Het voordeel van workaway is dat je mensen met uiteenlopende interesses over de vloer krijgt. Toen we een Venezolaan op bezoek hadden die zot was van Belgische bieren (wie kan dat de man kwalijk nemen?) en die al jaren zelf een biertje wou brouwen maar het nog nooit gedaan had (wegens wonen op een appartement) was de beslissing snel genomen.
Ik wou immers ook al jaren eens zelf een biertje brouwen. Met mijn nieuwe partner in crime ging het dus richting brouwland. Daar hebben ze echt alles voor de hobbybrouwer. En ge kunt er ook rekenen op deskundige uitleg.
Nu hebt ge niet zoveel echt speciaal gerief nodig om te brouwen. Wie regelmatig gaat kamperen of over een deftige keuken beschikt heeft denk ik de meeste spullen wel rondslingeren. Maar ten huize Boerenerf gaan we niet kamperen (tenzij in eigen huis) en hebben we ook geen deftige keuken. Ik was dus toch zo een 600 euro kwijt. Maar voor die 600 euro zit ik goed, zelfs al zou ik in de toekomst zo zot zijn zelf de gerst te malen en mijn eigen hop te kweken.
Bier brouwen is vooral veel kuisen. Werkelijk alles dient op voorhand deftig ontsmet te zijn vooraleer ge kunt beginnen.
Voor de eerste keer brouwen heb ik wat bedrogen en met een concentraat gewerkt.
Ondanks het gebruik van een concentraat hebben we toch het grootste deel van de dag bezig geweest met alles klaar zetten, ontsmetten en dan de verschillende stappen van het recept volgen.
Is het moeilijk? Neen, maar het helpt als ge weet waar ge mee bezig zijt. En de eerste keer dat ge dat doet weet ge dus niet waar ge mee bezig zijt.
Uiteindelijk is het brouwsel toch nog deftig in de gistingsfles geraakt. Het bubbelen van het alcoholslot bewees dat er toch leven in het brouwsel zat en we op de goede weg zaten.
Het bier moest vervolgens enkele weken gisten wat betekende dat ik voor het bottelen niet meer op Venezolaanse hulp kon rekenen. Madame Boerenerf werd dan maar ingeschakeld (en content dat ze daar mee was!). Geen foto’s van het bottelen dus aangezien we beide druk bezig waren. Bottelen betekent immers opnieuw alles reinigen en we hadden onze dagindeling ietske verkeerd ingeschat. Het resultaat was dat we op het einde met zaklampen in de weer waren op onze koer om de laatste flessen te vullen. Het resultaat was 24 flessen van 75cl gevuld met het eerste boerenerfbrouwsel in meer dan 50 jaar. Ooit in een ver verleden was het boerenerf een café en werd er naar het schijnt clandestien ook wel ‘t een en ander gebrouwd.
Het resultaat valt mee. ik heb al beter gedronken, veel beter zelfs. En hier en daar heb ik een foutje gemaakt. Maar het is drinkbaar en voor een eerste brouwsel is dat al veel vind ik. Eens alle flessen leeg zijn waag ik me aan een nieuwe poging. Nog 1 maal met een concentraat denk ik, om echt goed geoefend te zijn. En daarna toch zelf de gerst malen en zelfs eigen hop kweken (ja, ik ben zo zot). In het najaar probeer ik misschien wel eens cider. Weet er iemand waar ik aan een chardonnay-vat kan geraken?
Oefening baart kunst denk ik. Na enkele brouwsels zal het allemaal wel beter worden
Dat is de bedoeling!
Geen idee.
Amai , ‘t zouden wel dure pintjes zijn als je het bij deze eerste poging zou laten. Succes met de toekomstige pogingen en het malen van de gerst en het kweken van de hop.
Voor de goedkoop moet je het echt niet doen. Zelfs zonder het basismateriaal maar enkel je kuisproducten en ingrediënten gerekend ben je nauwelijks goedkoper af dan je bier in een supermarkt kopen. In België hebben we heel veel brouwerijen op een heel klein oppervlak bij elkaar: die mannen zijn enorm efficiënt geworden! Elk hobby kost nu eenmaal wat geld.
Houten vaten zijn er vlot op internet te vinden – nieuwe en oude. Heb zelf een zoektocht gedaan naar een kleiner houten vaatje voor het laten rijpen van mijn notenwijn (of notenporto als je t zo wilt noemen). Als je wil kan ik een aantal sites/e-mail adressen doorsturen.
Schol in ieder geval !!