Tiense vechtkriel zoekt kweker

Dat ik content ben van mijn kippen.

Eitjes leggen en ze vervolgens uitbroeden. Die hennen hebben dat goed gedaan . Alle 9 de kuikens zijn nog steeds gezond en wel (en net zoals hun moeders ondertussen al verzot op meelwormen). Zaterdag hebben we ze voor de eerste keer uit de ren gelaten. Content dat ze waren om tussen het groen te zitten!

De pa natuurlijk zo fier als een gieter!

Maar kunt ge het hem kwalijk nemen met zo een schoon nageslacht dat onverschrokken het hoge gras induikt?

Ondertussen is onze derde hen ook al een week aan het broeden. Een klein beetje slechte timing van madam want wij hadden hier geen enkel ei meer om onder haar gat te schuiven en zij had zich domweg op een kalk-ei geïnstalleerd!! Daar ging natuurlijk niet veel uit voortkomen! Een sjans dat ik via de vechthoendersvereniging nog aan raszuiver bevruchtte eieren kon geraken. Niet dat de hen daar content mee was! Lawaai maken en mij volanté pikken terwijl ik de eieren onder haar gat aan het schuiven was! En dat terwijl ne mens alleen maar goed wilt doen! Een venijnige teef is het.

Als alles goed gaat gaan er hier dus nog een 4 a 5 kuikens extra bijkomen. Goed nieuws voor de soort die behoorlijk zeldzaam geworden is. Maar nog beter zou het zijn moesten we nog een paar mensen vinden die ook met die beestjes willen verder kweken. De vechthoendersvereniging was dat al van plan. En aangezien ik met maar 1 haan zit en de kuikens dus op zijn minst halfbroer en halfzus van elkaar zijn (lees: inteelt als daar mee verder zou gekweekt worden) heb ik besloten om me bij die oproep aan te sluiten. Bijkomend voordeel is dat we zo onze beesten met elkaar kunnen mengen en aan de aspirant kippenhouders een kant en klaar toompje kippen kunnen leveren. 

Kwekers die er echt deftig mee willen kweken zijn natuurlijk altijd welkom (zij zijn vaak de ruggegraat die zo een zeldzame soort in stand houden). Maar dat hoeft helemaal niet. Ik doe dat ook niet. Ik heb 1 haan en 4 hennen. En ik laat die beesten qua broeden vooral hun plan trekken. ‘t Enige wat je moet doen is je toompje raszuiver houden (aangezien ge een volledig toompje met voldoende genetische verscheidenheid krijgt is dat dus al geregeld) en als ge kuikens hebt het liefst de vereniging contacteren. Zo weten die waar welk genetisch materiaal zit en kunnen weer nieuwe toompjes voor nieuwe liefhebbers samengesteld worden. De kuikens moeten natuurlijk wel nog goed groeien, dus het zal voor het najaar zijn. Maar ondertussen kunt ge er al eens over nadenken (of als ge van iemand anders hoort dat ze kiekens willen, ze in ons richting doorsturen).

3 Comments

 1. Klaas Roobroeck

  Mocht ik plaats hebben…graag. Maar het probleem is dat een haan volgens mij niet zal geapprecieerd worden door de buren…

  • meneer Boerenerf

   ik vreeshet ook, dat maakt een beetje meer lawaai dan een bij hé!

 2. Lance

  Ik zou graag met het ras beginnen. Maar waar kan ik goede dieren vinden om mee te beginnen, want ik zou er dan ook graag TT mee spelen.
  mail gerust naar mrbmx1@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑