kleinfruit rayon

Zoals elk ander boerenerf beschikt ook onze tuin over een kleinfruit-gedeelte.

Vijf jaar verwaarlozing heeft dat gedeelte echter geen deugd gedaan. Zonder onderhoud waren de frambozen en rode aalbessen serieus opgeschoten. Het oogstresultaat vorig jaar was dan ook gene vetpot. De frambozen waren klein en smaakloos. Bij de aalbessen was maar de helft van de trosjes min of meer goed: redelijk van formaat maar te zuur van smaak. Maar ja, ge moet ne keer kijken hoe het er allemaal bijstond.

P1020869

 

Aangezien frambozen en rode aalbessen nu net het fruit zijn dat ik het liefst van al eet moest er absoluut verandering komen in deze toestand.

De rode aalbessen hoop ik nog te kunnen corrigeren door een deftige snoei en bemesting. Die snoei ga ik wel over een drietal jaren moeten spreiden, want nu alle overtollige takken wegsnoeien levert alleen dode struiken op. Met 60 meter bessen zal ik sowieso wel genoeg oogst hebben. Eens alles goed gesnoeid is en weer kwaliteit oplevert vrees ik zelfs dat we de komende jaren gaan overspoeld worden met rode bessen. Een geluk dat we nu weten wat er mee aan te vangen.

De frambozen vond ik echter een verloren strijd. Te verwaarloosd, te wild gewoekerd en die aarde daar mocht ook wel ne keer omgewoeld en verrijkt worden. Ik wil lekkere, vlezige, sappige frambozen.

Alles weg dus.

 

P1020897

 

Vervolgens de aarde goed omgewoeld, wat bodemverbeteraar toegevoegd en de nieuwe plantjes gezet. Drie meter is gereserveerd voor zomerframbozen, 3 meter voor herfstframbozen en op de laatste meter komt een lekkere braam. Dat laatste vooral voor de vlinders zegt madam boerenerf maar ik vind bramen ook wel lekker en heb voor mijn eigen gemak een doornvrije variant gekozen. Na op drie verschillende plekken al wilde braam te hebben verwijderd ben ik het serieus beu om door die snertdingen langs alle kanten geprikt te worden. Ne mens moet ook een beetje aan zijn eigen gemak denken, hé.

 

P1020989

De braam staat op het einde en heeft dus wel wat plek om te woekeren. Met 1 plant per meter ziet het er momenteel wat kaal uit, maar de komende jaren gaat dat wel nog veranderen. Als het weer een beetje meezit gaan we misschien deze herfst nog de eerste nieuwe frambozen kunnen proeven.

Bosaardbeien, viooltjes en goudsbloemen gaan we hier gebruiken om de bodem onkruidvrij te houden.

Blauwe bessen staan ook nog op de verlanglijst want die zijn duur in de winkel. Onze bodem is daar echter totaal ongeschikt voor: toch ne keer proberen met turf. Lukt dat niet, dan zal het een pot worden.

12 Comments

 1. hilda

  kwijl kwijl!
  wij hadden vroeger ook frambozen in den hof. ge krijgt een hele rijke oogst door ze elk jaar tot aan de grond af te knippen en de nieuwe scheuten tegen een draad omhoog te leiden. wel wat werk, maar zeker de moeite. het plukken wordt ook zoveel makkelijker als de struiken schoon geleid worden.

  • Tom

   gaat heel goed met herfstframbozen maar doe dit toch maar niet met de zomerframboos of je plukt weinig.

 2. onderdeappelboom

  Veel gewerkt, en mooi plan. Ben benieuwd of dat gaat lukken met die bodembedekkers (zo ja, dan boots ik het volgend jaar na ;-))

 3. Elisabeth

  Heel veel werk maar zeker waard. Hopelijk gaat het helemaal lukken.

 4. de biodiverse

  60m bessen! En ik heb al genoeg aan mijn éne struik!

  • meneer boerenerf

   ik heb het nog eens nagemeten, ok, ‘t is eerder 50 meter. Denk dat ik toch nog altijd ga toekomen ..

 5. meneer boerenerf

  @hilda, frambozen zijn inderdaad heel lekker. Ik zal na de zomer eens zien of ik het aandurf om ze echt tot op de grond af te knippen. Trouwens, zo een frambozenstruik of 3 moet ge in uw tuintje toch ook ergens kwijtgeraken?
  @onderdeappelboom, ‘t was meer werk dan gedacht. En ik ben dat eigenlijk niet goed gewoon, dus dan voelt ge dat wel. Die bosaardbeien hebben hier al in een wilde variant gewoekerd, dus dat zou zeker moeten lukken.
  @Elisabeth, ik hoop het samen met jou dat alles lukt!

 6. Zem

  Die vele ruimte voor dat heerlijke kleinfruit en zo te zien prachtig op de zon! Mijn drie of vier frambozen ook bij de grond afgeknipt, maar nog geen goede plek gevonden ( in onze schaduwtuin) voor die ene doornloze braam, die op een schaduwplek niks oplevert.

 7. tijdtussendoor

  Wij hebben vorig jaar ook een heuse bessenhaag aangelegd. Ik kijk nu al uit naar de tweede bloei en hoop wat confituur te kunnen maken. Ook voor jullie veel succes!

  • meneer boerenerf

   wij moeten onze confituur van vorig jaar ne keer nakijken (staat bij mijn ouders).

 8. Tom

  blauwbessen gaat perfect: op de grond planten met mengeling grond – turf – zaagsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑