Wisdom of the crowd

Sinds ‘t internet zo een sociaal spellement is geworden dat iedereen met iedereen verbindt is één van de meest gehoorde termen: wisdom of the crowd. Simpel gezegd: twee weten meer dan 1 en 100 miljoen mensen aan elkaar gekoppeld weten veel en veel meer. Sommigen gaan zelfs zo ver om te voorspellen dat de technologische singulariteit zal gebeuren doordat er zoveel mensen via sociale media met elkaar verbonden zijn en zij zodoende een nieuw soort intelligentie zullen creëren. Nu ben ik wel een vrij grote technologie-adept: we staan nog maar aan het begin van een gigantische evolutie met repercussies die totaal onvoorspelbaar zijn. Maar bij die wisdom of the crowd heb ik toch een beetje mijn twijfels.

Verstand en menigte zijn voor mij twee zaken die niet echt goed tezamen gaan.

Misschien heb ik in mijn jeugd naar teveel zwart/wit horror films gekeken. Telkens ge daar een menigte mensen bij elkaar bracht kwamen de toortsen en hooivorken naar boven en kon Dr. Frankenstein zich verdiepen in de kleine letterkes van zijn brandverzekering.

mob-goes-after-frankstein

Die overtuiging houdt me echter niet tegen om zelf ook een beroep te doen op die wijze menigte voor een klein probleempje. We hebben teveel hanen en aangezien bijna iedereen teveel hanen heeft krijgt ge die beesten zelfs niet gratis aan de straatstenen kwijt. Dus hebben we ze maar laten slachten. En dat slachten brengt ons meteen bij ons huidig probleem. Want niet alleen zijn onze hanen krielen waar sowieso al niet veel vlees aan hangt. Het zijn dan ook nog eens vechtkrielen. Die beesten zijn tweehonderd jaar lang gekweekt om spieren te hebben. En vechtspieren, dat is nu niet meteen vree smakelijk eten.

Die beesten bakken leverde een taai stuk vlees op waar ge u tanden op stuk bijt.

P1030514

Dus is mijn vraag nu, o alwetende menigte: wat kan ik met die beesten aanvangen? Vol au vent? Bouillon? Heeft er iemand ervaring met het verwerken van een vechthaan tot iets nuttig? (En neen, ik trek niet naar de gallodromes in Nord-Pas de Calais).

9 Comments

 1. hilda

  aanbakken in de tajine, dan kruiden (gember, komijn, marrokaanse kruiden, peper) paar ajuintjes snipperen, wortel in grove stukken wat krielaardappeltjes en een paar gedroogde vijgen erbij. onder zetten met water en een bouillon blokje. deksel er op en 3 uur laten sudderen en voor het serveren platte peterselie, koriander en gebrande amandelen bijvoegen.
  als de haantjes dan nog taai zijn, zit er wellicht niets anders op dan ze als soepkieken te gebruiken.

 2. muggenbeet

  ik ben al 35 jaar vegetariër en ben principieel tegen het doden van dieren dus… kan ik je hier geen goede raad geven 🙂

 3. bart

  Bakken in de oven, om het half uur eens overgieten met de boter uit de ovenschotel. Per kilo vlees en per jaar dat ze oud waren een uur in de oven. Dus een kip van 1 kg van 2 jaar oud: 2 uur, een kip van 1 jaar oud van 3 kilo: 3 uur, enzovoort.

 4. Koen

  De groentensoep in! Een uurke of 2 op een zacht vuurtje.
  Ofwel maak je dan met de heldere boullion vol au vent waar je het kieken in doet ofwel serveer je het vlees samen met de soep ofwel maak je er vlees kroketten mee.
  Take your pick/kip.

 5. boerenerf

  @hilda, klinkt lekker maar wel veel werk!
  @muggenbeet, ik heb nog overwogen om vegetariërs te eten, maar dat mag naar het schijnt niet … 😉
  @bart, dan moeten we eerst nen defitge oven hebben hier op het boerenerf ..
  @koen, mja soep daar hebben we ook al aan gedacht.

 6. Ina

  Inderdaad, een goeie kippenbouillon van trekken en daarna verder verwerken zoals Koen zegt. Dat deden wij vroeger met onze “uitgelegde” legkippen ook en die waren ook taaaaaaaaaai! Ocharme eigenlijk hé, stank voor dank! Die beestjes maar eieren produceren en als dank vlogen ze de pot in….

 7. supermasj

  Vol-au-vent? Oude legkippen worden hier niet in de pot gedraaid, maar zullen hier mogen genieten van een welverdiend pensioen

  • bart

   ‘t probleem zit hem op het boerenerf (en ook geregeld bij ons alhier) bij het overschot aan haantjes. Niemand wil ze, en je kan ze niet laten lopen want dat is zowel voor de haantjes als voor de hennen geen leven (bloederige toestanden zullen uw deel zijn). Dus op een deftige manier (laten) slachten is uiteindelijk de enige optie. En ook met oude legkippen doet het probleem zich soms voor. Een vijftal jaar geleden heb ik zo onze stokoude Poelien en Poelet moeten ‘euthanaseren’, de beesten zagen echt af van de ouderdom en bleken inderdaad nog vel over been na het slachten.

   • supermasj

    Ik heb een beetje hetzelfde probleem hoor. Ik heb nu ook een broedse hen, ik zal waarschijnlijk meer jonge hanen dan hennen hebben. Enige voordeel is dat brakels uitstekende vleeskippen zijn (en dat ik een afnemer heb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑