Overlever

Op het boerenerf staat er ook rabarber. Omdat het al jaren geleden was dat ik nog eens verse rabarber had gegeten keek ik vorig jaar enorm uit naar de eigen rabarberoogst.

Wat was me dat een teleurstelling. Fletse, flauwe smaak. Waterachtig en totaal geen textuur. Wij dachten al dat die planten geen fluit meer waard waren. Te oud en te veel jaren verwaarloosd. Toen we de weide voor de varkens klaarmaakten had ik dan ook geen enkele scrupules om de weide zo groot te maken dat de rabarberplanten op hun domein kwam te staan.

En de varkens vonden zulke zachte moestuinaarde zalig om in te wroeten. Na een paar dagen stond er geen stengel meer recht.

Ach ja, dachten we, we planten wel eens nieuwe rabarber op een nieuwe plek. We gingen er namelijk van uit dat de varkens alles opgevreten hadden. Dat blijkt dus totaal niet waar te zijn, want wat stak er dit jaar weer het kopke omhoog? Inderdaad, de rabarber!

P1030306

Echt mooi op een rij staat hij niet meer, maar hij staat er wel weer.

P1030307

Nog beter zelfs: de kordate snoeibeurt blijkt hem deugd te hebben gedaan! Dit jaar is hij namelijk wel lekker. Woensdag proberen we er ne keer confituur of rabarbertaart van te maken.

P1030310

En de varkens? Awel, die hebben nu geen enkele aandacht meer voor de rabarber. Allé, ze vinden het wel een leuk plekje om zo een beetje onder de bladeren te kruipen maar voor de rest geen sikkepit interesse om ze op te vreten. Rabarber schijnt niet goed te zijn voor varkens en waarschijnlijk hebben ze er vorig jaar ook niet van gegeten, enkel de aarde serieus omgewoeld.Soms, heel soms geraken zaken uit zichzelf gearrangeerd. Wel gemakkelijk.

P1030322

P1030323

6 Comments

 1. AnneTanne

  Wat een heerlijk snuitwerk op die laatste foto!

 2. C.

  Allemaal Darwinisme! Succes met de Rabarber, ben ook fan.

 3. Maurice

  Rabarber, heerlijk!
  Lekker als moes, maar ook in een rabarberschuimtaart; heel makkelijk maak een cakebeslag met stukjes rabarber, ongeveer 20 minuten in de oven (totdat de cake bijna gaar is) dan een beslag van eiwit / suiker / beetje zout en beetje citroen erover, terug in de oven en wachten tot schuim lichtbruin is!

 4. Zem

  Gelukkig laat je ons op gepaste tijden meegenieten van je varkentjes.
  De middelste rabarberstelenfoto mag er ook wezen!

 5. bart

  En ik denken dat varkens álles aten!

 6. natuurlijk-rijk

  Super idee die rabarbertaart 😉 Hier is ondertussen de tweede ook al bijna op en die was eigenlijk nog lekkerder dan de eerste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑