Zotste kiek van het land

Zou d’er ne prijs bestaan voor zotste kip van het land? Indien ja, dan is die beker voor ons denk ik. En anders winnen we geheid in de categorie: ‘mafste broedplek’.

Ge moet weten, ons kippen lopen vrij in de tuin rond. Het resultaat is dat die kippen overal hun eieren leggen, behalve in de daarvoor voorziene legnesten. Instinct zekers? Of gewoon niet graag hebben dat wij elke dag hun eieren komen rapen, dat kan ook. Eerder dat laatste denk ik. Telkens we een nieuwe legplek ontdekt hebben, verkassen ze naar een andere plek. En als ze willen broeden zijn ze nog veel geniepiger. Dan steken ze zich nog veel beter weg. Dan is er plotseling een kip verdwenen.

Een paar dagen later vind ge die kip dan terug: aan het broeden op een vree maffe plek. Een maffe plek zoals een ton.

P1000121

Een lege ton, met onderin een beetje steengruis dan nog! Had er daar nu een zacht bedje van stro in gelegen. Ik had het nog een ietwat kunnen snappen. Maar nu! Dat kan toch niet gemakkelijk zitten?

Hoe dat ze erin geraakt begrijp ik nog (gewoon langs de bovenkant er in springen). Maar hoe in hemels naam gaat dat beest er weer uit geraken om te gaan eten? Want die ton, die is vrij hoog.

P1000120

En hoe die kuikens er ooit moeten uitgeraken, daar heeft die zotte kiek ook niet aan gedacht. Dat wordt piep, piep en dan sterven van den honger. Straks staat Gaia nog te protesteren op mijn erf!!

Toeval wilt wel dat we deze maandag van plan waren om een nieuwe kippenren te maken. Ne keer dat die af is, verhuis ik ze waarschijnlijk met eieren en al naar het kippenhok. Of misschien toch beter wachten tot die eieren uitgebroed zijn?

18 Comments

 1. Ja, deze kip heeft niet doorgedacht. Gelukkig heeft ze liefdevolle verzorgers, in de natuur zou ze niet zo kansrijk zijn geweest.

  • boerenerf

   April 7, 2013 at 1:10 pm

   Inderdaad! Aan de andere kant, in de natuur staan ook niet zoveel lege tonnen met wat steengruis. ‘t Ene compenseert zo wat het ander ….

 2. Ik meen een waardige tegenkandidaat onder mijn veestapel te huisvesten!
  Zotte Napoleon meerbepaald!

  • boerenerf

   April 7, 2013 at 1:14 pm

   Mja, inderdaad een waardig tegenstander. Maar de categorie mafste broedplek is van ons! Of het zou moeten zijn dat zotte Napoleon zichzelf ondertussen omgebouwd heeft tot zotte Joséphine …

 3. Jullie kippen leggen tenminste nog, mijn drietal is vrees ik zeer menopauzaal. Maar geen nood, maandag komt er jong bloed op ons erf, dan maar hopen dat die de legbak vinden !

  • boerenerf

   April 7, 2013 at 1:15 pm

   Ik hoop het ook! We worden wij wat oud he om elke dag een eieren zoektocht te doen. En euh, geen haan nodig voor dat jonge volk?

   • Nee, geen haan, dank u. Mijn erf is namelijk niet zo heel groot, en het hennenpark ligt ongeveer naast mijn slaapkamer, ik wens niet om 4u gewekt te worden in de zomer !

 4. Oh wat hebt u toch een geweldige layout! Dat wil ik eerst even kwijt.

  En kippen, tja hoe ze het voor elkaar krijgen is een raatsel, maar het lukt ze vast elke keer weer 🙂

  • boerenerf

   April 7, 2013 at 1:18 pm

   Die lay out is ook maar een thema van het internet gedownload hoor, alle lof voor de maker ervan!! Ik zou sommige kleuren toruwens ietsje anders willen maar nog niet uitgevogeld hoe ik het kan veranderen. Ik vind jou logo bovenaan dan weer heel mooi.

 5. ik kan alleen maar zeggen dat ik wou dat ik genoeg ruimte had voor een paar zotte kiekens. 🙂 ik zou een gelukkig mens zijn.

 6. boerenerf

  April 7, 2013 at 1:20 pm

  Als het een troost kan zijn, wij hebben 15 jaar in een klein rijhuisje met een klein koertje gewoond voor we hier beland zijn.

 7. De volgende keer zet je gewoon een kookpot met fijngesneden groentjes in de tuin. Deksel erop en je hebt instant poule-au-vin.
  Ik zou de hen toch nog even verder laten broeden in die ton, misschien kan je die ton verhuizen naar de ren?

 8. Speciale kip dat! Wel grappig, maar ideaal voor een nest is het zeker niet!

  • boerenerf

   April 10, 2013 at 12:25 pm

   We gaan de ton in het kippenhok zetten. Als de kuikens er zijn kunnen we ze er uithalen en hoeven we ze niet te verhuizen.

 9. Aha, vandaar komt de uitdrukking: ‘een stom kieken’

  • boerenerf

   April 10, 2013 at 12:27 pm

   Inderdaad 🙂 Hoewel, haar broedplaats is niet slecht gekozen. De ton staat in de serre, dus lekker warm en ver weg van eventuele indringers.

 10. Ik had hier onlangs nog een kieken dat mee in het konijnenhok kroop om daar haar eieren te gaan leggen, volgens mij kan ik dus ook meedoen aan die wedstrijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑