Fit en gezond de winter door

Met de dagen die korten en het slechtere weer breekt er voor onze varkens een vrij trieste periode aan. In de zomer amuseren ze zich door gans onze hof af te struinen op zoek naar de lekkerste klavertjes of het beste zevenblad. Nu, bevat het gras nauwelijks nog voedingswaarde en dat weten ze, dus doen ze ook geen moeite meer. Hun dagen bestaan nu vooral door een heel klein beetje op hun weide rondlopen maar vooral languit in hun hok liggen. Meestal met ne vree trieste blik, zo van: “saai, waar is die leuke zomer naartoe?’’ Van verveling beginnen ze vaak ook aan de isolatie in hun hok te kauwen. Niet goed natuurlijk want dat is werk en kosten voor mij om die te vervangen en grote ongerustheid bij madame Boerenerf dat ze dat gaan opeten en er ziek van worden.

We zouden ze kleinere porties kunnen geven en meerder keren per dagen gaan voederen. Maar dat lost nog altijd het probleem niet op van te weinig beweging/bezigheid voor die beestjes.

Nu, met nen appel in de hand kunt ge wel zorgen dat ze u volgen, en er desnoods gans het dorp mee rondwandelen. Maar eigenlijk vinden ze dat niet zo leuk (zo volgen u om die appel te krijgen, en als ze die niet krijgen  laten ze vrij luidruchtig merken dat ze daar niet van gediend zijn!) en, laten we eerlijk zijn, het is ook geen zicht.

Gelukkig kunt ge op het internet werkelijk alles vinden. Zo is er een bloeiende industrie ontstaan in hondenspeelgoed. En daar zit ook wel iets voor een varken tussen: de activity bal. Dat is een stevige rubberen bal met gaten in. Ge stopt daar eten in en dan moet het dier die bal rondduwen om het eten er uit te krijgen.

De varkens hadden dat vrij snel door: eerst de bal vooruit duwen.

P1030970

En dan de gevallen maiskorrels opeten.

P1030975

We hadden twee ballen, maar ondertussen zijn we er al eentje kwijt (dat wordt dus bijbestellen).

P1030983

Zijn ze er blij mee? Die beesten zijn altijd blij als ze eten/aandacht krijgen. Ge moet ne keer zien wat ne snoes!

P1030976

 

Hola, zou je nu zeggen, twee varkens en maar één bal, is dat niet wat weinig? Komt er daar geen duwen en trekken van? Awel ja, een beetje wel. Kijk maar op onderstaand filmpje.

Nu van zodra het eten op is, is het ook meteen gedaan met het spelen.

10 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Ambiance verzekerd!

 2. bentenge

  Nu ben ik het helemaal met die beestjes eens (el al zeker met die snoes) : wie heeft die zomer van ons afgepakt. Zo saai dat moeten binnenblijven.

 3. Elisa

  Wat super leuk, zo een hadden we ook voor de hond maar die maakte hem stuk 🙁 Hun lijken er veel plezier in te hebben 🙂

 4. Koen

  De onze amuseren zich met de hele weide om te ploegen…

 5. Zem

  Nooit verveel ik me met de varkentjes-foto’s en video’s.
  Maar ik kan goed met de twee meevoelen: wat is het buiten meestal nat en koud, wat moet je daar nou…

 6. supermasj

  De komende week is het in ieder geval wat zachter, dan kunnen ze waarschijnlijk wat meer buiten. En ze lijken zich best te amuseren met die bal, leuke foto’s en filmpjes.

 7. Menck

  Dat geknor van contentement is bijzonder veelzeggend. Het nieuwe speeltje is getest en overduidelijk goedgekeurd.

 8. boerenerf

  Ze zijn er zekers heel blij mee en ze hebben minder de neiging om de weide om te ploegen. Van de regen trekken ze zich niet te veel aan. Sneeuw is erger, want dat bedekt al het lekkers.

 9. de biodiverse tuinier

  🙂 toch grappige beesten

 10. LandsEinde

  Ze zijn zo schattig en wat een gezellig geknor 🙂 Kun je toch uren naar kijken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑