Varkenskot: het ontstaan

Tijdens het grasduinen in ons archief was me opgevallen dat ik hier wel al verteld had over het inrichten van de weide voor de varkens maar nog niks gepost had over het varkenskot zelf. ‘T is nochtans een verhaal ter leering ende vermaeck!

Eigenlijk hebben varkens niet veel beschutting nodig. Dus qua kot kunt ge ongeveer alle kanten uit. Zolang ze droog en uit de tocht zitten is het goed. Denkende aan ons eigen gemak ging de voorkeur uit naar een bouwpakket. Bij de lokale tuinhuisverkoper zagen we onderstaand speelhuisje staan. Dat vonden wij wel ok qua afmetingen en prijs. Dus wij er eentje besteld.

voorbeeld speelhuis

Ik ga er eerlijk in zijn: dat speelhuisje was een halve vergissing. ‘t Is half goed want de beesten zitten inderdaad droog en uit de wind, geen klachten daar. ‘t Is ook half slecht want het is brol. Ik had het eigenlijk kunnen weten. Dat is gemaakt om kinderen een paar jaar in te laten spelen en dat merkt ge. De afmetingen zijn niet 100% correct (die luikjes voor de vensters zijn bv. veel te klein) en de kwaliteit van het hout is ook niet om over naar huis te schrijven.

D’er zat ook geen deftige handleiding bij (en daar heb ik dan weer een grondige hekel aan, als ge iets verkoopt dat mensen zelf in elkaar moeten vijzen steek daar dan op zijn minst nen deftige uitleg bij!).

De oplossing is dan om alle onderdelen uit te stallen en vervolgens u gezond verstand te gebruiken:

P1020089

Vertrekkende van bovenstaande grote puzzel ben ik er dan toch in geslaagd om dat spellement in elkaar te flansen.

P1020092

Achteraf bekeken had ik beter een klapke gedaan met onze expert boomhutten-bouwen. Want alhoewel de varkens er dus wel content mee zijn ben ik dat niet. Wegens nog veel te veel werk in ons eigen huis zal het een paar jaar mee moeten gaan maar daarna komt er iets anders in de plek. Ik zat te denken aan een bakhuisje (in het klein dan). Dat staat zo idyllisch in de tuin.

Digital StillCamera

Soit, zorgen voor later.

Foto’s van het volledig afgewerkte varkenskot (met isolatie en al!) krijgen jullie te zien in de volgende post: ‘Varkenskot: de wraak van de kippen!’

5 Comments

 1. onderdeappelboom

  Da’s wel een heel schattig huisje voor zo’n varkentjes :-). Ach wat, ze hebben beschutting en je bent er snel vanaf. En je zou nog verschieten hoe lang dat blijft staat, zo’n kinderhuisje! Komen er nog gordijntjes aan het raam? 🙂

 2. de biodiverse

  Varkentjes lusten het liefst gordijntjes met fruitpatroon 😉

 3. Menck

  Als je dat hout vooraf goed behandelt, kan zo’n ding wel een paar jaar mee. Als varkenskot is het in ieder geval een chique doening!

 4. Meneer boerenerf

  @onderdeappelboom,
  we gingen voor schattig. Gordijntjes gaan, vrees ik, opgevreten worden. Doen ze nu al met de isolatie, gekke varkens.
  @biodiverse,
  toch liever nog echt fruit hoor. De eerste keer voederbieten was nog een beetje met lange tanden, maar nu eten ze het wel graag.
  @Menck,
  drie lagen heeft het gekregen. dus ja, hopelijk overleeft het enkele van onze winters

 5. natuurlijk-rijk

  Kan nochtans schone foto’s opleveren als varkske kijkt door het raampje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑