De keuken

Een rondleiding door de keuken. Tof, dacht ik toen ik dat las bij tante Hilde! Ik kijk namelijk graag binnen. Een huis vertelt veel over de mensen de er wonen. En na dat we ook bij de familie onderdeappelboom en de familie biodiverse tuin mochten binnengluren kon ik niet achterblijven Glimlach.

Onze keuken is nog dezelfde als toen we ons huis kochten. Want zoals jullie wel weten begonnen onze verbouwingen op de eerste verdieping.

Zo zag de keuken er uit tijdens de verhuis:

P1000176P1000237

Veel is er nog niet veranderd. De oude vuile plafond hangt er nog, de plastic platen hangen nog tegen de muur en de keukenkasten staan er nog. De witte kasten gebruiken we niet. Ik krijg de geur van 5 jaar leegstand maar niet weg geboend. Alle trucjes heb ik geprobeerd. We hebben dan maar opbergkasten gezet die tot de nok gevuld zijn.

P1040076

 

P1040082

De rommel op de tafel valt nog mee. Normaal ligt deze vol tijdschriften, boeken, post. Eén keer per maand haalt men hier papier op. En dat was heel toevallig de dag voor ik foto’s nam Glimlach.

Grenzend aan de keuken hebben we een stokoude veranda. Daar staat het eten voor de dieren, een bak met oud papier, een bak met glas en nog meer spullen die ge toch ergens kwijt moet.

Als je door de deur naar buiten gaat kom je op de binnenkoer. De keuken is aangebouwd aan het huis. Daarachter liggen de berging en een oude beestenstal. Vandaar dat we geen zicht hebben op de tuin. Het enige contact met buiten is dus door die venster op de koer.

P1040078

Op het aanrecht de obligate sponsjes en zepen. De waterkoker die enkel in de wintermaanden bovengehaald word voornamelijk om de warmwaterkruik op te vullen, de creusetpotten waar nergens anders plaats voor is, geurstokjes en nog wat andere spullen.

In de kartonnen koker zit Japans papier. Ik weet nog niet goed wat ik daar voor creatiefs mee ga doen.

P1040074

We gebruiken ook nog het oude fornuis waar soms 2 dan 3 gaspitten van werken. Daarnaast zie je aan de ene kant het bakje voor groenafval en aan de andere kant kruiden en sojasausjes e.d.

P1040081

Naast het fornuis is de deur naar de berging. En nu zie je ook de kant tegenover de veranda. De venster heeft spiegelglas want kijkt uit op het wandelpaadje. De jassen worden op een stoel gegooid en ook de strijk hangt op een stoel.

Een grote chauffage ook. Waar we niet veel aan hebben wegens nog enkel glas. Daardoor en door de oude veranda is het hier in de winter zo een 12 à 15 graden.

Een leefkeuken is onze keuken niet. Het is er te koud en meestal te rommelig om gezellig te zijn. Er zijn hier ook slechts enkele stopcontacten die werken. Aan de frigo 1 waar een verdeelstekker hangt voor de microgolfoven en de bureaulamp. En aan het fornuis nog 2 stopcontacten. Het licht boven de tafel werkt ook niet meer. We behelpen ons met de bureaulamp en het lichtje aan de dampkap. Maar daar leer je allemaal mee leven. We brengen niet veel tijd door in onze keuken: koken, eten en afwassen. Dat is het ongeveer.

Nog een jaar of twee geduld en we kunnen ons ook de populaire ikeakeuken veroorloven. Ik kijk er nu al naar uit! De ruimte is in elk geval groot genoeg om er iets moois van te maken.

9 Comments

 1. bentenge

  Bijd e eerste foto had ik even een flashback… naar de keuken van ons vorig huis. Qua indeling zeer gelijkaardig en met “houtlookalike” planchetten tegen de muur. Ik was echt blij toen die eindelijk weg waren. Dus… hop hop, op naar de volgende versie !

 2. Eilish

  Ik vind de niet werkende lamp nog iets hebben, de rest ahum ahum, niet.
  De keuken doet me denken aan die van mijn moeder, en deze heeft broerlief die het ouderlijk huis heeft gekocht, er eind vorig jaar ook uit verwijderd.
  Met veel geduld en boterhammen zal het bij jullie ook wel in orde komen zeker ?

 3. onderdeappelboom

  O, ik vind dit een leuke keuken, ondanks oud, koud en half werkend! Doet me aan onze oude keuken hier denken: ik kreeg een elektriciteitsschok toen ik een pollepel nam die in een metalen ijsemmer stond die op de microgolf stond die op de oven stond die in het stopcontact stak 🙂
  En zoveel mogelijkheden! Ik zou meteen die veranda tot eetplek bombarderen, maar je zit dan wel op de binnenkoer blijkbaar, en niet in de tuin? Ik zou het grondplan eens moeten bestuderen, maar het lijkt me vol mogelijkheden te zitten! En die tafel en stoelen zijn ook heel mooi als de dikste laag vernis eraf geschuurd zou zin (tip: sodabrokken).
  Enkel glas: hebben wij ook nog steeds in onze keuken! En we zijn er nog altijd niet aan uit hoeveel jaar we zouden moeten stoken om de investering van dubbel glas eruit te halen…
  En tot slot: grappig hoe vaak ikea wordt genoemd; in realiteit krijg ik altijd opmerkingen als ‘o, ikea? Ja, maar wij willen een goede keuken die voor altijd meegaat’. Sja 🙂

 4. boerenerf

  @Bentenge en Eilish: inderdaad veel boterhammen met choco en confituur eten terwijl we de nieuwe keuken plannen 🙂
  @onderdeappelboom: je kan het op de foto’s niet zien maar die veranda staat op instorten. Die moet dus ook vervangen worden. Lees: nog meer boterhammen eten. Al zie ik er het nut niet van in: we hebben er geen zon en inderdaad zicht op een lelijke binnenkoer. De tafel is een erfstuk van mijn moeder’s tante en gaat al lang mee.

 5. de biodiverse tuinier

  Qua sfeer gesproken! Dit kan tellen! Ik word zo decaden terug geworpen in de tijd, en recht in mijn grootmoeders keuken!
  Mij lijkt alleen de tafel, stoelen en deuren het bewaren waard. Spijtig dat de veranda rot is. Je had die eventueel op een andere plek kunnen hergebruiken – mét zicht op de tuin. Of misschien moet het boerenerf eens denken aan het verfraaien van de binnenkoer, zodat het ook daar gezellig wordt, zo vanuit een gerestaureerd verandake gezien. Ik hoop dat jullie er snel in slagen een gezellige (al-dan-niet Ikea) keuken te bouwen! En hoop dat er ergens een raam kan komen met zicht op de tuin.

 6. de Fruitberg

  Lijkt me een grote ruimte waar je een grote ruime keuken kan van maken. Ondertussen nog wat geduld hebben. Werkt het fornuis op gas of butaanflessen?

 7. De zandeik

  Verbouwen waar je woont; daar kan ik van meespreken.
  Een veranda situeer je het best op het westen of oosten en zeker niet op het zuiden.
  Wij hebben dezelfde stoelen, indertijd het vernis erafgehaald en er een kleurloos beitsje op gezet. Helaas zijn nu de zittingen versleten …
  Mooie keuken (in wording) met veel mogelijkheden.

 8. natuurlijk-rijk

  Daar is nog werk aan zullen we maar zeggen. Mijn zus die een begijnhof huisje aan het verbouwen is heeft onlangs een binnenhuisarchitect laten komen, ik vond het belachelijk veel geeld, maar het voordeel is wel dat er nu een heel aantal knopen zijn doorgehakt en ze vooruit kunnen met hun verbouwingen! Kan dus wel handig zijn!

 9. boerenerf

  @biodiverse tuin: het is inderdaad de bedoeling om de binnenkoer op termijn te verfraaien. Want nu kijk je uit op beton, de schuur en garages.
  @de Fruitberg: de ruimte is zeker groot genoeg om er iets moois van te maken. Fornuis werkt op gas.
  @de zandeik: het is niet altijd aangenaam maar het kost minder als je kan verbouwen en wonen tegelijk. Bij ons waren er ook zittingen versleten en we hebben deze laten vervangen bij Het Stoelmakerke in Heist- op-den-Berg. Zij hebben nog houten zittingen met die tekeningen in voorraad.
  @natuurlijk-rijk: vind dat ook duur een binnenhuisarchitect. Tot nu toe nog zonder gedaan en hoop dit voor de rest van het huis ook te kunnen. Ik weet wat ik wil, alleen die financiën hé…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑