Kuikens!

Sommigen zijn er net aan begonnen, bij iemand anders was het al zover maar dat was allemaal met de broedmachine (ok, ok, bij die laatste is er ook een hen beginnen broeden, maar dat loopt daar precies niet echt van een leien dak).
 
Toegegeven, de verleiding om ook de mechanische toer op te gaan was groot. Vooral omdat we hier ook een paar broedperikelen gehad hebben. Maar nu ben ik toch wel blij dat we het hier op het boerenerf puur natuur hebben gehouden. Want 1 dag vroeger dan voorzien zijn ze er: kuikentjes! De eerste echte eigen kweek. En ‘t zijn beauties!

nog geen dag oud en al van hun oren aan't maken

We konden het gepiep al vanop 5 meter afstand horen.

Nu hadden de dutsen wel een reden om luid te piepen. Net uit het ei en ze waren er al in geslaagd om uit het leghok te donderen. En omdat er iemand (bloos) nog geen tijd had gemaakt om te zorgen voor een hellend vlakje voor die beestjes geraakten ze niet meer bij de kloek. Die kloek een raar ‘rooo, rooo’ geluid aan het maken, de kuikens tegen 200 in’t uur aan het piepen. Een sjans dat het warm weer was vandaag.

Jamaar, jamaar gulle zijt nen dag te vroeg!

Ge ziet, d’er was een klein logistiek probleemke voor de kuikens. Da’s ondertussen verholpen.

Denk nu niet dat we hier maar 2 kuikentjes hebben. Maar liefst 8 heb ik  er geteld, maar de rest kroop telkens ik binnenkwam helemaal onder dat leghok. Ik heb ze wel kunnen pakken maar het welzijn van de beestjes in gedachten heb ik ze direct bij de kloek in het hok gezet. ‘K Weetniet hoe schattig om te zien hoe ze zich onder die veren wurmden op zoek naar warmte!

De donskleur van de kuikens gaat momenteel nog alle richtingen uit. Met 2 bruine hennen, 1 koekoek en 1 witte zijn we hier redelijk nieuwsgierig wiens eieren resultaat hebben opgeleverd.

Acht van de 10 eieren zijn dus uitgekomen. Niet slecht, helemaal niet slecht. Nog efkes wachten tot morgen om te zien welke kant het met de twee overgebleven eieren uitgaat. De bruine hen zit ook nog op 2 eieren, maar die is een kleine week na de koekoek-hen beginnen broeden. Dus die heeft nog een paar dagen te gaan.

Maar acht kuikens is zowiezo al niet slecht. Efkes afwachten en zien dat de kuikens zich rasconform ontwikkelen en dan in samenspraak met de vechthoendersclub op zoek gaan naar iemand die er ook mee verder wil kweken.  Kwestie dat de soort niet helemaal verdwijnt.

5 Comments

 1. Klaas Roobroeck

  Proficiat da’s tochwel ne keer iets anders dan met een broedmachien!

 2. Andy

  Oei, ik zal hetzelfde probleem hebben. Eenmaal de kuikens uit de legbak zullen ze er niet meer terug in kunnen. Die beestjes zijn toch onvoorstelbaar schattig hé. De mijne zijn nu 4 weken en lopen sinds eergisteren vrij tussen de andere kippen, en het blijft ludiek om die bezig te zien buiten.

 3. Sandra

  Gefeliciteerd met de kuikens, zo leuk! Als de kippen los lopen zou ik je aanraden de kloek met kuiken wel even een tijdje in een rennetje of hok te doen, want als je al een eieren dief hebt die er rond loopt, lust die vast ook wel schattige kuikentjes….

 4. Boer Thomas

  Hier ook de 1e kuikens, en net zoals bij jou, 2 moeders, een Brahma en een Koekoek 🙂

 5. meneer boerenerf

  @Klaas, mijn kippen doen dat goed (stoef, stoef).
  @Andy, ja dat zijn van die dingen waar ge niet aan denkt. En dan zijn die beesten nen dag te vroeg en moet ge u haasten.
  @Sandra, de ren is ondertussen bijna af (volgende post daar meer over). Want we zouden het heel jammer vinden moesten we nu kuikentjes verliezen.
  @boer Thomas, zou dat mode zijn in de kippenwereld zo co-moederschap?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑