Nieuws van het kippenfront, deel 2

Voor ons is het door het slechte weer tot nu toe een rustig tuinjaar geweest. De kippen daarentegen hebben reeds goed hun best gedaan.

Op 6 januari waren er reeds de eerste kuikens. In februari had ik nog enige twijfels bij de overlevingskansen van 1 van die kuikens. Die twijfels bleken ongegrond. Alle vier de winterkuikens stellen het uitstekend en zijn ondertussen flink opgeschoten tieners:

P1030268

P1030255

P1030264

Deze nest bevestigde wel andere twijfels die ik had: d’er zit nog wat ander ras in mijn koekoek-hen. Tiense vechters worden geacht geen kleurpigment in hun huid te hebben en dus een volledig wit velleke te hebben. Bij de koekoek-hen zit er echter af en toe een volledig zwart kuiken tussen (wat in de richting van de Luikse vechter wijst). Met de zwarte kuikens zal dus zeker niet verder gekweekt worden (als het hennen zijn gaan ze bij de gebuur die nooit eieren laat uitbroeden en als het hanen zijn eindigen ze in de pot). De koekoek-kuikens gaan we heel aandachtig bekijken vooraleer ze als kweekmateriaal verkocht worden (bij haar vorige kuikens bleek de kleurenslag niet helemaal goed te zitten, aangezien het ook nog eens haantjes waren zijn die toen ook in de pot geëindigd). De hen zelf is echter een heel lief beestje en een uitstekende broedster en kloek die ook al heel wat patrijskleurige kuikentjes (van eieren van ons andere hennen) uitstekend heeft opgevoegd. Ze mag dan zekers op het boerenerf blijven.

Ondertussen vond één van ons andere hennen dat het ondanks het slechte weer toch echt wel lente was en er dus gebroed moest worden. Na drie weken op een berg eieren te hebben gezeten, heeft ze nu 8 kuikens. Na ze voor de zekerheid eerst een weekje in de stal onder de lamp te hebben gezet en ze daarna nog een weekje in het kippenhok te hebben opgesloten mochten ze zondag voor het eerst naar buiten.

P1030241

P1030253

Het blijft een echt plezier om die beestjes te observeren.

P1030247

P1030250

De kloek doet het goed, maar vind zo acht wriemelende kuikens onder haar toch een beetje teveel van het goede.

P1030261

Tel er nog eens de twee hanen van vorig jaar bij die hier nog steeds rondlopen (wegens veel te schone raszuivere beestjes, ‘t zou een zonde zijn ze in de pot te laten belanden) en het zult het met me eens zijn dat het hier qua kippenbestand lichtjes uit de hand aan het lopen is.

Het levert wel leuke foto’s op. Wie er graag meer wilt zien kan steeds terecht op onze facebook-pagina.

10 Comments

 1. wannes

  Leuk! Ik kijk echt uit naar het moment van onze verhuis en de kippen die er dan ook bijkomen!

 2. Cee

  – Je staat op 1 als ik boerenerf intik in Google
  – Neen, ik wil je kippen niet in onze tuin 😉
  http://youtu.be/A43JOxLa5MM

 3. supermasj

  Straf dat die kleintjes uit februari die koude hebben overleefd. Tiense Vechter en Tiens Vechtkriel stonden initieel ook op mijn shortlist, maar uiteindelijk toch voor Brakels gekozen. Vechten die hanen mekaar niet dood?

 4. cuisine et jardin

  Schattig! En wat ne schonen haan zeg!!

 5. boerenerf

  @wannes, zeker doen, kippen zijn wel leuk!
  @Cee, dat is ne haan in uw filmke! Wel indrukwekkend beestje. Ik had het over twee hennetjes.
  @supermasj, ik had ze onder de lamp gestoken hé. Soms vechten ze wel een beetje maar de tuin is groot genoeg om te vluchten.

 6. AnneTanne

  Wij aarzelen voorlopig nog steeds om raskippen aan te schaffen, nadat we in het begin van onze kippenjaren twee toompjes aan een slechtopgevoedde hond van de buren verloren.
  Maar telkens opnieuw krijg ik toch goesting…

 7. natuurlijk-rijk

  @Annetanne; je reactie hierboven is voor ons heel toepasselijk, vorige week is er bij ons zo’n slechtopgevoedde hand langsgekomen. Ondertussen trippelen er hier ook al kuikentjes rond, maar de moeders hebben zonen schrik gepakt dat ze braaf blijven zitten, al wrees ik dat niet uit alle eieren nog iets gaat komen omdat ze daar die affaire te lang koud hebben gehad. Maar kuikentjes en hun moeder bezig zien, blijft heerlijk!

 8. AnneTanne

  @Natuurlijk-rijk: daar ben ik van overtuigd, dat het prachtig is om kuikens te zien, maar die ontaarde legbastaarden (die wij sinds die twee tomen door de hond kapotgebeten blauw-bloed kippen altijd hadden) slagen er niet in eigenhandig (eigenbuikig?) een legsel tot een goed einde te broeden.

 9. boerenerf

  @cuisine et jardin, nen heel schone haan en zijn twee zonen ook. Interesse in eentje? Ze moeten dringend weg want ze krijgen vuile manieren …
  @Annetanne, als de slechtopgevoede hond weg is zeker doen. Is de hond er wel nog, dan kan ik anders de grote Tiense vechter aanraden: reuzen van beesten met een rotkarakter, geen hond die in hun buurt komt 😉
  @natuurlijk-rijk, ik had het al gelezen. Heel jammer. Is de gebuur ondertussen al langs geweest?
  @Annetanne, mijn Tiense vechtkrielen zijn ongelooflijke broedmachines. De koekoekhen is opnieuw aan het broeden (haar vorige broedsel dateert nog maar van december/begin januari). Serieus, ge kunt u niet omdraaien of ze zijn aan het broeden.

  • supermasj

   Ik denk er ook nog altijd over na om een soort ‘broedkip’ aan te schaffen om toe te voegen aan mijn kippenbestand. Brakels zijn ook net direct broedmachines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑