Waterbeheer

Water is voor een boer altijd een zorg geweest. Planten en beesten hebben immers water nodig om te groeien. En daarvoor water van de kraan gebruiken zou een te dure affaire zijn. Op de meeste boerderijen zul je dan ook waterputten aantreffen. Omdat die in de warmste maanden uitgeput kunnen zijn, werden er ook systemen bedacht om het overvloedige regenwater uit de natte maanden op te slaan. Op het boerenerf is het niet anders.

Minimaal 2 waterbronnen (de lokatie van 1 ervan ben ik weeral vergeten!). Een waterput achteraan op het erf (die wordt handig voor de varkens) en 2 joekels van waterreservoirs:

Duizenden liters water zitten erin! Dat we hier in onzen hof niet snel zonder water zullen vallen. In de lente moet ik wel nog ne keer uitvogelen hoe ik op ietwat gemakkelijke manier dat water er kan uitpompen. ‘t Zal iets met zonne-energie worden want ik ga daar niet gelijk ne zot staan pompen en ‘t gaat nog efkes duren vooraleer we de electriciteit tot daar gans vanachter doortrekken.

Op langere termijn gaan we ook eens kijken  hoe we 1 van de waterbronnen kunnen gebruiken om de toilet en wasmachine te bevoorraden. We gaan daar echter niet op wachten om toch al een beetje verstandiger met water om te gaan. Wij zitten hier namelijk ons WC door te spoelen met leidingwater terwijl madam Boerenerf altijd naar de keuken moest komen om het reservoir van haar condensatie-droogkast leeg te gieten. Verloren moeite, en ook wel verspilling van goed water. Vanaf nu wordt dat reservoir dus in een emmer uitgegoten, en gebruiken we die emmer om de toilet door te spoelen.

Alles kan echter beter. Dus ik zat te denken om naast ons veranda een waterton te plaatsen en zo het regenwater op te vangen.’ t Is vlakbij de deur van de berging dus vree handig voor het toilet, om het huis te kuisen en de auto mee af te wassen.

Hier, onder de afvoerpijp een waterton zetten lijkt me ideaal.

3 Comments

 1. Sandra

  goed idee!

 2. Ria Baeck

  Weet je van die handige dingen die je tussen je afvoerpijp kan plaatsen, en als je ton vol is, terug kan klappen zodat het water gewoon weer door de pijp loopt?
  Ik zou niet meer weten hoe het noemt, maar er is een firma ergens in Tienen die het verkoopt.

  • boerenerf

   Ja, ken het systeem. Maar nu komt die pijp ook gewoon op de grond uit (d’er is geen putje onder). Of het dan via de regenpijp of over de rand van de ton loopt maakt niet zoveel verschil uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑