HelpX: episode IV: a new hope (voor de serre)

HelpX is een social network site waar mensen die al werkend rondreizen (de helpers) in contact kunnen komen met mensen die wel wat hulp bij het werk kunnen gebruiken. Arbeid word geruild voor onderdak en eten en contact met een andere cultuur (er is ook nog workaway).

Wegens veel werk in de tuin en huis leek het ons een goed idee om dat ne keer uit te proberen. Dit weekend kregen we de eerste helpX’er over de vloer. Een Duracel-konijntje uit Bulgarije. En met Duracel –konijn bedoel ik: kleine verpakking maar tjokvol energie. Zoveel energie dat ik er zelf pompaf van ben. Maar d’er is hier dan ook serieus wat werk verzet. Genoeg voor verschillende posts zelf! Ik denk dat ik er een epische trilogie van maak. Met prequels en sequels en veel marketing brol …

Eén van onze voornemens was de serre onder handen nemen. Dat was er nog niet echt van gekomen want ik heb niet zoveel interesse in al dat groensel gekweek. Dus ik stelde dat altijd uit. Nu, met de helpX’er had ik echter geen excuus meer.

Dit is hoe de serre er vrijdagmiddag bij lag (schaamtelijk inderdaad, gelieve mild te zijn in de commentaren).

P1000183

P1000194

En van de andere kant bekeken was het niet veel beter.

Stap 1 was alle brol en vuilligheid opruimen. Ik was blij dat ik hulp had. ‘t Was trouwens ook niet allemaal brol. Wie in de buurt woont en kleine terracota of plastieke plantenpotjes of een grote stapel 6-hoekige stenen kan gebruiken laat het maar weten.

combinatie

Een gedeelte van het stenen padje werd uitgebroken en alle aarde goed omgewoeld want daar stak redelijk wat steenpuin in op sommige plekken. Omdat ik de Vlaamse feministen ook iets gun heb ik dat zwaar werk met plezier aan onze helpX’er overgelaten Winking smile

P1000207

Op twee plekken in de serre stak er echter een serieuze betonplaat in de grond. Dat uitbreken leek me nu een ietske overdreven om dat door dat meiske te laten doen en zelf ging ik er ook niet aan beginnen. Slimmer werken, niet harder is altijd al mijn motto geweest. Als ge zo ne vierkante meter tuinbak op u terras kunt zetten, dan kan dat ook op een mottige betonplaat in u serre vond ik. Aangezien de afmetingen niet in een kant en klaar pakket beschikbaar waren heb ik die zelf in elkaar gestoken. Met een beetje hulp …

P1000226

Jacobus kwam ook efkes kijken.

P1000227

Ook de net opgeruimde serre werd aan een grondige controle onderworpen door onze wroeters. Want als er iemand verstand heeft van graafwerken

P1000230

De tuincentra waren ook zondag open (en druk, man, half Vlaanderen liep daar precies rond vandaag). Met de hulp van een flinke voorraad plantjes (plantjes kopen om verloren tijd in te halen is niet vals spelen volgens de Wim) en de afgewerkte bakken ziet de serre er nu zo uit:

P1000231P1000235

Ik ga eerlijk zijn, ik ben er redelijk trots op, en de helpx’er ook!

Wat hebben we allemaal gekocht? De aardbeien ziet ge op bovenstaande foto hangen. Links in de serre hebben we geplant: kattengras (dat in de serre staat om het te beschermen want anders is dat op twee minuten door ons katten kaalgevreten, eerst nog een beetje laten groeien), pepers en paprika.

P1000232

De andere kant staan de tomaten, broccoli en spinazie.

P1000233

En in één bak hebben we al pluksla, bladpeterselie en basilicum gezet.

P1000234

Dan hebben we nog 1 bak en de achterzijde van de serre op overschot. Maar groensels kweken, eigenlijk ben ik daar niet zo voor … .

30 Comments

 1. silvana /majesteitstuin

  wat hebben jullie goed werk geleverd zeg!!! Ik had je graag van die potjes verlost maar helaas woon ik niet in de buurt.
  Hele kleine terracottapotjes kun je goed gebruiken om over bamboestokken heen te hangen, als je dan bukt en in al je enthousiasme niet goed oplet, of ergens over struikelt/uitglijdt (zoals hare klunzigheid nog wel eens doet) ben je niet meteen een oog kwijt.
  Ik ben jaloers op die mooie kas!!! Helaas zijn die niet standaard meegeleverd met Nederlandse rijtjeshuizen want dat zou eigelijk wel moeten :). Dat wordt smullen straks! Wie weet krijg je hierdoor de smaak van het groente kweken te pakken 🙂

  • boerenerf

   het zijn leuke potjes, maar veel te veel voor ons alleen. En met d epost opsturen is vrees ik ook geen oplossing, dat gaat breken …

 2. meneer Cité

  Meneer Boerenerf heeft dat weer goed gezien, een jong ding illegaal aan het werk zetten om zijn tuin om te spitten en waarschijnlijk ‘s avonds zijn bed te verwarmen.

  • boerenerf

   U kent Madame Boerenerf, ik ken Madame Boerenerf en we weten beide dat ze niet te beroerd is om tot drastische actie over te gaan met behulp van een roestige, botte schaar…

   • meneer Cité

    Ik had anders wel haar bed willen verwarmen hoor (dat van de helpster, niet dat van madam Boerenerf).

   • boerenerf

    Allé koest! In uw mand!

  • F

   Meneer Boerenerf kennende, zou ik durven zeggen “een jong ding aan het illegaal werk zetten” ;o)

 3. Bioboer

  Die moogt ge altijd eens doorsturen.
  Ik heb nog een haag die moet gesnoeid worden. 🙂

  Misschien nog kleine serre suggestie: zou je geen muurtjes metsen zodat de planten hoger komen te staan? Beter voor de rug en beter voor de planten want dichter bij het licht.

  • boerenerf

   Registreren op die sites hé! http://www.wwoof.org is er zelfs speciaal voor de bio boeren!
   We moeten nog ons volledige benedenverdieping verbouwen en dan daarna Jacobus en Corneel nog een nieuw huisje bezorgen. Een muurtje in de serre staat behoorlijk laag op de prioriteitenlijst moeten we bekennen. Trouwens, zoveel gaan we daar niet inzetten hoor want ik en groensels …

 4. Eilish

  Allez, niet houden van groeten kweken … volgens mij zal dat nog veranderen eens je van eigen vruchten hebt geproefd !
  Bloemkool bvb heb je vrij snel in de serre, Wat draden tegen het plafond en bonen laten aan klimmen, een rijtje wortelen …
  Suggestie van hierboven zou ik ter harte nemen, inderdaad nogal donker (=koud) tegen de grond.

  • boerenerf

   Ik eet dat allemaal niet graag. Moest ge nu kant en klare pizza’s kunnen kweken in een serre het was een andere zaak.

 5. muggenbeet

  heel fijn artikel om te lezen. Veel plezier met de serre.

  • boerenerf

   Dat zal dus vooral Madame Boerenerf zijn. Maar ja, ze is content (allé, voorlopig dan).

 6. Menck

  Zo, dat is een aardig ogende serre. Vrouwelijk hulpje incluis bovendien. Moest ik van jou zijn, ik had haar eens duchtig de ramen/het dak laten lappen, want de lichtdoorlaatbaarheid lijkt me thans toch niet optimaal. Scheelt een slok op de borrel bij het groeiproces van je plantgoed.
  En eigen groenten? Een luxe, zeg ik u! Je leert ze beslist nog te appreciëren, daar ben ik van overtuigd.

  • boerenerf

   Die ramen zijn zonet gebeurd door Madame Boerenerf. Het dak zijn mottige plastieke platen. We zullen die ooit eens met een hogedrukreiniger te lijf gaan.

 7. onderdeappelboom

  Dak schoonmaken en muurtjes minstens wit schilderen, zou ik zeggen (maar inderdaad liefst muurtje metsen). Maar verder: schitterend idee, zo’n gratis hulp, en daarbij nog (hopelijk) ook een leuke gast over de vloer.

  • boerenerf

   Dat wit schilderen moeten we inderdaad ooit eens doen (misschien iets voor een volgende helpX’er. Zo hulp is fantastisch voor druk bezette mensen met een grote tuin (hint, hint). En ja, het was een leuke gast.

 8. isis

  die zeshoekige stenen zijn echt de perfecte stapstenen! als ik in de buurt zat (en plaats ervoor had in mijn mini-tuin) kwam ik ze stante pede halen 🙂

  • boerenerf

   Madame Boerenerf zei ook meteen stapstenen, maar ik vind ze wat klein. We zullen er eens een paar uitproberen.

 9. natuurlijk-rijk

  Wat een profiteurs zijn jullie 😉

  • boerenerf

   Ze vroeg zelf om meer werk, wat moet ne mens dan doen? En het eten was heel lekker vond ze, en het bed super zacht.

 10. hoow@huis met tuin

  Bah, wacht tot je zo fier als nen gieter de eerste krop sla uit je eigen tuin haalt. Je zou wel ns kunnen verkocht zijn.

  • meneer boerenerf

   Sla is konijnenvoer. Ik eet het konijn wel …

   • F

    Wacht tot de pruimen rijp zijn!!! Met een bruin trappistje een uurke pruttelen en smullen maar!

 11. Wannes

  Zalig! Een paar jaar experimenteren en proberen en die serre wordt een toplocatie in jullie tuin, daar ben ik zeker van!
  Handig ook, zo’n bezoekr (m/v) die in ruil voor een bed & eten komt helpen!
  Ik help jullie overigens ook met plezier van (een deel) van die terracotapotjes af, ik vind er wel een nuttige bestemming voor..

  • boerenerf

   Deal. Ik stuur je mailtje ivm de terracotapotjes.
   En zo een helper is inderdaad heel handig. Er staan heel wat vrijwilligers op de site die door de jaren heen heel wat ervaring opgebouwd hebben over permacultuur of verbouwen.

 12. Wannes

  Zalig! Een paar jaar experimenteren en proberen en die serre wordt een toplocatie in jullie tuin, daar ben ik zeker van!
  Handig ook, zo’n bezoeker (m/v) die in ruil voor een bed & eten komt helpen!
  Ik help jullie overigens ook met plezier van (een deel) van die terracotapotjes af, ik vind er wel een nuttige bestemming voor..

 13. Juffertje in het Groen

  Pieps! Moesten jullie nog terracotta potjes overhebben en die zeshoekige stenen, dan wil ik jullie dan met plezier vanaf helpen!

  • boerenerf

   De zeshoekige stenen mag je allemaal hebben. Terracotta potjes zijn al een deel weggegeven dus daar kunnen we niet zo veel van meegeven. Ik stuur je een mailtje.

 14. Elisa

  Wat is het super geworden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑