Worstelen met varkens

‘Never wrestle with a pig. You’ll both get dirty but only the pig will enjoy it’, is een Engelse uitspraak waarmee men wil aangeven dat je met een vrij zinloze taak bezig bent. Soms kan worstelen met een varken echter wel een zinvolle bezigheid zijn. Bijvoorbeeld als de dierenarts langskomt om hun hoeven bij te knippen. Nu zijn de varkens altijd bereid om op commando schonekes te zitten. Zeker als ze er een stukske appel mee kunnen verdienen.

Maar als ge vervolgens hun poot wil vastpakken en beginnen knippen: ho maar! Dat is plotseling een andere affaire! Tegenstribbelen langs alle kanten en gans het dorp bij elkaar krijsen (en tegelijk toch nog de appel verder opvreten, faut le faire!).

 

‘We gaan ze op hun gat zetten’, zei de dierenarts. Varkens op hun gat zetten doet ge door over het varken te gaan staan en ze bij hun voorpoten omhoog te trekken totdat ze rechtop op hun gat zitten, de 4 poten vooruit. Dat ging vrij vlot bij de dierenarts. En dan moest ik Corneel overnemen zodat de dierenarts de hoeven kon bijknippen.

Eén keer raden wie 5 seconden later op zijn rug lag, met op zijn buik een varken dat op zijn beurt met de poten omhoog stak. Lachen (en hopen dat ge niet pardoes in ne stront ligt)!*

Die houding heeft wel een paar voordelen: de dierenarts kan gemakkelijk aan de poten. En de houding werkt kalmerend op het varken. De Corneel lag daar al bij al heel vredig tijdens zijn knipbeurt.

 

Daarna was het de beurt aan Jacobus. Omdat die groter en zwaarder is, was ik deze keer vastberaden niet te vallen. Dat is me ook gelukt maar zo op hun gat zitten vinden varkens duidelijk minder leuk dan op hun rug liggen. Dat was me opnieuw een gekrijs!

Een extra appeltje en een paar wortelen later was het gelukkig allemaal al vergeten en vergeven.

 

Ik heb er alvast twee goede voornemens bij:

– meer betonplaten voor de varkens. Zo verslijten ze beter hun hoeven en is bijknippen minder nodig.

– we leren de varkens liggen en rollen zodat we ze met een vingerknip op hun rug kunnen leggen.

 

*Geen actiefoto’s dus aangezien ik ONDER het varken lag, madame Boerenerf op haar werk was en vader Boerenerf in het huis aan het werk was.

7 Comments

 1. hoow@huis met tuin

  Ik zie het al zowat voor me

 2. biodiversetuin

  Goed het zwijn uitgehangen dus.

 3. sandje

  dat gaat ons met meneer Knorr echt niet lukken. Wij kriebelen Knorr bij de okseltjes van zijn voorpoten dan gaat hij vanzelf liggen en kun je rustig zijn nagels bijknippen. Moet je zelf wel op de knieen om er bij te kunnen, maar ‘t scheelt een hoop zweet en herrie 🙂

 4. buikberg

  herkenbaar, hopelijk hier binnenkort ook weer van dattum 🙂

 5. Menck

  Haha, jammer dat daar geen filmpje van gemaakt werd. Maar ik kan me er iets bij voorstellen:

 6. bentenge

  Die Engelse uitspraak is wel een pareltje. Net als je geworstel met Jacobus en Corneel.

 7. Zem

  Wat moest ik lachen toen ik me dat tafereel voorstelde… Schitterend beschreven. Zou Sandje’s oplossing lukken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑