Drastisch

Weten jullie nog, die 60 meter rij aalbessen die we staan hebben? Vorig jaar snoeiden we enkele van die struiken. Veel resultaat had dit niet. Kwam dit door het snoeien of was het een slecht seizoen? Ik kan het niet zeggen.

Ondertussen sprokkelde ik heel wat informatie bijeen over het snoeien en zorgen voor aalbessen. Ik kwam tot de conclusie dat de meeste van onze struiken te oud zijn om nog een grote en smaakvolle opbrengst te geven. Het zit namelijk zo dat de nieuwe schuiten geen grond- maar stamscheuten zijn. We krijgen dus geen nieuwe scheuten uit de grond maar uit de oude takken. Volgens kenners is dit niet goed en vervangen we onze 20+ struiken beter door nieuwe.

P1040270

P1040068P1040071

Ik vond dit toch wat drastisch. Daarom heb ik vorige vrijdag enkele struiken serieus gesnoeid met dit als resultaat:

P1040263

P1040264

Wat denken jullie? Komt dit nog goed? Of heb ik het helemaal fout aangepakt?

De struiken waar we zelfs geen nieuwe scheuten zagen heeft meneer Boerenerf afgelopen weekend uitgedaan. Zaterdag mochten we bij de Fruitberg stekken gaan halen van rode, zwarte en roze bes. We kregen ook nog jostabes mee.

P1040281

5 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Dat is een mooi cadeautje van de fruitberg, zijn het al gewortelde stekken, precies niet zo te zien, het zal op termijn waarschijnlijk wel meer productiviteit geven!

 2. Cee

  Of misschien zelf stekken maken ook van je originele struiken?

 3. de Fruitberg

  Die oude struiken met nog jonge scheuten komen wel in orde denk ik. Ik zou wel de takken inkorten op een oog naar buiten, zodat de struik wat breder wordt (op 30 cm hoogte) . Dat betekent wel een jaar geen vruchten (je kan ook 6 takken uitzoeken die je volgend jaar als gesteltak wil houden en nu inkort, en van de rest van de takken deze zomer oogsten)…
  Die planten met takken vol mos is een ander paar mouwen. Je kan proberen ze drastich te verjongen, dat hout dat ik zie zou ik zowiezo niet laten staan

 4. boerenerf

  @natuurlijk-rijk: een heel mooi cadeau.
  @Cee: volgend jaar misschien, nu redden wat er te redden valt
  @de Fruitberg: hoop het ook. Ga sommige takken inkorten want zou graad deze zomer nog wat fruit hebben. De planten met bemoste takken zijn weg.
  En nog eens merci voor de stekken!

 5. wannes

  Vorige winter heb ik ook twee ‘oude’ struiken gaan uitdoen bij familie. Die brachten niets op. De ‘nieuwe’ plantjes gelukkig wel al een beetje. Hopelijk dit jaar nog meer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑