Kringloop gesloten

Eindelijk is het er van gekomen om ook op het boerenerf een composthoekje te voorzien. ‘t Was een beetje een schande dat het er tot nu toe nog niet van gekomen was. Maaisel en oud stro en zo werden tot nu toe naar het containerpark afgevoerd. Al die distels en brandnetels had ik het liefst van al zo ver mogelijk weg. Maar vanaf nu kan ik dus ook beginnen met te composteren. Werk en naft gespaard! En zo evolueert het boerenerf stap voor stap naar een gesloten kringloop tuin.

P1030303

Zoals ge kunt zien zijn we voor de goedkoop gegaan: drie paletten die na verbouwingswerken hier blijven rondslingeren zijn, hebben we aan elkaar genageld. Goedkoop en daarmee zijn die paletten ook uit mijne weg. De aandachtigen onder u zullen het ongetwijfeld al gezien hebben: ja er hangt een tak van die boom serieus in de weg.

Maar daar was nu eenmaal plek om de composthoop te zetten. Aan de achterkant van de betonplaten is namelijk de geburen hun composthoop en links ervan lopen alleen maar paarden: geen enkele omwonende kan er dus last van hebben en voor ons is het ook een uithoekje waar we niet veel komen. En rechts is er nog plek voor een tweede bak (komt er als ik nog eens drie paletten opduikel).

Kortom, de ideale plek dus. Die in-de-weg-handende tak zal ik in de herfst dan wel wegsnoeien.

 

P1030301

Ik heb meteen goed gebruik gemaakt van de bak om wel drie kruiwagens vol dode bladeren (klimop, ‘t is een gemak!) van onze binnenkoer en het paadje naast ons huis op te ruimen. Nu nog een kruiwagen of drie gras (de eerste maaibeurt is net achter de rug) en wat varkensk*k en het composteren kan beginnen.

Wat ik me wel afvraag is of een paar kubieke meter oude duivenstront wel goed is qua composteren. Aan het duivenkot is er namelijk nog niets veranderd wegens tot nu toe nog niet goed weten waar ik met al die str*nt naartoe kon. Wat denken de meer ervaren composteerders onder mijn lezers ervan? Zou dat kwaad kunnen moest ik er deze winter 100 kg duivenstr*nt op kappen?

11 Comments

 1. supermasj

  Ik denk niet dat de duivenstr*nt kwaad kan bij uwe compost, compostering wordt namelijk versneld door Nitraat en daar is die duivenk*k wel rijk aan.
  Kippenuitwerpselen gaan hier ook op de composthoop .
  ‘t zou wel kunnen dat de compost die ge er dan af haalt een beetje te straf is, met die varkensp*p er bovenop, maar als die compost goed verteerd dat geen probleem vormen

 2. hilda

  als ge lang genoeg wacht en er de stank bij neemt, zal het allemaal wel verteren, uw gras en de stront en de klimopblaren. maar om het vlotter te doen gaan, is het aan te raden om dunne laagjes te bouwen van afwisselend droog (bladeren, verhakselde takjes, stro, onbedrukt golfkarton…) en nat materiaal (gras, keukenresten, boeketten, mest…)
  nog een tip, hoe kleiner uw materiaal, hoe sneller het composteert. door onkruid of gesnoeide klimop op het gazon uit te spreiden en er met een grasmaaier over te gaan, lukt dat vlot.
  veelal wordt afgeraden om gekookte resten op de hoop te gooien, maar daar heb ik me nooit van aangetrokken, zoals ik eerder zei, als je de stank en de wachttijd erbij neemt, verteert uiteindelijk alles… behalve mosselschelpen, die horen in de vuilzak.

 3. bart

  Van composteren ken ik niks (ik gooi gewoon al jaren alles op een hoop en zie dat elk jaar weer in elkaar stuiken dus ik gooi ik het jaar daarop gewoon weer bij) dus daar zwijg ik wijselijk over 🙂 Maar als ik het goed zie dan is de in-de-weg-hangende tak een kerselaar. Die kan je beter wegsnoeien na het plukken van je kersen. Steenfruit als pruimen, kersen, krieken dat te laat op het seizoen gekortwiekt wordt kan het jaar daarop ‘bloeden’ naar ‘t schijnt, ‘t Beste moment om die te snoeien is na de oogst.

 4. de biodiverse tuinier

  twee paletten is voldoende voor de uitbreiding van de compostbak 😉

 5. Martine

  Duivenmest is heel goed om uwe grond te bemesten. Ik krijg elk jaar van mijn vader-duivenchapper ne grote zak. Ideaal is die na de zomer in te werken in uwe grond. Wel opletten, dat is heel straffe toebak

 6. boerenerf

  @supermasj, @hilda, @bart, allé, niet teveel stressen, d’er alles opgooien en zien wat het resultaat is; ik kan me in die aanpak wel terugvinden …
  @bart, ‘t is inderdaad een kerselaar en ik ga zeker wachten met snoeien tot na de oogst.
  @de biodiverse, ik denk dat toch voor een aparte bak met drie paletten ga gaan, dan kan ik alles nog verzetten moest het nodig zijn. 5 paletten aan elkaar genageld is wat onhandig.
  @Martine, allé kijk ne keer, dat gaat hier dan nogal bloeien volgend jaar, met al die kilo’s die ik ga kunnen uitstrooien…

 7. Ina Hallemans

  Mijn vader zei vroeger altijd dat ge duiven- en kippenmest best verdund door hem in water op te lossen… Puur verbrandt dat gewoon uw gewassen.
  Dus, leuk werkje: str*nt in een kuip, water toevoegen goed roeren en laten trekken. Als ge dat dan op de composthoop kapt zal het zeker goed verdund zijn.

  • Ina

   dat ge best “verdunt” dus! (grrrr)

   • Ina

    Mijn vader zei vroeger dat ge duiven- en kippenmest best verdunt door hem aan te lengen met water. Puur verbrandt dat echt uw gewassen.
    Dus leuk werkje: st*ont in een kuip doen water bij gieten, goed roeren en laten trekken. Als ge dat over uwe composthoop giet, heb je zeker geen probleem. Succes!

 8. Ina

  Sorry voor het gefoefel :-), ik kreeg de eerste reactie niet meer weg….

 9. boerenerf

  @ina, geen probleem, ik zal de truuk eens proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑