Over minivarkens

Wij zijn heel tevreden van onze varkens. ‘t Zijn echt ongelofelijk schattige beestjes. Ons enthousiasme resulteert dan ook in posts vol foto’s. En het zijn daadwerkelijk heel leuke beestjes. Jammer genoeg is er een enorme schaduwkant aan deze snoezigheid. Gewetenloze verkopers durven er uit winstbejag wel eens misbruik van maken. Op deze site staan serieus wat horroverhalen maar achter verschillende zoekertjes hier schuilt op zijn minst ook een droevig verhaal. Droevig voor de baasjes, maar vooral droevig voor de beestjes. Soms zelfs met een dodelijke afloop.

Ik wil dan ook absoluut duidelijk maken dat minivarkens NIET bestaan. Ook geen micro-varkens, of teacup-varkens of gelijk welke andere domme benaming ze nog gaan verzinnen om geld uit de mensen hun zakken te kloppen. Maar geloof nooit, never, jamais een verkoper die zegt dat zijn soort klein blijft en maximum 45 cm wordt. De kleinste soort is deze, komt enkel in Nepal en Indië voor, is bijna uitgestorven (lees, ge kunt/moogt ze niet kopen) en is bijlange niet zo snoezig als de ons gekende varkenssoorten.

Alle andere soorten zijn ten minste 80 cm hoog en worden tot 100 kg zwaar. Kleinere varkens zijn ofwel misvormd ofwel ondervoed en beide mogelijkheden brengen een pak problemen met zich mee. En alle, letterlijk alle, foto’s op internet van piepkleine, heel schattige varkentjes zijn foto’s van biggen die 1 a 2 weken oud zijn. Ze zullen groeien en zwaarder worden: denk ne grote, dikke, lompe labrador. Onze beesten zijn nu nauwelijks 12 weken oud, maar ge wilt ze echt niet meer op uw schoot hebben.

Het gevolg van die grootte is dat ze ook voldoende plaats nodig hebben. Veel plek. Zo’n 200 vierkante meter per varken, minimum. Aangezien het sociale beesten zijn koop je er best 2 (kwestie dat ze gezeldschap hebben aan elkaar) wat dus betekent dat ge 400 vierkante meter voor die beesten moet reserveren. Met een deftige afsluiting, want ze durven al ne keer ontsnappen. Aanschaf, behuizing, afsluiting, eten: de kosten lopen op.

Varkens wroeten ook. Van kune kunes wordt gezegd dat ze eerder grazen en minder wroeten dan de meeste soorten. Maar ook zij wroeten. Varkens op uw gazon houden waar ook uw kinderen moeten spelen is geen optie. Ge gaat snel geen gazon hebben.

Varkens hebben tijd en aandacht nodig. Eten geven, drinken, mee spelen en aandacht geven …. Net zoals je met een grote hond heel regelmatig moet gaan wandelen moet je varkens voldoende aandacht geven.

Varkens worden oud: zo’n 15 jaar. Ge gaat er dus een stuk van u leven aan kwijt zijn. En op vakantie gaan wordt ook een probleem want ge kunt ze niet meenemen maar ze moeten thuis wel verzorgd worden.

Als bovenstaande feiten geen probleem vormen, dan kunnen we varkens absoluut zeker aanraden. Want ze zijn echt wel heel snoezig (en fotogeniek)!

 

 

10 Comments

 1. hoow@huis met tuin

  Kunnen ze al trucjes?
  een varken zou minstens even slim zijn als een hond of kat zeggen ze.

 2. tijdtussendoor

  Slim om deze raadgevingen eens op een rijtje te zetten!

 3. Elisa

  Wat drie super leuke foto’s.

 4. bart

  Wijze woorden, want of het nu een wandelende tak, een hamster, een goudvis of een paard is, een dier koop je best niet in een bevlieging. Bezint eer ge begint en al. Los daarvan zijn uw verkskes inderdaad zeer fotogeniek. Eens proberen zonder volle zon er op en plat op je buik, ‘t ga nog schoonder zijn 🙂

  • boerenerf

   Merci voor de tip! Ge zult het resultaat hier dan wel eens zien 🙂

 5. onderdeappelboom

  Goed gedaan, zo eens alles op een rijtje gezet!

 6. Zem

  Waarom ik steeds bij minivarkentjes en hangbuikzwijntjes beland, terwijl ik tuinblogjes bezoek, weet ik ook niet 😉
  Ik heb er al jaren een zwak voor maar de ruimte en het verstand belet me verder te gaan dan fantaseren over deze leuke beesten.
  Daarom ga ik dit blog volgen. Dan kan ik tóch een fan blijven van deze boeiende dieren via de verhalen hier en de andere verhalen. En voor het ijzeren varken was ik wel 20 km gaan omfietsen om hem hoe dan ook in/op mijn fietstas naar huis te krijgen. Groet, Zem.

  • meneer boerenerf

   @zem,
   altijd welkom hier, we gaan zeker blijven verslag uit brengen over hun avonturen! En blij te lezen dat er toch nog iemand anders het ijzeren varken mooi vind!

 7. meneer boerenerf

  @hoow, ze zijn zeker slim maar trucjes hebben we ze nog niet aangeleerd (allé, behalve zitten dan, maar msischien doen ze dat gewoon omdat ze lui zijn…)
  @elisa, en die foto’s gaan nog beter zijn als we plat op onze buik gaan liggen blijkbaar 😉
  @tijtussendoor, bart, onderdeappelboom
  ja door misleidende sites en zoekertjes over varkens die dringend geadopteerd moeten worden (toevallig als de beestjes anderhalf jaar oud, en dus volledig volgroeid zijn) vond ik dat er wle eens klaar en duidelijk gezegd mocht worden wat varkens houden met zich meebrengt.

 8. Menck

  Van dergelijke foto’s smelt ik toch weg. Wat een schatten!
  Eigenlijk geldt voor zowat elk huisdier: bezint eer ge begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑