Kort geschoren

Nu we er vrij overtuigd van zijn dat het een verwilderd en veel te hoog opgeschoten laagstam is had ik veel minder schroom om er eens stevig de snoeischaar in te zetten. Zoals jullie zelf kunnen zien was dat broodnodig.

P1000809

De takken liepen kris kras door elkaar waardoor de beste appels zich hoog bovenaan in de boom bevonden. Net buiten ons bereik. Enkel de vogels hadden er plezier aan (en de varkens eens ze op de grond vielen).

P1000810

Ik durf zelfs beweren dat het de varkens hun lievelingsboom betreft. Lekker dicht bij hun hok en telkens ze buiten kwamen vele dikke appels op de grond. Mijn werkzaamheden werden dan ook van dichtbij gevolgd EN gekeurd!

P1000814

Vooral de grote vertakkingen moesten er aan geloven. Zo ne zwieber, drie meter hoog in de lucht. Daar heeft ne mens niet veel aan. ‘t Was er trouwens een ideaal weertje voor. Droog, niet te koud en een stralend mooie blauwe lucht.

P1000818

P1000816

Na een klein uurtje was onze takkenwal een paar centimeter hoger en en de boom een serieus stuks korter en minder verwilderd. Er hangen nog een paar takken aan waar ik mijn twijfels over heb maar ik wou het niet riskeren om de boom kapot te snoeien. Eerst deze zomer al eens zien wat deze snoeibeurt als resultaat oplevert. Volgend jaar kan ik er altijd nog een extra stukske afdoen. Een echt mooie kruin ga ik er nooit van kunnen maken.

P1000822

Als het goed uitdraait staan er hier wel nog een boom of drie die een zelfde behandeling nodig hebben.

11 Comments

 1. wannes

  Oppassen met té drastisch snoeien, je kan het bij zo’n gevallen best spreiden over 2-3 jaar.. Maar het zal zeker effect hebben!

  • meneer boerenerf

   Daarom dat me heb ingehouden. Maar ik ben nu wel aan het twijfelen of ik niet een beetje teveel gesnoeid heb. We zullen zien.

 2. Menck

  Ja, zo’n staalblauw geluchte en de allesbehalve winterse temperaturen doen wat met een mens, niet? (En met appelbomen, blijkt.)
  Je varkens zijn ronduit kostelijke beesten!

  • meneer boerenerf

   Het was een zalig weertje voor de tijd van het jaar. En de varkens zijn vaak wel heel leuk. Alhoewel Jacobus wel een talent heeft om net op de verkeerde plek te gaan staan (en 80 kg varken beweeg je niet gemakkelijk: dat is dus eerst 10 meter wegstappen zodat hij ook een beetje bougeert en dan rap teruglopen om eindelijk u ladder goed te kunnen plaatsen).

 3. bart

  Wannes heeft gelijk: het zal zeker effect hebben! (wel benieuwd wélk 🙂 )

  • meneer boerenerf

   Zeg! Ne mens nog een beetje ongerust maken of wat?! 😉

 4. Fruitberg

  Ik vraag me af of die snoei niet wat te drastisch is geweest. Ik vermoed dat je de volgende jaren wel wat werk zal hebben om de vegetatieve groei (waterscheuten) in te perken.

  • meneer boerenerf

   Lap, nu ik ben ik ook weer ongerust 😉
   Ja die waterscheuten zullen volgend jaar vrees ik in grote getallen opduiken.

 5. Zem

  Gelukkig bij deze enthousiaste snoeibeurt ook de varkentjes weer eens prominent in beeld. Ze zien er puik uit!

 6. Elisa

  Wat een werk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑