Huiswerk

Twee weken geleden startte ik (madame boerenerf) met de cursus: een natuurvriendelijke tuin.

Voor een beginnend tuinier als ik een schot in de roos. Ik leerde al het verschil tussen een bloemenakker en een bloemenweide, dat een bloemenweide hetzelfde is als een hooiland en ontdekte wat stinzenplanten zijn.
Alsof ik nog niet genoeg boeken heb om inspiratie uit te halen bestelde ik nog een extra boek: How to Create a wildlife garden. ‘Weer werk voor mij’, riep meneer boerenerf bij het doorbladeren van het boek. En daar heeft hij groot gelijk in. ‘t Is een uitstekend boek vol met handige tips en projecten!

Maar eerst is er werk voor mij. Een cursus zou immers geen cursus zijn als er niet wat huiswerk bij hoorde. Tegen de laatste les moeten we een tuinprojectje voorstellen. Iedereen mag daar dan zijn gedacht over zeggen (stress).
Om de docent en medecursisten een idee te geven over hoe onze tuin er uitziet moeten we ook een tuinontwerp maken. De docent was zo vriendelijk om daarvoor A3 papier mee te geven + de sjablonen van bomen, hagen en struiken. Dat A3 papier was natuurlijk te weinig voor onze tuin want we moeten ons aan de verhouding 1 cm = 1 m houden. En dat loopt zo een beetje op bij ons.
Vol goede moed begon ik te kopiëren, knippen en plakken om tot de conclusie te komen dat ik niet al die 21 fruitbomen die in de boomgaard staan op mijn plan krijg. Ofwel er is iets fout aan mijn plan ofwel staan er teveel bomen op een te kleine oppervlakte. Ofwel zijn het de verkeerde sjablonen. Laten we iets afspreken: ‘t zijn de sjablonen, nem! Moest ik wat van google sketchup kennen ik zou mijn plan daarin tekenen. Het ontwerp is dus nog niet klaar. Maar de deadline is pas over een paar weken. Doet me denken aan mijn vroegere schoolopdrachten: altijd tijd genoeg en op ‘t laatste nippertje in de stress schieten. Ik kan natuurlijk altijd ne keer lief naar meneer boerenerf kijken: dan smijt hij dat wel in sketchup voor mij.

zoals je ziet geen sjablonen voor fruitbomen.

Een tweede struikelblok is het project. Eigenlijk waren we nog niet van plan om iets aan de tuin te veranderen tot we hier een jaar wonen. Eerst op het gemak de seizoenen in onze tuin bekijken en pas dan plannen maken. Maar voor de cursus moet ik nu dus al iets uitwerken. Uiteindelijk heb ik besloten om de voortuin onder handen te nemen. Een vree klein stuk van onze tuin (en op den blog tot nu toe schandelijk over het hoofd gezien) maar ge moet ergens beginnen hé. En het staat volledig los van de rest van de tuin zodat ik nog een paar maanden tijd heb om te beslissen wat we met de rest van onze tuin gaan aanvangen.

We hebben een voortuin en een achtertuin. Dus ne keer dat de voortuin is gedaan zitten we halfweg, nietwaar?

Nu is nog de vraag: hou ik het klassiek (met hortensia, lavendel en wat bloembollen) of ga ik experimenteren met een bloemenweide? Een goede vraag voor mijn medecursisten om zich over te buigen vind ik.

1 Comment

  1. petra

    Laat uw medecursisten maar wat wroeten in hun bovenkamer medunkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑