Ruimte anders bekeken

Allereerst natuurlijk onze beste wensen aan iedereen. Hopelijk was het een vrolijke kerst en volgt er een gelukkig nieuwjaar. Al het goede voor u, uw familie en uw beestenboel.

Hier op het Boerenerf gaat alles gezapig zijn gang. De dieren zijn gezond, wij ook. Het werk slorpt nog steeds te veel tijd op en met de feestdagen hebben we al het halve land afgedweild (dat krijg je als je zo ver van iedereen gaat wonen). Ge kent dat: familie bezoeken, vrienden bezoeken en natuurlijk veel te veel eten om daarna thuis lui in de zetel wat naar de televisie te gapen. Bij deze dan ook enkele kijktips van ons. Plezant om naar te kijken en ne mens leert er nog wat van ook! (Hier was het ook plezant kijken, leerrijk, euh, iets minder …:-)

Het was al even in deze post ter sprake gekomen: het programma Amazing spaces op channel 4. Kort samengevat is het een verbouwprogramma maar dan van mensen die iets heel cool of ongewoon doen met weinig ruimte en/of middelen.

Zo een programma komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Er bestaat al geruime tijd een beweging, een stroming om kleiner te gaan wonen. Aan de ene kant ingegeven door de crisis en het feit dat huizen zo duur zijn. Aan de andere kant ecologische redenen.

In de USA heet dat dan de tiny house movement. En hieronder staat een 17 minuten durende rondleiding in een superklein maar enorm leuk appartement.

In Engeland is shedworking de grootste pleitbezorger van ‘creatief zijn met kleine ruimtes’. Een lichtjes andere invalshoek maar met dezelfde onderliggende filosofie: ruimtes anders bekijken en benutten.

Op airbnb zie je dat ook terugkomen: mensen die boomhutten of airstream caravans als vakantieverblijf aanbieden. Ook treinstellen en superkleine plekjes zijn mogelijk.

Uiteindelijk wordt zo iets opgepikt door de media. In dit geval was het Channel 4. Twee seizoenen ondertussen al en een derde in de maak.

Hieronder de volgens ons leukste, meest creatieve:

Een enorm mooi garden office. Duur en misschien niet helemaal passend in het concept maar O zo mooi …

6f7ddfba52ca96a3531520829dd3ae6b

Het hivehause: een hexagone bouwdoos dat je modulair kunt uitbreiden. Lijkt ons een superidee. Als single kun je een bouwplek en een paar modules kopen. Ga je samenwonen: dan plak je er nog enkele modules bij. Komen er kindjes van: hop, nog een module of twee extra en eens je opnieuw met twee bent, verminder je het aantal modules.

  Voor studenten is er cube 2:

Klein en compact. Kunt het u voorstellen: een soort modern begijnhof voor de student. Allemaal van die cubes in een groene omgeving met kleine paadjes naar een centrale plek waar een multifunctionele ruimte staat. Een moderne Hobbit Gouw voor de student van de 21ste eeuw.

En dan is er nog mijn persoonlijke favoriet: de rijdende cinema.

Hoe tof zou dat niet zijn om op uw oprit te zetten?

Bon. Bij Channel 4 hebben ze blijkbaar nog niet door dat mensen in andere delen van de wereld ook hun programma’s willen zien. Amazing Spaces zelf is dus geblokkeerd (‘t is bijna alsof ze willen dat de mensen zich van illegale sluipwegen gaan bedienen).

Gelukkig is er nog Youtube.

Kirsten Dirksen heeft een volledig Youtube kanaal dat hoofdzakelijk aan amazing spaces is gewijd. Uren kijkplezier.

Toegegeven, zelf hebben we een veel te groot huis, met dan nog een stal, en een schuur. En een garage, met nog een grote opbergruimte en een werkkot achter. Niet echt een voorbeeld van klein wonen. Maar toch, zo van die kleine, super efficiënt ingerichte ruimtes. Dat heeft iets. Als we nog groene, open ruimtes willen overhouden gaan we meer en meer mensen op minder en minder plaats moeten laten wonen. Deze amazing spaces tonen aan dat, met een beetje creativiteit of inventiviteit, we daarom niet moeten inboeten op woonkwaliteit.

Als je gewoon wat wilt wegdromen bij schone prentjes van schone huizen kunt ge altijd terecht op Madame Boerenerf haar pinterest pagina.

4 Comments

  1. Menck

    Kleiner gaan wonen wordt inderdaad pure noodzaak. Vandaar dat een minimale oppervlakte optimaal benut dient te worden. In onze regio gebeurt zulks door meer appartementen te bouwen en oude alleenstaande woningen te slopen en ze te vervangen door lintbebouwing. Optisch wordt het er niet fraaier op, doch praktisch gezien wordt er alzo vooruitgang geboekt.
    Zelf woon ik in het minst toekomstvriendelijke huis: alle vertrekken bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Een bungalow, met andere woorden. De grondoppervlakte die zo’n ding nodig heeft, is aanzienlijk, zeker in vergelijking met een woning met een boven- en een benedenverdieping. De bebouwde oppervlakte wordt alzo quasi gehalveerd in vergelijking met onze doening.
    Oké, er is dientengevolge een grote zolder te onzent, maar die staat zo goed als leeg…

    • boerenerf

      Vaak wordt het er inderdaad niet mooier op als men hoger gaat bouwen. Maar dat is net zo leuk aan die amazing spaces. Reeds bestaande ruimtes worden anders (beter) gebruikt waardoor er meer op en ruimte kan overblijven of er minder nood aan bouwen in de hoogte zou moeten zijn. Vaak heeft het toch ook meer karakter dan het zoveelste appartementsgebouw.

  2. natuurlijk-rijk

    Inspirerend, mijn beste wensen voor jullie!

    • boerenerf

      Zeker eens proberen om de reeks amazing spaces te pakken te krijgen, daar zitten heel leuke, slimme ideeën in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑