Een jaar in de tuin # grassen

5 jaar werd onze tuin verwaarloosd. Erg vinden we dat niet want waar sommigen jaren voor ijveren en wroeten ontstond spontaan bij ons: heel veel soorten grassen en zogenaamd onkruid. Onlangs kocht ik een boekje ‘onkruiden herkennen’. Het staat vol met bloemen die in onze tuin staan en ik daar ook graag zou houden. Zoals ereprijs, vergeet-mij-nietje, paardebloemen, boterbloem, rode klaver, wolfsmelk, hondsdraf, weegbree. Te veel om op te noemen. Ook grassen staan er in dat boekje maar die zijn toch moeilijker te determineren vind ik. Nu hoop ik alleen maar dat we niet te veel gemaaid hebben vorig jaar, om de distels onder controle te krijgen, zodat we ook dit jaar mogen genieten van dit moois:

P1010310P1010389P1010401P1010403P1010404P1010474P1010533P1010534P1010539P1010540P1010543P1010839

 

Ik wil er alleen veel meer bloemen tussen, dat is beter voor de beestjes. Moet ik eens uitzoeken hoe we dat gaan aanpakken. Zou gewoon zaad tussen gooien voldoende zijn of ben ik nu naïef?

9 Comments

 1. bentenge

  Wie niet probeert niet weet.

 2. bart

  ge zijt naïef.

 3. chelone

  Ik pleit ook voor het proberen want hier is het al vaak gelukt. Gewoon strooien na 15 mei, zoals ‘de zaaier’ van Van Gogh. Daarna de grond goed vochtig houden om het kiemen van de zaadjes in gang te brengen. Je zal versteld staan van het resultaat. Teunisbloemen bijvoorbeeld, de vogels zijn er gek op, zelfs tot diep in de winter pikken ze de afgevallen zaadjes.
  Maar woekeren doen die planten dan ook weer.

 4. Zem

  Je zou een test kunnen doen: een stukje omspitten en een bloemenweidemengsel inzaaien en op een ander stuk gewoon het zaad tussen het gras werpen. Ben eigenlijk best benieuwd naar je ervaring dan….

 5. onderdeappelboom

  Ik ging voor de tussenoplossing: met een riek hier en daar de aarde/het gras een beetje losrukken en de zaadjes vooral daar op strooien. Iets minder arbeidsintensief, en iets meer kans op slagen. Leuk dat je zo van jullie tuin kunt genieten!

 6. majesteitstuin

  probeer het eens met een akkermengsel, korenbloem, klaproos, enz Dit spul groeide vroeger ook als onkruid tussen het graan, daardoor lijkt me gras geen probleem (en anders weet je weer wat meer :P)
  wij hebben oranje schijnpapaver, dat gedraagt zich ook als onkruid (ik moet het vaak zelfs wieden) en bloeit heel lang. As je wil kan ik wel wat zaadjes oogsten deze zomer.
  Voor de liefhebbers van zevenblad heb ik ook wel een aantal stekjes te geef 🙂 T klinkt gek maar de witte
  schermbloemen van zevenblad vind ik best mooi

 7. natuurlijk-rijk

  Veel geduld gewenst! Een akkermengsel moet trouwens sowieso op bewerkte grond aangebracht worden.

 8. madame boerenerf

  Zal het doen zoals Zem voorstelt. Het resultaat hopelijk over enkele maanden…

 9. LandsEinde

  Mijn man heeft vorige week een stuk weiland grof gefreesd. Ik heb daarna als een ouderwetse boerin gezaaid. Ik lees nu na 15 mei; oeps, te vroeg gezaaid dus. Maar misschien komt het toch nog wel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑