Varkenskot: de wraak van de kippen

In deze post konden jullie al lezen dat wij een kinderspeelhuisje gekozen hadden als varkenskot. Hieronder zie je het afgewerkte resultaat. Als je goed oplet zie je dat we achter het venstertje isolatie hebben aangebracht. De afmetingen kwamen niet overal goed uit wat in redelijk wat spleten aan de venstertje resulteerde. Isolatie tegen de zijwanden (en voor alle zekerheid tegen het dak ook, zie dat het weer een strenge winter wordt) lost dat probleem op.

Ge ziet ook een haan staan op de foto. Dat is meteen de wraak van de kippen. Onder de grote spar was namelijk het favoriete plekje van de kippen. Alleen valt die spar nu binnen het grondgebied van the empire of the pig. De kippen waren daar niet al te tevreden mee. Heel regelmatig zaten ze in de struiken naast de weideafsluiting. Een beetje zielig te kijken naar de spar en hoe onze varkens daar nu het schoon weer uitmaakten. Totdat er 1 dappere kip zich over de omheining waagde en ontdekte dat de varkens helemaal niet agressief waren.

Toen was het hek van de dam. Het moment van de WRAAK was aangebroken.

Het varkenshok werd gekraakt en doet dienst als 1 groot legnest (met de haan die op wacht staat voor moest 1 van de varkens zijn madam durven te storen).

 Soms duikt zelfs de volledige kippenbende het varkenskot binnen (waarschijnlijk voor een gezellig theekransje of zo).

Alsof hun huisje innemen niet volstond stelen ze zelfs het eten vanonder de varkens hun snoet. En dat zijn zulke brave schatten dat ze dat allemaal laten gebeuren!

Nog een geluk dat het meestal donker is als de varkens hun eten krijgen en de kippen dan nog in hun boom zitten. Zo zijn ze op zijn minst tijdens de week verplicht hun eigen eten (wat ook gebroken mais bevat, net als bij de varkens) in hun eigen kippenhok op te eten en hebben de varkens toch nog een kans om rustig hun eigen eten op te eten.

 

15 Comments

 1. Elisa

  Wat een leuk blogje weer, vind die varkens echt super 🙂

 2. Elisa

  Wat een leuk blogje weer, vind die varkens echt super leuk.

  • Elisa

   Sorry foutje :S

 3. Elisa

  Wat een leuk blogje weer, die vareks zijn ook super leuk

 4. Kristel

  Kippen ze zijn niet te onderschatten!
  Ik ga het filmpje laten zien aan Alexander.

 5. Zem

  Mooi verhaal over dat geharrewar om het territorium. En uiteindelijk zo’n vredig samenslobberen en graantjes pikken in dat leuke filmpje!

 6. natuurlijk-rijk

  Die varkens kennen ook geen manieren! zo smakken, daar is nog werk aan de winkel!

 7. onderdeappelboom

  Ik voorspel enkele volgende filmpjes: ‘Kip doet ritje op rug varken’. ‘Varken broedt eitjes Tiense vechtkrielen uit’. En ‘Varken leert kuikentjes knorren’. Gezellige boel daar bij jullie 🙂

 8. bart

  Goe bezig! Dat moet een ware kweekvijver zijn van allerlei moordlustige nieuwe virussen waar ze in China met hun H5N1-probeersel alleen maar jaloers op zullen zijn. Binnenkort staat het pajottenland in ‘t wereldnieuws met de uitbraak van dé nieuwe killergriep! Eindelijk een oplossing voor de overbevolking van deze aardkloot!! Maar bovenal: eindelijk internationale erkenning van het pajottenland!! 😉

 9. boerenerf

  @Elisa, bedankt, we doen ons best.
  @kristel, in de lente moet Alexander nog maar eens komen spelen met de varkens
  @Zem, ‘t is heel grappig om te zien, beter dan het meeste op den televisie.
  @natuurlijk-rijk, we moeten toegeven dat hun tafelmanieren wat beter kunnen.
  @onderdeappelboom, waar we de varkens hebben gekocht vertelden ze ons dat het wel kan gebeuren dat een kip zich op de rug van een varken zet dus wie weet komt dat filmpje er nog.
  @bart, miljaar mijn masterplan ontdekt!!

 10. Koen

  Wat en hoeveel voeder je je varkens eigenlijk bij?
  Ikzelf houd het op een kleine kg per varken/dag mix van varkenskorrel-geplette gerst-paarden light mix-luzerne korrels.

  Gras hebben ze al volonté en af en toe krijgen ze een appel.
  Ik ga deze week wel wat bieten en wortels bijhalen.

  Op hooi zijn ze niet echt dol.

  • meneer boerenerf

   Goh, ik zou het eens moeten nawegen: ze krijgen 2 a 3 scheppen varkenskorrels (afgestemd op mini-varkens – uit de lokale aveve) + 2 a 3 scheppen maiskorrels (waar ze dol op zijn).
   Verder 2 a 3 appels en een paar wortels en een halve voederbiet.
   De achtergebuur heeft ze af en toe ook nog een stukske wortel … .
   Recent hebben we zo een trainingsbal voor honden gekocht en daar amuseren ze zich wel mee: bal rondduwen, eten dat er uitvalt opeten, dan bal verder duwen, weer eten, ….
   We moeten wel zeggen dat Jacobus behoorlijk dik staat, maar dat is omdat hij een verschrikkelijke slokop is en zich ook een stuk van de portie van Corneel toeëigend. Nog geen idee hoe we dat gaan oplossen …

 11. Koen

  Ik meng de varkenskorrel van de Aveve aangezien het eiwitgehalte nogal hoog is. Kune’s hebben minder eiwit nodig dan de gangbare minivarkens.
  Maar ik ga toch wat meer varkenskorrel in mijn mix steken denk ik.

  Je geeft ze blijkbaar een pak meer dan ik de mijne geef. Ik had 1 kg krachtvoer per dag met gras a volonté als richtlijn gevonden.

  Soit, zolang ze maar groeien en blij zijn.

 12. Pieter

  Beste,

  Wij hebben sinds enkele maanden ook twee hangbuikvarkens. Deze zitten samen in de wei bij onze kippen. Sinds een maand vinden we regelmatig eitjes met een groene dooier tussen onze eieren. (dagverse eieren, geen oude) Zou dit kunnen doordat de kippen vrolijk meepikken van het eten van de varkens als ze hun kans zien? Zo hebben ze misschien een stof binnen die het kleur van de dooier beinvloed? Hebben jullie daar ook al last van gehad? Deze eitjes zien er echt niet smakelijk uit en worden als gevolg ook niet opgegeten…

  • boerenerf

   Onze kippen hangen in ieder en geval ook veel rond de varkens en eten ook mee van hun eten. Tot nu toe wel nog geen verschil gezien in de kleur van de eieren (of de smaak ervan). Dat ligt misschien aan het specifieke merk dat jullie gebruiken. Niet opeten lijkt ons in ieder en geval het veiligste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑