Nieuws van het kippenfront

Fans van onze Facebookpagina konden het al lezen: met de kuikens geboren op 6 januari is alles nog in orde. Na de laatste koude prik zo een twee weken terug zijn ze van de stal met warmtelamp naar het kippenhok (zonder warmtelamp) verhuisd.

Drie van de vier kuikens stellen het heel goed.

P1020885

Maar één kuikentje is duidelijk het onderdeurtje van de nest. In plaats van levendig rond te lopen zoals zijn broertjes en zusje staat hij meestal heel stil of probeert hij onder de kloek te kruipen op zoek naar extra warmte.

P1020892

Aan solidariteit met de zwakkere doet de kloek echter niet mee. Fluks trekt ze op wandel met de kuikens en als dat kakkenestje niet mee kan is dat vooral zijn probleem. We hebben, denk ik, een naam gevonden voor onze kloek: Margaret.

Verder blijf ik het fascinerend vinden om die beestjes gade te slaan. Hoe de kloek de kuikens leert scharrelen en wat eetbaar is en wat niet. De verschillende geluiden die ze maken (zoals daar zijn: ‘pas op, grote vogel’, ‘ik moet een ei leggen’, ‘diene lompe mens loopt hier weer rond terwijl ik godverdomme net een ei aan het leggen ben’, ‘hey, hoe zit dat met ons eten!’, ‘meiden, hier is er eten!!’ …). Heel leuk om te zien is hoe onze jonge hanen van de oude haan geleerd hebben hoe zich als een haan te gedragen. Toen de kloek met haar kuikens uit de stal kwam heeft één jonge haan er zich direct over ontfermt en liepen ze als een nieuw samengesteld gezinnetje rond. Zoals je op onderstaande foto kunt zien was hij behoorlijk beschermend voor zijn pas verworven familiaal geluk.

P1020895

Verder weigeren de kippen hun eieren te leggen in de daartoe bestemde legnesten. Ze kwamen zelfs nauwelijks nog in het kippenhok. Slapen doen ze in de hazelaar, eten stelen ze van de varkens en eieren leggen ze op elk goed verborgen plekje. Toen er bij het uitkuisen van het varkenshok 4 oude eieren van onder het stro gerold kwamen en ik van armoede in de supermarkt eieren moest kopen was ik het beu. Alle kippen zitten nu opgesloten in het kippenhok en kippenren (van 3000 vierkante meters naar 9 meters wandelruimte, ‘t zal ze leren!) en dit tot ze weer de gewoonte hebben in de legnesten te gaan. Voorlopig nog geen succes: 2 mooi opgekuiste en van vers stro voorziene nesten met elk een oud ei erin en toch leggen ze nog in een vochtige uithoek van het hok!! Grrr, koppige kiekens!!

4 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Goed opletten met dat onderdeurtje, veel hebben dergelijke beestjes niet nodig om er toch nog het bijltje bij te laten!

 2. bentenge

  Kiekens staan op hun vrijheid van ei leggen als en vooral waar het hun past denk ik dan. 🙂

 3. Koen

  Een oud ei erin???
  Geen kalkei?

 4. meneer boerenerf

  @natturlijk-rijk, hij moet zich maar redden. Zwakkere dieren in leven houden verzwakt de soort (en de genetische basis voor dit ras is zowiezo al smal). Als het een haan is zal hij zowiezo in de pot eindigen en als het een hen is zorg ik ervoor dat ze naar mensen gaat die er niet verder mee kweken.
  @bentenge, mja, ik sta op mijn lekkere eitjes!
  @koen, we zijn ons kalkei kwijtgeraakt. Dus we nemen een oud ei en doen daar een merkteken op om het onderscheid met de nieuwe te zien. We zullen nog wel eens een nieuw kalkei kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑