Palletrecyclage

Op ons boerenerf ligt (typisch voor van die oude boerderijen) nog veel rommel. Meneer boerenerf heeft dan ook al een abonnement op het containerpark hier in de buurt. Sommige dingen proberen we te hergebruiken. De palletten bijvoorbeeld. Want een pallet, dat kunt ge altijd wel voor iets gebruiken.

Een tijdje geleden ging ik bij Ygdrasil helpen een kruidenspiraal bouwen met het idee dit ook bij ons te doen. Maar voor een kruidenspiraal heb je zeker 300 kasseien nodig en heel veel puinafval. Laat dat nu net de dingen zijn die hier niet rondslingeren. Het puinafval nam de aannemer mee (tot grote tevredenheid van meneer Boerenerf) en ik ga geen kasseien kopen om een spiraal te bouwen. Vooral omdat meneer Boerenerf zijn blik boekdelen sprak toen ik erover begon. Zo nen blik van: ik zit hier tonnen rommel van ons erf WEG te slepen en nu wilde gij dat ik nieuwe rommel naar hier ga slepen? Zijde gij zot?.

Geen tijd en geen zin om in de tuin een stuk om te spitten had ik me er al bij neergelegd dat de kruidentuin voor volgend jaar zou zijn.

Maar toen zag ik tijdens een aflevering van Groenland en later op Pinterest hoe ik het wel kon aanpakken: kruiden in een pallet!

En hoe doe je dat nu zo een kruidenpallet? Je hebt dus een pallet nodig en worteldoek dubbel zo groot als je pallet.

P1030326p Meneer boerenerf hielp met het vastnieten van de worteldoek.

P1030328

Vervolgens brachten we de pallet naar zijn definitieve plek. Niet te ver van het huis in een zonnig hoekje achter de serre.

P1030332P1030333

Je vult de pallet met potgrond en dan kan je planten. Kruiden die droge grond nodig hebben plant je bovenaan. Na 2 weken mag je de pallet rechtop zetten. Dan zijn de wortels goed vastgehecht. Waarom rechtop zetten vraag je je misschien af? Awel, als het regent of je giet je planten dan loopt het water naar beneden en krijgen je droogte minnende kruiden niet te veel natte voetjes. Rechtopstaand neemt zo een pallet ook niet veel plek in, wat handig is voor mensen met een kleine tuin. Qua veel doen met weinig plek: kijk eens naar dit concept.).

P1030334P1030337

Ik koos voor basilicum, rozemarijn, bieslook, pimpernel, kervel, lavas, peterselie, tijm, oregano en marjolein. Onderaan plantte ik nog radijsjes, pluksla en eikenbladsla. Nog een beetje geduld en ik kook met kruiden uit eigen tuin!!

4 Comments

  1. bentenge

    Hoe cool is dat. Mooi zeg. Goe gedaan.

  2. bart

    ‘t is gedikke nog esthetisch verantwoord en al. Dat ga niet mis zijn als dat recht staat en een beetje doorgegroeid is.

  3. de biodiverse tuinier

    Die mannen van Groenland toch! 🙂

  4. meneer boerenerf

    @bentenge, ‘t is vlotter gegaan dan we zelf gedacht hadden.
    @bart, een schoon muurke, schone planten en een schoon pallet, natuurlijk is dat esthetisch verantwoord! We zullen het dit weekend rechtzetten.
    @de biodiverse, ‘t is leuke tv en ne mens steekt er af en toe nog wat van op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑