Het mysterie van de verdwenen kip

‘t is triestig weer in een triestig seizoen. ‘s Morgens vertrekken we in het donker naar ons werk en als we ‘s avonds thuiskomen is het opnieuw donker. De kippen zijn voor ons niet meer dan silhouetten in een kale hazelaar (want ze vertikken het nog steeds om hun hok te gaan slapen). Enkel in het weekend zien we die beestjes nog eens op de grond rondlopen. Het was dan ook in het weekend, zo’n drie weken terug dat madam Boerenerf me vroeg of ik de koekoek al gezien had. De koekoek, dat is onze hen met een, u raadt het al, zwart-wit kleurenslag (qua beesten nen naam geven houdt ge het best simpel heb ik ontdekt. Noem u kat ‘Eugenetische project X85’ en een gans pak mensen beginnen u plotseling heel raar te bekijken, terwijl dat nochtans de perfecte naam was voor dat beestje!!) . Maar soit, ik had die kip ook niet gezien. Twee keer gans de hof afgelopen en er restte maar 1 conclusie: de koekoek was verdwenen. Geen lijk, geen pluimpje, volledig en integraal van de aardbol verdwenen. Nu had het een paar dagen voordien serieus gestormd en gewaaid. Waarschijnlijk uit de hazelaar gewaaid en ofwel door één of ander beest gevangen en opgegeten oftewel bij één van ons buren terechtgekomen, dachten wij.

Tot ik een week terug thuis kwam en madam Boerenerf me informeerde dat de koekoek terug was. Aha, dus ze zat toch bij de geburen al die tijd!

Dat bleek dus niet het geval geweest te zijn. Meer nog, de koekoek was nooit weggeweest! De zotte koekoek was beginnen broeden!! Onder de klimop, tegen de muur van ons huis had ze een nestje gemaakt en daar zat madam al twee weken op haar eieren. Ik ben dan maar snel om een broedmachine gereden met de gedachte om de kip op een paar eieren te laten zitten en de rest binnen uit te broeden. Mijn grootste zorg was niet dat de kip de eieren niet ging uitbroeden maar wel dat ze, eens uitgebroed, met de kuikens op stap zou gaan. En dat zouden die kuikens met het huidige weer waarschijnlijk niet overleven. Ik ging dat vandaag doen, maar toen ik gisterenavond de nest nog eens controleerde bleek de kip zelf de eieren uitgebroed te hebben.

Ik heb dan gisterenavond nog snel de stal in orde gebracht voor de kloek en haar kuikens. ‘t Was improviseren!

P1020681

 

Een balk loopt van een venstertje links naar een venstertje rechts. Aan die balk is de warmtelamp opgehangen. En die warmtelamp krijgt dan weer haar elektriciteit via een verlengkabel die doorheen het linkse venstertje (waarvan ik het glas met een bijl heb kapotgeslagen) in onze berging uitkomt.

De kloek vervolgens met kuikens en al opgetild en in een legnest gestopt. In de hoop dat haar moedergevoel sterk genoeg was om er ook in te blijven en niet koppig terug te willen naar de klimop.

P1020677

Mag ik u dan met veel trots voorstellen: de eerste Tiense vechtkriel-kuikens van 2012, volledig natuurlijk uitgebroed en in blakende gezondheid!

P1020680

Wel een beetje aan de kleine kant vind ik. Maar kom, de moeder is vol trots, en ik eigenlijk ook wel een beetje. Het jaar is goed begonnen.

15 Comments

 1. AnneTanne

  Proficiat met de nieuwgeborenen!

 2. Andy

  Ik krijg weer goesting om mijn broedmachine te starten als ik dat zie. Spijtig dat de leg gedaan is voor de moment. Zo’n lamp is toch niet echt nodig als de moederkloek er voor zorgt denk ik. Proficiat !

 3. Elisa

  Wouw nu al nieuw geborenen, gefeliciteerd 🙂

 4. muggenbeet

  proficiat:) daar mag je fier op zijn. Bewondering voor je goede zorgen.

 5. de biodiverse

  Nu al! Straf! … Ik dacht even dat ze er vandoor was samen met onze witte hen. Maar die nog steeds niet terug – wellicht op zoek gegaan naar een haan 😉

 6. Menck

  Een nieuw jaar en meteen al nieuw leven: proficiat!

 7. bart

  sterk! hopelijk blijft het een milde winter, anders zal die lamp nog van pas komen.

 8. Zem

  Prachtige kuikens en een mooi verhaal!

 9. Meneer boerenerf

  @Annetanne, @Elisa, @Muggenbeet, @ Menck,
  Bedankt allemaal.
  @Andy,
  broedmachine nog niet opstarten!! Is eigenlijk nog veel te vroeg, maar met dit zachte weer had de kip het niet door!. Lamp is wel nodig hoor want stal heeft enkel niet-geïsoleerde buitenmuren en met klimop overwoekerde venstertjes (lees geen licht) waar de helft van het glas uit is (dus toch redelijk koud in die stal).
  @biodiverse,
  lees ik dat daar goed, geen haan? En ik die hier met twee, heel prachtige, hanen op overschot loop. Eentje nodig?
  @bart
  hopelijk de eerste weken toch nog zacht. Ze blijven zowiezo een week of drie in de stal.
  @Zem, ik wou er eigenlijk eerst een film noir verhaal in de stijl van de Maltese Falcon van maken. Maar zo goed kan ik nu ook weer niet schrijven…

 10. natuurlijk-rijk

  Wat een verantwoordelijkheid! Zelfs een raampje stukslaan!

 11. bentenge

  Ze zien er echt schattig uit die Tiense vechtkrielkuikens !

 12. sezaar

  Mister Slow, P.I., had anders “de zaak van de verdwenen kip” wel voor je opgelost.

 13. tijdtussendoor

  Nieuw leven aan het begin van een nieuw jaar, kan niet meer stuk voor jullie!

 14. kristof sprengers

  Heb hetzelfde voor gehad met een kalkoen, ik dacht dat reintje ze komen halen was, maar nee op eens was ze daar terug met zomaar even 14 kuikens.
  Ze was alleen vergeten dat het november was en nat en koud, en als er 1 ding is waar kalkoen kuikens niet tegen kunnen is het dat wel . resultaat de volgende dag waren er no 6 over en die hebben een maand in het tuinhuis doorgebracht lekker warm onder de lamp.

 15. meneer boerenerf

  @sezaar, Mister slow was dus te laat, as usual
  @tijdtussendoor, ja wij vonden het ook wel een leuk begin
  @kristof, ja die beesten doen maar hé, soms denk ik dat wij meer met hun kroost inzitten dan zijzelf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑