plezant karakter eigen aan het ras is.

  (Ik ben er nog altijd niet goed van…)

  • boerenerf

   ik wou ook een positief alternatief vermelden. En het is ook gemeend. Op de boerderij is tevreden van uw beesten (en dat zijn daar ook geen uilen) Dus dan weet ge dat het goed is. Persoonlijk vind dat ge alleen al aan de website weet welk vlees ge in de kuip hebt. Uw site: rustig, proper, veel informatie. Foto’s van de grote oudere dieren. Nergens claims van mini varkens maar duidelijk: dit zijn kune kune’s, hier vind ge praktische info. … Die andere site: schreeuwerige uiterlijk, schreeuwerige teksten die inhoudelijk niks zeggen. Ronduit leugens op de site zetten….
   Neen, niet allen zeggen als het ergens slecht is, maar ook een goed alternatief geven!

 2. Fruitberg

  Er moest U precies iets van uw lever 😀

  • boerenerf

   inderdaad. ik tracht nochtans dergelijke dingen te vermijden wegens niet goed voor ne mens zijn humeur (en waarschijnlijk ook niet voor de lever). En sorry, maar de neiwue post kan ook een aanslag op de lever zijn 😉

 3. Eilish

  Ik hoop dat deze tekst zijn werk doet !
  Zoals in : dit varkentje is gewassen 🙂

  • boerenerf

   Jammer genoeg zullen we dergelijke zaken nooit volledig uit de wereld kunnen verbannen. Maar hoop doet leven.

 4. Cee

  The internet of Things.

 5. Cee

  Je zou trouwens je originele post bovenaan moeten linken met deze. Want die komt nu alleszins nog steeds eerst in Google.

  • boerenerf

   Ik heb het ook gemerkt, maar eerst zorgen dat ik hier wat actiever ben …

 6. Maarten

  Vertrouw nooit mensen die om de twee zinnen een beletselteken plaatsen… En al zeker niet als ze de helft van de keren slechts twee puntjes in plaats van ..drie puntjes plaatsen!!!

  • boerenerf

   Hmm, mensen die zo drie uitroeptekens na elkaar plaatsen vertrouw ik toch ook niet echt zulle ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑