Toen en nu

Als ge uwen hof alle dagen ziet vallen al die veranderingen niet zo op. Maar als ge dan ne keer in de vroegere foto’s bladert, awel dan beseft ne mens dat hij al veel werk verzet heeft.

Toen: de treurwilg was wel heel breed, de distels stonden – letterlijk – metershoog en het lag er nog vol takken van een dode spar.

treurwilg en hoge distels

Nu: de treurwilg is gesnoeid (genoeg om er opnieuw langs te kunnen), de distels zijn dan misschien niet allemaal verdwenen maar ze domineren in ieder geval niet meer (onzen hof is nu 2 meter groter) en die dode takken zijn al lang afgevoerd. Voor alle duidelijkheid: die laagstam fruitbomen stonden er vorig jaar ook al. Alleen waren ze toen volledig versmacht door de distels die hoger kwamen dan de boompjes. De meeste van die boompjes staan er nog steeds behoorlijk flauw bij maar zijn toch al redelijk hersteld. Eind dit jaar krijgen ze een deftige snoeibeurt en wat bemesting (paardemest van de gebuur) en volgend jaar zien we dan wel verder.

Toen: ge kon bijna niet aan onze notelaar aan: onkruid, brandnetels, nog meer takken van de dode spar, nen berg hakselmateriaal. Kortom: 1 grote nest.

oude notelaar

Nu: alles schoon opgekuist op wat hakselmateriaal (de kippen hebben alles over een grote oppervlakte verspreid, dat maakt het opruimen er niet gemakkelijker op) en nog 1 wilde kerselaar na. Die wilde kerselaar moet er ook nog aan geloven. Maar aangezien ik er hem met wortel en al uit wil zal dat gebeuren al ik ne keer hulp heb (of veel goesting om te graven). Want ne wilde kerselaar, daar heb je niks aan (de kersen zijn klein en veel te zuur om er ook maar iets te kunnen mee aanvangen).

oude boomgaard

3 Comments

 1. onderdeappelboom

  Inderdaad, veel werk verzet al! En vooral: heel mooie veranderingen. Dat wordt daar nog een pareltje!

 2. bart

  dat vind ik een van de grootste pluspunten van een blog, om na tien jaar nog eens te kunnen terugkijken hoe het toen was, en dan vaststellen dat het tóch beter geworden is, al had je toch niet onmiddelijk dat gevoel als je die verdorde wildernis bekijkt die het ondertussen geworden is 🙂

 3. meneer boerenerf

  @onderdeappelboom,
  langzaam aan maar zeker

  @bart,
  inderdaad een heel groot voordeel. Met zo nen blog houdt ne mens alles wat beter bij (of misschien ben ik gewoon een grote sloddervos)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑