Naakt de winter in

Neen beste lezers, we zijn hier ten huize Boerenerf geen lid geworden van 1 of andere ijsberen-nudistengroep (wie dat denkt, kent duidelijk madam –a.k.a. de kouwelijke- Boerenerf niet!

Het is ons huis dat we geheel naakt de winter injagen. In november vorig jaar was al de bovenste helft van de klimop verwijderd. En twee weken terug vond mijn vader dat het nu wel lang genoeg had geduurd om de onderste helft onder handen te nemen. En als mijn vader iets in zijn hoofd heeft zal het ook gebeuren.

Eerst wat uitdunnen met de haagschaar.

P1030738

Moeder keek toe en zag dat het goed was.

P1030743

Daarna was het tijd om de klimop van de muren te halen als betrof het een dikke zware bananenschil.

P1030745

Na nog wat kappen (de klimop had zich rond een anker in de muur gewikkeld)en trekken (dat spul bleef maar aan die muur plakken!) kwam het dan toch los.

P1030760

P1030764

Daarna hebben we met de kettingzaag die grote lap in wat beter handelbare kleinere stukken gezaagd.

De oorspronkelijke stam was in al die jaren tot een zeer respectabele dikte gegroeid.

P1030782

Maar na uren zwoegen (en de zaterdag daarna nog eens uren zwoegen om alles naar het containerpark te verslepen) was die kant van het huis eindelijk opgekuisd.

P1030812

De naakte gevel zullen we wel nog ne keer met een hogedrukreiniger onder handen nemen (en hier en daar hervoegen). Maar al met al ben ik vrij tevreden met de staat van de buitenmuur (de onaangename verrassingen vallen hier serieus goed mee, goede koop dat boerenerfke).

P1030762

De gebuur zijn aanhangwagen (dezelfde als in november 2011) lag weer goed vol. Zo’n 800 a 900 kg schatte hij plus daarna nog ne keer onze remorque met de restjes: toch ook een slordige 200 kg. Alles bij elkaar is er dus zo’n 1,8 a 2 ton klimop van die muur gekomen. Denk dat we het deze winter gaan voelen dat we aan die kant een serieuze isolatielaag kwijt zijn! Madam Boerenerf loopt nu al te mopperen dat het kouder is in huis.

13 Comments

 1. Eilish

  Amaai, dat moet zwoegen geweest zijn. Ik heb zelf een klimop van de gevel van mijn garage gedaan, en wat ik daar al heb mogen aan sleuren. Volgens mij heb je veel geluk dat er zo weinig schade aan de muur is. Inderdaad sterke bouw dat boerenerf van jullie.
  Doe madam boerenerf een fleeceke cadeau 🙂 of nog beter; kruip dicht bij mekaar !

 2. bart

  moh. En was er ook een goede reden om die klimop weg te halen?

 3. Menck

  De vraag is: waarom?
  (Het misverstand is overigens dat klimop muren zou beschadigen. Net integendeel. Plus: het isoleert effectief.)
  Je zult wel een gegronde reden hebben voor de klimopverwijdering, maar op het eerste gezicht – en geheel onwetend zijnd – lijkt zulks me vreselijk jammer.

 4. supermasj

  Ik wist niet dat je zo’n klimop in zijn geheel van de muur kon sleuren, indrukwekkend zicht, die foto’s

 5. bentenge

  Ik weet niets van klimop en val hier achterover van die prachtige foto’s. Je ziet zelfs de structuur van de muur in die klimop. How cool is that?

 6. meneer boerenerf

  @eilish,
  ’t was zwoegen! Mijn vader en ik zijn blij dat we er vanaf zijn.
  @Bart, Menck, we wisten dat klimop de muren niet beschadigde. Maar ’t was ne serieuse woekeraar. Vooraan het huis zat hij zich rond de regenpijp te wikkelen en bovenaan het huis zat hij al op en – veel erger – onder de dakpannen. Dus we hadden twee keuzes: ofwel elke paar jaar de zijkant en bovenkant duchtig snoeien, ofwel alles wegdoen. Ik ga er eerlijk in zijn: ik had nul zin om elk paar jaar op een ladder te moeten staan. Ik ben zo gene held in de hoogte. Op en rond het kippenhok mag de klimop woekeren al dat hij wilt maar zo op 7 meter hoogte moeten staan snoeien: liever niet.
  @supermasj, in het echt was het nog veel indrukwekkender geloof mij!
  @bentenge, ja die baksteen structuur is vree cool om te zien.

 7. Zem

  Je hebt de romantiek en de natuurlijke isolatie opgeofferd. Maar ja, het onderhoud… Ik snap het wel.
  In mijn blogpost over de klimop heb ik – toepasselijk – naar je verwezen.

 8. Bioboer

  Ferm! Ik zou die flap klimop gebruikt hebben om een kamp voor de kids mee te maken. Lijkt me echt wel cool om daarmee een tent te maken in de tuin.

 9. natuurlijk-rijk

  Het toeval wil dat ik een paar weken geleden bij mijn zus zo ook nen grote lap van de muur ben gaan peuteren. Dat ging daar ook verbazend vlot. Zelf vond ik het ook zonde want ik zag al die bijtjes daar smullen en al die vogelnesten. Maar mijn zus vond het een rommeltje dus heb ik me er maar bij neergelegd nadat ze beloofd heeft er iets anders tegen te zetten. Mijn suggesties voor jullie heb ik bij Zem al opgenoemd. Maar ja klimmers die klimmen hé dus zal je daar mss ook problemen mee gaan krijgen binnen vele jaren.

 10. boerenerf

  @natuurlijk-rijk: hoe kon je het raden, net wat ik ook in gedachten heb van klimmers. Als we van nul starten gaan we het makkelijker in de hand kunnen houden, hopen we.

 11. Angelika

  Ongelofelijk gezicht, zo’n lap klimop!

 12. Elisabeth

  Wow wat een groot stuk, ongelofelijk hoe het opknapt eigenlijk.

 13. woolf

  schitterend toch wel, dat muurpatroon. nooit eerder gezien azo. werkelijk inspirerend. n♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑