Experiment

Een moestuin. Ik heb altijd beweerd dat ik er nooit zou aan beginnen. Je steekt er heel wat tijd in en zeker als beginner kan het resultaat wel eens wisselvallig zijn. Ik ben meer voorstander van projecten zoals deze: http://www.hetopenveld.be/. Je bent zeker van de afkomst van je groenten en het is nog goed voor de economie ook. Maar dan lees je op andere blogs hoe fijn het is om zelf je groenten te telen, hoeveel beter ze smaken en ontdek je het principe van de permacultuur. En dan begin je te twijfelen…

Vorig jaar kregen we van vrienden tomatenzaad en dachten we: we kunnen maar eens proberen. We zaaiden te laat, we verplantten te laat en we gaven ze te weingi water. Je raadt het al: een grote mislukking.

Dit jaar kocht ik 2 tomatenplanten. Niks zaaien of verplanten, gewoon in de serre in de grond steken. Ik moet bekennen, veel keek ik er niet naar om. Wel genoeg water geven deze keer. Ik wist wel dat ik moest dieven en de planten goed leiden zodat ze niet zouden omvallen maar ik ben nogal nonchalant Glimlach

Tot mijn moeder het heft in handen nam en de planten goed leidde en toonde en uitlegde waarom ik moest dieven en aftoppen.

Ik raakte pas echt enthousiast toen ik uit de bloemen de kleine groene bolletjes zag tevoorschijn komen. Wie weet zou het dit jaar wel lukken!

P1030560P1030559

En ja hoor: we hadden dit jaar kerstomaten van eigen kweek. En ze hebben gesmaakt!

P1030632

Ik vond het zo leuk dat ik, als de grootste verbouwingswerken achter de rug zijn, toch een kleine moestuin ga aanleggen.

Dit jaar nog start ik met een cursus permacultuur bij Yggdrasil.

7 Comments

 1. onderdeappelboom

  Vroeg of laat bezwijken ze allemaal, die medebloggers 🙂

 2. supermasj

  Het heeft inderdaad iets speciaals, zo zelf oogsten. Smakelijk

 3. Zem

  Heel benieuwd naar je Permacultuurcursus!
  Voor de luie tomatenkweker: er zijn ook struiktomaten, die je niet hoeft te dieven, die zijn voor mij ook een betere keuze 😉

 4. opdeboerderij.be

  Top! En smakelijk 🙂

 5. natuurlijk-rijk

  Beginnen met gemakkelijke dingen is mijn advies dan bvb courgetten, pompoenen, aardappelen, boontjes, … En die cursus klinkt heel interessant!

 6. bart

  Dat klein boekje van Velt, ‘ecologisch tuinieren voor beginners’, meer heb je niet van doen om een geslaagde start te maken (mits de Weer- en aanverwante Goden meewillen).

 7. boerenerf

  @onderdeappelboom, we verzetten ons nog even.
  @supermasj, het smaakt gewoon beter. En ja, het heeft iets…
  @zem, we zullen uitgebreid verslag doen over de cursus
  @opdeboerderij, bedankt!
  @natuurlijk-rijk, ja gemakkelijke dingen liggen ons wel ..
  @bart, we zullen het ons een aanschaffen dat boekske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑