Siertuinplannen

Meneer boerenerf had een goed voornemen. Gniffelen moest ik, toen ik het hoorde. Voornemens, daar doe ik al lang niet meer aan mee. En ze wereldkundig maken al helemaal niet. Dat schept zo van die verwachtingen bij de mensen. Of een vrees dat we enkel nog gaan berichten over onze lieftallige dieren 😉

Maar meneer natuurlijk-rijk heeft gelijk. Het is veel te lang geleden dat we nog iets over onze tuin schreven. Dat komt natuurlijk omdat we de laatste maanden volop binnen aan het werk zijn.

Dat neemt niet weg dat er veel plannen broeden in mijn hoofd en ik hoop daar dit jaar mee te kunnen starten.

Vorig jaar tekende ik een fantastisch plan (grijns) van hoe onze tuin ingedeeld is. Er is nog niet veel veranderd. Ik vind dan ook dat er te weinig variatie en kleur is en te veel gras en coniferen. De struiken die er staan zijn ook oud en meer dood dan levend.

De coniferenhaag wil ik vervangen door een gemengde haag met bijvoorbeeld Gelderse roos, meidoorn, spaanse aak, lijsterbes, krentenboompje, kornoelje.

Aan de andere kant komt een brede border met bijen-en vlinderplanten. Ideaal om te helpen bij de bestuiving van de fruitbomen. Welke vorm die border gaat krijgen weet ik nog niet precies. In elk geval geen rechte lijn.

siertuin

De treurwilg wil ik graag weg en vervangen door dit:

zitkuil

Een zitkuil (zonder vuurput) met daar achter een bloemenweide die tot aan de varkensweide loopt.

bloemenweide

Over het volgende punt hebben we nog discussie: ik wil graag een poel of natuurlijke vijver aan de schuur waar ons terras komt.

schuur-poel1

Ideale plek vind ik zelf. Door de waterputten is het daar al wat moerassig en we kunnen ook water van het dak in de poel leiden.

Het zal in elk geval niet in 1 jaar gebeuren. Onze grond is ook niet optimaal: dichtgeslibd en te veel stikstof. Daarom ga ik in het voorjaar groenbemesters zaaien en planten die de grond losmaken of stikstof uithalen. Zoals klavers, lupines en zonnebloemen. Hmm, eigenlijk wel veel voornemens zo precies.

17 Comments

 1. meneer boerenerf

  Er is helemaal geen discussie over die poel. Die komt er NIET.

  • Menck

   @ meneer Boerenerf:
   Oei, wat een rabiate weigering wat die poel betreft. Over waarom je er wél maar beter voor kiest, kan ik nochtans een aardig boompje opzetten. De pro’s zijn legio.

   Veel plannen hebben, is beslist super. In dat opzicht is de uitdaging wat uit mijn eigen tuin verdwenen; hij is behoorlijk af.
   Benieuwd hoe alles vanop papier in de praktijk zal worden toegepast. Neem maar veel foto’s!

 2. supermasj

  Bijna niets zo leuk als plannen maken. Alleen het uitvoeren van de plannen is nog leuker. Dat goede voornemen van meneer boerenerf is inderdaad al enigzins verwaterd (of moet ik zeggen bevroren?).

  • Meneer Cité

   Mevrouw Boerenerf heeft gemakkelijk praten want zal wel meneer Boerenerf zijn die het mag uitvoeren. En meneer Boerenerf kennende zal hij ons wel uitnodigen om “eens weg te zijn uit de stad en van de frisse buitenlucht te genieten” waarna we voor we het weten slavenarbeid verrichten in ruil voor nen boterham met kaas.

   • madame boerenerf

    Meneer Boerenerf moet alleen de dode struiken en bomen uitgraven. Planten kan ik zelf wel 🙂
    En waar heb je anders kameraden voor?

  • madame boerenerf

   Het uitvoeren is hier een probleem. Er moeten eerst nog wat ambetante klusjes uitgevoerd worden zoals bomen uitgraven en de bodem verbeteren.
   En tja, die voornemens hé 😉 Vandaar dat ik nu ook af en toe een berichtje ga schrijven 🙂

 3. natuurlijk-rijk

  Oei nu noemen ze me zelfs al Meneer 😉
  Wat vraagjes die coniferenhaag, is die nog altijd naast dat kerkpadje naast jullie huis zoja gaat die gemengde haag in de winter wel heel weinig privacy geven, mss dan wat groenblijvende struiken tussen zetten of een gemengde beuken-haagbeuk haag.
  Er staan precies idd wat treurige bomen bij en uw zitkuil tussen de bloemekes ziet er velen beter uit dus go!!!
  Ivm het terras bij de schuur, gaat die schuur dan overdekt (opgeruimd) terras worden of blijft dat het rommelkot 😉 Ik snap ook niet goed wat Mr Boerenerf tegen een poel heeft, tenzij jullie op termijn aan kinders willen beginnen misschien 😉 ja!?!

 4. De zandeik

  Een poel (stilstaand water?) naast het terras? De muggen zijn helemaal voor.

 5. onderdeappelboom

  Heel leuke plannen mevrouw Boerenerf! Het doet me denken aan de begintijd hier: allemaal sparren en lelijke struiken, veel gras, geen bloemen, enz. Beetje bij beetje aanpakken, want je plannen veranderen geleidelijk aan. En ik sluit mij aan bij het waarom-wil-meneerboerenerf-geen-poel-front?

 6. muggenbeet

  ik volg het graag mee op via de blog.

 7. opdeboerderij.be

  Niets leuker dan de tuin te plannen 🙂

 8. de biodiverse tuinier

  Een poel? Helemaal voor! Jullie mogen bij mij om plantjes (en diertjes) komen om ze te bevolken. En geen last van muggen als je er volop een salamander en libellenbiotoopje van maakt – dus geen vis! En kinders … zo’n poel dicht bij huis geeft het voordeel dat je ze makkelijker in de gaten houdt. Of begin pas aan zo’n poel als kinders wat groter zijn, zoals wij. (http://biodiversetuin.blogspot.be/search/label/Vijver)
  Maar pas op met te veel regenwater in de poel – dat is te zuur en naar het schijnt is dat een bron van algenproblemen. Dus best bijvullen met grondwater – hebben jullie geen waterput?
  Wat de heg betreft: is dat een wilde heg? niet geschoren dus? Want dat pakt plaats hé! Reken dat dat in de breedte makkelijk minstens drie meter nodig heeft. Maar schoon dat dat is! En de vogelkes gaan U graag zien 🙂
  Doen die plannen! Maar op ‘t gemakske aan – één voor één is het best, kan je onderweg al veel genieten van wat al af is.

 9. Eilish

  Oef ! Ik dacht al dat het een afwijking was om nu zo vol met plannen te zitten voor een meer kleurrijke tuin. Ik kan niet wachten tot het wat beter weer wordt !

 10. bentenge

  Die zitkuil zegt me wel wat.
  Een schitterend idee voor de zijkant van het huis, die moet dit voorjaar aangepast worden. Was al gepland, we plannen het gewoon nog eens in. Hoop doet leven.

 11. Heidi

  Ha, ‘t is de tijd van’t jaar voor tuinplannen zeker? Hier wordt er ook volop ge-pinterest, gekeken, getekend, gedroomd en foto’s genomen van hoe het er nu uitziet.
  Aangezien we er zelf niet genoeg van kennen hebben we advies gevraagd, en wachten nu op de voorstellen van enkele ecologisch bewuste mensen, om dan heel veel zelf proberen te realiseren.
  Zelfs het idee om erover te bloggen sluimert…we’ll see.

 12. madame boerenerf

  @Menck: meneer boerenerf is er van overtuigd dat het water groen gaat uitslaan en je veel onderhoudswerk hebt aan zo een poel.
  @Natuurlijk-rijk: we zijn beleefde mensen hoor 🙂 Wat betreft de haag: die komt inderdaad naast het wandelpad. Goede tip om er beuk tussen te zetten. Vind het niet zo erg dat er inkijk is want in de winter vertoef je niet veel buiten. Alleen aan de varkensweide wil ik een groenblijvende haag.
  @Zandeik: daar had ik niet aan gedacht aan muggen. Maar volgens biodiverse tuin zou dat geen probleem mogen zijn.
  @Onderdeappelboom: inderdaad beetje bij beetje. Mijn plannen zijn al veel aangepast, je komt zo veel mooie dingen tegen. Probleem is, hoe langer het duurt om er aan te beginnen, hoe moeilijker het is om keuzes te maken. Ik ben ook geen trial en error type. Ik plan alles graag op voorhand maar bij een tuin moet je kunnen loslaten en uitproberen hé.
  @Muggenbeet: je zal het hier zeker en vast kunnen volgen
  @opdeboerderij: plannen is altijd plezant. Uitvoeren…heb nogal last van uitstelgedrag 🙂
  @Biodiverse tuinier: bedankt voor het aanbod! De wilde heg krijgt alle ruimte die ze nodig heeft. Zal weliswaar aan wandelpad grenzen. Maar er staat groene bekaertdraad en ik ga de struiken niet te dicht tegen de afsluiting planten.
  @Eilish: de winter is het ideale seizoen om te plannen en uit te kijken naar het voorjaar!
  @Bentenge: toen ik de foto zag was ik er ook direct weg van. En omdat onze tuin achteraan omsloten is door andere tuinen met heel wat inkijk van de buren geeft een zitkuil wat meer privacy.
  @Heidi: Ja, op pinterest kom je veel mooie dingen tegen. Ik ben al aan het plannen sinds we hier wonen. De verbouwingen gingen voor maar dat is niet erg want mijn plannen zijn al veel aangepast tijdens die twee jaar. Ik heb vooral veel blogs en tuinboeken gelezen om inspiratie op te doen. En hoe meer bloggers hoe meer…

  • natuurlijk-rijk

   Mss ook wat hulst tussen de heg zetten als je minder inkijk wil, gaat beter staan dan beuk als je daar geen haag van wilt zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑