The future is already here – it’s just not very evenly distributed

Bovenstaande quote is van William Gibson en hij bedoelde dat technologische innovaties nooit overal op het zelfde moment aanwezig zijn. Wie in een technologisch knooppunt (denk silicon valley) woont of werkt die zit al wat meer in de toekomst dan de rest van de mensheid. Geografie speelt nog steeds een rol. Vandaar ook dat je meer tech start ups in grote universiteitssteden (denk op Europees vlak aan Londen en Berlijn, in België: Gent en Leuven) hebt, dan daarbuiten. De universiteiten in die steden brengen een gans pak jonge intelligente mensen samen, uit de wisselwerking tussen die mensen ontstaan dan weer nieuwe ideeën en manieren van werken die zich vervolgens verder verspreiden over de rest van het land en de wereld.

Maar het is mijn overtuiging dat door de komst van het internet dit niet langer een absolute voorwaarde is. Het helpt wel om in zo een tech knooppunt rond te lopen, maar kijk eens naar Melotte. Die zitten in Zonhoven godbetert. Geen slecht woord over Zonhoven maar een technologische hotspot gaan we dat nu toch niet noemen. En toch zal er niemand ontkennen dat die veel meer in de toekomst zitten dan een doorsnee metaalfabriekske. Dat is omdat ze kunnen inpluggen op een internet- en logistieke infrastructuur die (eens bepaalde minimumvereisten voldaan zijn) hen toelaat om van gelijk waar in België te opereren.

Nu is het niet langer geografie die bepaalt of ge ‘in de toekomst’ leeft of niet maar uw eigen interesses. Wat DOE je met het internet? Wat lees je? Hoe gebruik je die internet- en logistieke infrastructuur? Ge kunt er u tegen verzetten a la Grouwels of het omarmen zoals ze in Sint-Truiden van plan zijn: drones om te helpen bij de fruitteelt, hoe toekomstig wilt ge het hebben?

Ik blijf er van overtuigd dat ge als plattelandsbewoner grotere mogelijkheden hebt dan als stadsbewoner. Zie opnieuw Sint-Truiden waar de bedrijven blijkbaar staan te springen om naar Brustem te komen, want daar is er plaats. Waarom zouden we bv. geen tech start ups in de vele lege vierkantshoeves op het platteland onderbrengen? Laten we het silicon farm noemen … Lijkt me trouwens een leuk project: leegstaande ruimte op een boerenerf zoeken en dat matchen met start ups die ruimte (droog, warm, elektriciteit en internet) nodig hebben maar niet veel geld hebben.

Maar op het moment wil ik vooral spelen met mijn eigenste persoonlijke drone. Want de toekomst, die kan behoorlijk amusant zijn!

P1000932P1000934P1000935

Voor de geïnteresseerden: het is een Phantom 2 van DJI. Online op veel plekken te vinden maar als ge bij u aankoop ook nog wat deftige uitleg wilt, in deze winkel heb je dezelfde prijs als online EN de uitleg! Ook in België is dronepiloot ondertussen een beroep geworden. Zoals Gibson zei: de toekomst, die is er al. Misschien niet overal, maar toch een beetje op het boerenerf.

Ps. zelfs Vlaamse rappers zijn drone-crazy, maar ja, is die ook niet een beetje van den boerenbuiten?

6 Comments

 1. bart

  Vrouwe! Woar is mijn’n tweeloop? Ie’es weer bezig mé zijn machine!

 2. op de boerderij

  Zalig! En die prijs valt wel mee, zo op’t eerste zicht 🙂

  • meneer boerenerf

   Toch lang over getwijfeld zulle. We zitten hier nog met veel en dure verbouwingen. En voor die drone zou ik toch nog een go pro 3 en video transmissie systeem moeten kopen … Maar blij te lezen dat er toch nog iemand van de lezers de blik op de toekomst heeft … Trouwens, al die schuren bij jullie, geen zin om daar een paar start ups in te steken?

 3. Fruitberg

  De dag dat de drones boven mijn tuin beginnen vliegen koop ik me luchtafweergeschut 🙂

 4. meneer boerenerf

  Maar allé, bijna allemaal luddieten hier precies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑