De vliegende kraai

Een vliegende kraai vangt meer dan een zittende kraai, zegt het spreekwoord. En vandaag is nog maar eens bewezen dat dit wel degelijk waar is. Soms loont het de moeite om een verplaatsing te doen.

Als ge bijvoorbeeld voor een schappelijke prijs een hakselaar op de kop kunt tikken.

P1000167

P1000168

De dikke takken in de takkenwal en de dunnere takken in de hakselaar. Ons gaan ze niet veel meer zien in het containerpark!

Maar wacht, zo een verplaatsing is nog veel interessanter als ge nog nen tweede hakselaar met dezelfde moeite kunt meenemen. Want ééntje, is geentje zeggen ze bij ons.

P1000169

En als ge er dan toch zijt, en ge blijkt nog plek in uwen auto over te hebben en daar blijkt ook nog ne keer een grondfrees te staan. Dan pakt ge die toch ook beter mee, nietwaar?

P1000172

Allemaal schoon, goed onderhouden gerief. Ok, ik heb misschien wel een tikkeltje overdreven (toch als ge het zo allemaal op een rij ziet staan). Maar de hakselaar op overschot gaat naar de schoonmoeder (na een kleine test om te bepalen dewelke de dikste takken verhakkeld) en als over een paar jaar blijkt dat we die grondfrees eigenlijk niet nodig hebben doe ik er wel iemand anders een plezier mee.

P1000174

Dit weekend zijn we van een haan afgeraakt (plus en passant een medeblogster beter leren kennen), hebben we een adresje voor de andere haan op overschot, is de zon al ne keer komen piepen en hebben we nog wat leuk tuingerief opgescharreld. ‘k Zen content.

17 Comments

 1. isis

  oh! nice toys 🙂 uwen eigen hakselaar hebben dat is als een droom die uitkomt 🙂

  • boerenerf

   ik was al een tijdje aan het kijken op tweedehands ..

 2. Menck

  Die groene hakselaar haalt takken tot 4 cm diameter, van die gele weet ik het niet. Belangrijker dan de maat van de takken vind ik het hakselsysteem zelf: zijn het messen of tandwielen die uw takken vermalen? Mijn ervaring leert me dat tandwielen een stuk duurzamer en efficiënter werken.

  • F

   Ik bevestig: messen = miserie. Het systeem met de zogenaamde wals is inderdaad veel beter (maar ook duurder).
   Ik wil de bubbel van het koopje niet doorprikken, maar mijn ervaring met deze elektrische speeltjes (als zelfverklaard hakselaar-expert) leert me dat ze enkel goed zijn voor twijgjes en vanaf tak-niveau beginnen sputteren. Je bent dan meer bezig met de boel open te gooien en de messenschijf vrij te maken dan met het hakselen zelf.
   Als ik nog haksel (dump het doorgaans in het containerpark), huur ik een middelgrote op benzine. Bij wijze van ‘folieke’ heb ik ook eens met een GROTE op diesel gehakseld. Daar ging gewoon een halve boom door zonder verpinken. Size DOES matter! ;o)

   • boerenerf

    1 van de hakselaars (de groene) heeft tandwielen. Bij de andere weet ik het niet wegens niet kunnen zien of voelen (maar die geef ik dan wel aan de schoonmoeder). Nu het is niet voor de grote takken want die kunnen we kwijt in de takkenwal maar eerder voor de kleine brol. Gans in het begin heb ik een grote gehuurd voor een halve dag, die huurprijs lag hoger dan de totale kostprijs voor de bovenstaande drie machientjes …

 3. Eilish

  Ik heb me twee jaar geleden ook een frees aangeschaft (een goedkope winkelaanbieding van een supermarkt) ik heb daar nog geen minuut spijt van gehad ! Zoiets kan je blijven gebruiken in de tuin, zeker als je groenten kweekt.

  • boerenerf

   oei lap, straks heb ik het elk jaar aan mijn been, dat frezen, misschien toch maar beter snel doorverkopen dat machientje 😉

 4. de Fruitberg

  Ik heb hier dit week-end weer menselijke frees gespeeld, ik voel het in alle vezelfs van mijn lijf. Ik wordt waarschijnlijk te oud voor dat soort fratsen.
  En dat is inderdaad veel speelgoed dat ge gekocht hebt

  • boerenerf

   eentje was goedkoop, twee nog goedkoper en de derde kwam bij de tweede … en er was plek in de koffer, dus tja, wat doet ne mens dan?

 5. natuurlijk-rijk

  Voor mij geen hakselaars meer, ik heb één keer die van mijn vader geleend, geen beginnen aan, dat gaat gewoon niet vooruit! Maar mss treffen jullie het beter 😉

  • boerenerf

   ge moet daar inderdaad uwe tijd voor nemen en niet willen forceren. Als onze haag gesnoeid is wordt het uitvoerig getest!

 6. muggenbeet

  ik heb een vrij degelijke en robuuste hakselaar maar het gaat inderdaad niet echt snel vooruit. Het is zwoegen en opletten dat het hout niet vast komt te zitten, dus niet te veel tegelijk. Het product mag wel gezien worden en kan zowel tussen de planten als op een pad gebruikt worden. 4 cm is ook bij mij het maximum dus moet het hout eerst worden uitgekapt. De verleiding om naar het containerpark te gaan is idd. groot zeker als je daar gratis haksel kan opladen. Ziet er toch een goede aankoop uit al is powerplus toch gekend als speelgoed maar ‘t is het proberen waard.

  • boerenerf

   ja, maar zo altijd met de remorque naar het containerpark begin ik onderhand ook beu te worden. Vandaar de takkenwal, en dan de hakselaar voor de dunnere takken hopen we …

 7. Boer Thomas

  Ah de hakselaar, een van de beste kopen die ik ooit gedaan heb. Ok het was een prijzig beestje maar het slikt dan ook takken tot 10cm. Heel handig als je veel knotwilgen en knotpopulieren hebt. Ook onze hagen vliegen er allemaal door.
  En zo kan je het onkruid wat weghouden uit de borders en maak je mooie paadjes.
  Een frees heb ik dan weer gratis gekregen van m’n oma, zalig werken met zo’n machien!
  Mooie aanwinsten voor de tuin!

  • boerenerf

   Hier gaan we maar tot 4 cm. Maar inderdaad, de bedoeling is om de borders wat onkruidvrij te houden. De grote dikke laag hebben we nu uit het containerpark gehaald (die post komt eraan) maar de kleine hoekjes en kantjes hopen we nu met eigen hakselmateriaal te kunnen doen.

 8. De Zandeik

  Ben benieuwd naar de hakselaar-ervaringen. Onze eerst hakselaar was indertijd de duurste van de goedkope modellen (kwestie van de gulden middenweg enz…). En we waren meer bezig met het geval te ‘ontstoppen’, dan met het hakselen zelf. Later hebben we ons een ‘duur’ model aangeschaft en daar hebben we al veel plezier van gehad. Allez, ik dan … hakselen is sindsdien een jobke voor Mr. Zandeik.

  • boerenerf

   Wij hopen dat we goedgevallen zijn. Met een beetje geluk volgende week de haag af en dan kunnen we de machientjes testen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑