In the jungle

Tot nu toe liepen onze kippen vrij in de tuin rond. Met een slordige 25 are tot hun beschikking hebben ze dan ook niet echt te klagen. Ze kunnen scharrelen waar het  hun belieft. Lekker in de zon in een stofbadje liggen of onder de hazelaar in de schaduw. Brak, vuil water drinken want dat hebben ze liever dan het proper water in hun hok. Springen naar de bloesems op de takken en vervolgens die bloesems opeten want blijkbaar hebben ze dat graag. Maar nu de kuikentjes zijn uitgekomen hadden we ook nood aan een kippenren. Met 3 katten was het geen optie om die kuikentjes ook vrij te laten rondlopen in de tuin.

Ik ben begonnen met een plan te maken. Dat zag er zo uit:

Voila, het kippenren plan. Voor iedereen duidelijk?

Met dat plan, dat ook als boodschappenlijstje dienst deed, naar de Brico om materiaal. Daar ter plaatse het plan in mijn hoofd nog wat aangepast aan de beschikbare materialen. Allé, ‘t is te zeggen aan de materialen die ik bereid was om te betalen. Want jawadde man, ik had een factuur van om en bij de 90 euro en ik ben echt voor het goedkoopste gegaan. Geen balkjes maar eerder latjes.

Vervolgens de latjes geschilderd (junglegroen).

Het hout verven zodat het een beetje tegen de regen bestand is en niet op 1, 2, 3 gaat rotten

En vervolgens met de hulp van madam boerenerf (nou ja hulp …) en op basis van het plan het hok in elkaar knutselen.

De deur was nog niet af en de kloek wou perse naar buiten dus efkes improviseren met een rondslingerend overschotje

Negen vierkante meters kippenplezier.

Dat ziet er aanvaarbaar uit maar is het eigenlijk niet. Ik ben er met andere woorden niet al te content van. ‘t Is goed voor een paar jaar maar daarna ga ik me toch aan poging 2 wagen. Maar het was wel een goede leerervaring.

En wat hebben we geleerd:

1. maak een beter plan

2. niet zuinig zijn op materialen want dat breekt u toch maar zuur op

3. als er ooit iemand een SOS Piet variant maakt voor de kleine klusjes in het huis/de tuin: ‘t was mijn idee! Maar als ge een nieuwe keuken komt installeren is het in orde.

 

7 Comments

 1. Klaas Roobroeck

  Dienen draad dat je gebruikt hebt hebben wij ook…pas nadat we hem kochten weten we nu waarom hij zo goedkoop is. Ge kunt dat niet recht plaatsen…

 2. natuurlijk-rijk

  Is het dan de bedoeling dat ze daarin gaan tot ze groter zijn of is ‘t voor permanent. Hier hebben de kippen ook erg veel ruimte en ik vind dat wel super gezellig. Als we op de wei eten dan komen ze zelfs de smos-restjes opeten, vinden de kinderen natuurlijk super!

 3. meneer boerenerf

  @klaas,
  inderdaad ge kunt dat met geen manieren opspannen! En dat staat dan zo slordig.
  @natuurlijk-rijk, ‘t is voor efkes maar. Totdat de kuikens groter zijn en de katten er gaan afblijven. Een week of 2, 3 hopen we want ‘t is nu een gans gedoe: de andere kippen laten we namelijk wel nog vrij rondlopen. De 2 kloeken zijn daar niet zo content mee, 9 vierkante meters vinden ze precies wat weinig, de verwende nesten!
  Ik vind vrij rondlopende kippen ook super gezellig! ‘t Is hoe een boerenerf moet zijn.

 4. photo-copy

  Wij hadden eens een buizerd die een van ons kippen wou meepakken. Maar ons madammen wegen 5 kilo. De buizerd had zich toch wel effe verkeken. 😉 Ik denk dattem nu met een hernia zit. 😉

 5. F

  Vandaar het motto van Roger: “Wat je zelf doet, doe je MEESTAL beter”. 🙂

  Ik ben zeker niet de Überklusser maar door de jaren heen hebben we hier al heel wat projecten in en uit elkaar gehamerd/geschroefd/gemetseld en zo al heel wat materiaal en gereedschap gekocht, verbruikt en ook verprutst.
  Dikwijls denk je te besparen door een goedkopere versie te kopen van ‘the real deal’.

  Soms heb je geluk, maar al heel vaak heb ik het goedkope exemplaar toch moeten vervangen door een prijziger doch robuuster model. Dit geldt vooral voor gereedschap en apparaten (boormachines! sanitaire kranen!), maar vaak ook voor verbruiksartikelen zoals verf, lijm en siliconen. Dikwijls is de meerprijs terecht en weegt dit niet op tegen miserie achteraf.
  “Caveat Emptor” zeggen ze in ‘t schoon Vlaamsch.

  Veel bricoleerplezier!

 6. moustache

  Lol – ik ben enkele weken geleden vergelijkbaar materiaal gaan halen maar dan voor het konijn.
  http://www.moustachetransparante.com/2011/03/villa-snoezel.html
  Houten latjes zijn idd vrij duur – zeker de geimpregneerde. Ik ben voor de ruwe latjes gegaan en ingesmeerd met wat left over houtbeschermer.

 7. boerenerf

  @F,
  ja zo ne ietwat meer technische onderlegde kameraad die al ervaring heeft in die zaken, dat zou ik kunnen gebruiken. En moest diene kameraad dan nog leerkracht zijn en bv. gans de paasvakantie toch thuiszitten, dat zou IDEAAL zijn ;-))
  @moustache, hmm ge zijt toch voor iets dikkere balkjes gegaan. Had ik ook moeten doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑