Haantjesgedrag

Onze eerste lichting kippen (eieren uitgekomen op pasen) is ondertussen al zo groot dat we het onderscheid beginnen te zien tussen de hanen en de kippen. En als de hanenkam geen uitsluitsel biedt, dan is hun gedrag wel een duidelijke indicatie. Ondertussen zijn het namelijk tieners die onderling beginnen uit te zoeken wie nu de sterkste is. Dat levert mooie taferelen op.

 

Van die eerste lichting zijn er nog acht in leven. Eentje is op een gegeven moment verdwenen. ‘t Was niet meteen de slimste van de hoop, dus waarschijnlijk is het eens lomp uit de tuin gesukkeld en daarna nog veel loemper zijn weg niet meer teruggevonden. Alhoewel ze allemaal van dezelfde raszuivere kippen afkomstig zijn zitten er toch een paar tussen die niet aan de rasstandaard beantwoorden. Voor die zal ik ook wel een plekske vinden maar daar gaan we natuurlijk niet mee verder kweken (You may call me Dr. Eugenetica).

Van onze tweede lichting zijn ze nog steeds alle vier in leven, ook daar 1 niet raszuiver kuiken.

En ondertussen is er een derde lichting onderweg.

Eigenwijs had de kip besloten om buiten te broeden want zo een volledig geëquipeerd kippenhok met proper, zacht stro in een luxe legnest, daar moest madam niet van weten! Neen, dan zat ze liever buiten op  wat stenen en onder de klimop. Niet gemakkelijk te vinden trouwens, een kip die besloten heeft zich weg te steken. kijk maar eens goed op de foto hier onder.

broedse kip, weggestoken onder klimop

Dus wij haar ‘s nachts terug in het hok gezet. En toen had madam geen zin meer om verder te broeden! Gelukkig was er nog een ander hen die al een week op een vals ei zat te broeden. De eieren dan maar onder haar gat geschoven. Daarmee is zij ook content en hopelijk hebben de embryo’s het half uurtje afkoelen overleefd.

 

 

4 Comments

 1. Andy

  Leuk dat ze eerst buigen voor ze beginnen vechten. Wel verwarrend dat je het woord “eigenwijs” gebruikt, ik dacht eerst dat je naar een andere blog verwees 😉

 2. woolf

  ha ha ha… en dat gevecht is toch wel goddelijk…
  n♥

 3. bart

  precies sumo-worstelaars 🙂
  @Andy: het patent is aangevraagd op het E-woord !

 4. meneer boerenerf

  @Andy, Woolf
  die schermutselingen zijn heel leuk om te zien, soms zelfs een beetje luchtballet.Cirque du soleil in mijn achtertuin, gratis en voor niks
  @bart,
  en zolang dat patent niet is goedgekeurd doe ik er mijn voordeel mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑