Madame met een plan

Tot hier toe schreef meneer Boerenerf de stukjes op deze blog. Ik ben niet zo goed in tekstjes schrijven. En ook niet in fotograferen. Dat laatste wil ik wel nog leren. En ook mijn eigen rokken en jurkjes maken. Jaja , ik heb me ook laten beetnemen door de naaihype en ben jaloers op de creaties die ik in blogland tegenkom.  Maar dat is allemaal voor later, als het boerenerf grotendeels gerenoveerd is en de tuin onder handen genomen is.

Dat wordt mijn eerste project: de tuin. Het is te zeggen: het ontwerp en de plantenkeuze. Meneer mag de grote werken doen: snoeien, graven, het onkruid bestrijden,…

Want plannen maken, lijstjes opstellen, informatie opzoeken: dat doe ik graag. Lekker met de neus in tuinboeken zitten snuisteren, blogs lezen en namen van planten noteren die niet mogen ontbreken op ons erf.  In februari begin ik ook aan een cursus over natuurvriendelijke tuinen.

Want ik ben van het principe: goed begonnen is half gewonnen. Dat heeft voor- en nadelen: een goede voorbereiding zorgt voor minder problemen achteraf maar te veel informatie zorgt voor information overload en meer knopen die doorgehakt moeten worden. En keuzes maken is niet bepaald mijn sterkste kant…

Maar de laatste tijd doe ik zoveel ideeën op… Onze tuin is nu reeds te klein voor alles wat ik er mee wil doen: een bloemenweide, een poel, terras, een kruidentuin, borders, ruimte voor de kune kune varkens en de kippen,…

 En dan heb je nog het principe van de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan en het feit dat ik van nature nogal lui ben en liever met een goed boek in een makkelijke stoel (binnen of buiten) vertoef.

Gelukkig moet ik die keuzes nog niet onmiddellijk maken. Want zelfs als ik me beperk tot inheemse planten en planten die insecten, bijen en vlinders lokken, is het een ellenlange lijst. Meneer Boerenerf zal me moeten intomen. ..

Sowieso hebben we beslist om eerst te zien hoe onze tuin doorheen de verschillende seizoenen evolueert:  wat groeit en bloeit er spontaan op welke plek? Dat zal vooral onkruid zijn, vrees ik.

 De komende maanden staat er dus het volgende op het programma:

– snoeien, onkruid in toom houden, maaien (meneer boerenerf)

 – lijstjes opstellen, plan tekenen en andere tuinen bezoeken (ikke).

Wordt vervolgd…

8 Comments

 1. natuurlijk-rijk

  Het is in ieder geval een geweldig idee om te zien wat er in de verschillende seizoenen groeit en bloeit. Veel plezier met de plannen.

 2. onderdeappelboom

  Dat vind ik het allermoeilijkste: beginnen van niets. 2 jaar geleden stonden we voor dezelfde situatie en leek er ook zo’n overvloed aan zaken die we wilden en moesten doen in de tuin dat we er gewoon geen begin aan zagen. Nu 2 jaar later sta ik versteld hoe snel je van een vlakte iets kunt maken dat op een echte tuin lijkt. En dan begint het leukste werk: hier iets aanvullen, daar iets aanpassen, enz. Geniet ervan!

 3. Lotte

  Ik ken het gevoel ivm de naai hype zeker met madame zsazsa begon het bij mij ook al te kriebelen… maar geen machien en voor de moment geen tijd allez ja andere dingen… verbouwingen, tuin etc.

  ik heb de site van Inverde bij mijn boekmarks geplaatst!

  en onkruid kan ook schoon zijn eh! 🙂

 4. bart

  meneer boerenerf heeft sjans, dat hij zich daar allemaal geen zorgen in moet maken 🙂

 5. boerenerf

  @natuurlijk-rijk: het is wel moeilijk om te wachten want heb al zin om te planten of te zaaien.
  @onderdeappelboom: zal er zeker van genieten!
  @Lotte: je zal er wel nog van horen/lezen als het een interessante cursus is.
  @bart: weet niet of dat sjans is dat meneer al het zware werk ‘mag’ doen 🙂

 6. muggenbeet

  ik herken heel wat schitterende tuinboeken. Dat zit al zeker goed. Succes met de tuin en het bloggen.

 7. petra

  Even nog een klein herinneringske….was er ook niks beloofd voor een petekindje (en zijn mama) in den tuin? Een zwembad(je) bijvoorbeeld?
  Ik doe je er gewoon nog eens aan denken he, voor moest je het vergeten zijn….Kwestie dat je je petekindje niet teleurstelt 🙂

  • meneer boerenerf

   Mmmh, neen, denk het niet. Wacht zal er nog ne keer goed over nadenken … Nope, niks. Dat petekind zal hem wel met de brandnetels amuseren denk ik zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑