Triestig hoopje boom

Jarenlange verwaarlozing heeft er voor gezorgd dat er hier op het boerenerf wel verschillende bomen er vree triestig bij staan. Het zijn vooral de laagstammen die onder de verwaarlozing geleden hebben (overwoekerd worden door distels is blijkbaar niet zo goed voor een boompje).

Eén van die bomen is onderstaande pruimelaar.

half dode pruimelaar

Meer dode takken dan levende takken. We dachten zelfs eerst dat hij volledig dood was. Maar toen kwamen er blaadjes aan en daarna pruimen. En zo wisten we meteen dat het een pruimenboom was (maar nog steeds niet welke soort).

Omdat ik de helft van de blauwe pruimenoogst verloren had (met het slechte weer als verzachtende omstandigheid. Nu ja, er stond ook nog een tweede blauwe pruimelaar die ik veel te laat gezien had) nam ik het goede voornemen om regelmatig te proeven van de vruchten en korter op de bal spelen.

Vijf dagen geleden was het resultaat als volgt: de gelig/rode pruimen van dat zielig boompje: nog niet goed. De groene pruimen: ook nog niet goed.

Vandaag was het resultaat volledig anders. De gelig/rode pruimen van dat zielig boompje: allemaal rot. En dat terwijl ze nog aan de boom hangen!

rotte pruimen in een boom

En met rot bedoel ik dus: goed rot. Jakkes Een schrale troost is dat ze nauwelijks smaak hadden (waarschijnlijk omdat de boom zijn energie nodig had om te overleven) en dat zo de wespen er tenminste iets aan gehad hebben.

rotte pruim opgegeten door wespen

Voor wie wil helpen om de soort te bepalen, zo ziet een intacte vrucht eruit:

geel rode pruim

Identificatie van de soort is trouwens welgekomen want zopas heb ik een tweede van die pruimelaars ontdekt (ja ik weet het, ‘t is schaamtelijk. Ter mijne verdediging, madam boerenerf had het ook nog niet gezien!).

En wat met de groene pruimen? hoor ik jullie al vragen (allé, vooral Ria zal zich dat nu afvragen). Awel, die zijn goed. Redelijk goed, want ik vind dat de smaak wat beter kan (maar ik ben niet zo een grote pruimeneter, dus niet meteen de best geplaatste persoon om dat te beoordelen). Dus als ge er wilt Ria, komt ge er best zaterdag om (want zondag zijn we naar de Gentse feesten). En als ge de groene pruimen ook vind tegenvallen (voorlopig maar 1 boom van gevonden, maar wie weet staat er hier wel ergens een tweede zulle) de krieken zijn ook goed en daar hebben we ook twee bomen van staan (of misschien wel drie).

2 groene pruimen en handvol krieken

6 Comments

 1. Sandra

  ze lijken op de Reine Vicotria die ik ook heb, maar ik weet niet of ze ook zo smaken 😉

 2. natuurlijk-rijk

  Dat zijn daar serieuze verrassingen!!! Met het determineren van de soort kan ik je niet helpen, wij snoepen wel eens van de overhangende pruimen van de buren 😉 Maar ‘t gaat er wel eens van komen om fruitbomen te zetten, plaats genoeg in ieder geval.

 3. Ria Baeck

  Goed! Heel goed nieuws! Wij willen zeker pruimen en ook krieken! Stuur je mij jullie adres, en welk uur het beste uitkomt? Ik ben de hele dag vrij, dus voor mij is het om het even!

 4. Hanneke

  Heb ook zulke gele pruimpjes, wij noemen ze mirabellen, lekker voor in de wijn.

 5. Loko Tosh

  Misschien vind je hier wel een passende naam http://www.hoogstamfruitnh.com/contentFiles/pruimen/index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑