Fruit, hondenrennen en bier

Dikke sjans dat ik deze blog heb. Want het was pas tijdens het schrijven van de vorige post dat mijne frank euro is gevallen. Ik zat namelijk met juli in mijn hoofd als oogstmaand voor onze bessen. En als die bessen maar rijp zijn in juli dan hebben wij nog zeeën van tijd om al ons sap en gelei/confituur-maak-gerief te kopen. Nietwaar?

Maar die bessen gaan dus niet rijp zijn in juli. Die bessen gaan al oogstrijp zijn in juni. En juni, dat is al volgende week. En vanaf morgenvroeg zit madam Boerenerf een weekje in Barcelona.  En het weekend daarna zitten we met twee feestjes in Gent. En het weekend daarna is het al onze barbeque en kunstsuperette. En dan zijn we al half juni en moeten de bessen waarschijnlijk al geoogst worden. Wat betekent dat we nu, NU, ons gerief moesten kopen!

Tijdens mijn opzoekingen voor cider was ik brouwland al tegengekomen. Daar hebben ze niet alleen alles om zelf te brouwen maar ook om confituur en sap te maken. Er gisterennamiddag nog snel naartoe gereden. Sympathieke mensen en ‘k weet niet hoeveel schoon, maar ook duur, gerief. We waren al snel veel geld kwijt, maar wel nieuw leesmateriaal rijker. En ook een kersenontpitter, een stoomextractor (lees: wij moeten niet meer bij de sapmobiel langs maar kunnen nu zelf gepasteuriseerd sap maken), een hydrometer en nog wat bokalen.

En zo zijn we ook eens in Beringen gepasseerd. Beringen, vooral bekend van zijn steenkoolverleden (vree coole oude industriële gebouwen trouwens, kwijl). Een hondenrenbaan hebben ze er ook. Hoe zot is dat nu? Een hondenrenbaan! Ik wist niet eens dat ze dat in België deden. Maf, maar nu wil ik er natuurlijk eens passeren als er een wedstrijd is. Niet dat mij dat interesseert zulle, maar dan kan ik wel zeggen dat ik naar een hondenrenwedstrijd ben geweest. En hoeveel mensen in België kunnen dat zeggen? (Wat trouwens ook de reden is waarom ik in Heist op den Berg ne keer naar een ijshockey wedstrijd wil gaan kijken. Ijshockey in België, nog zoiets maf!)

Ps. Op de terugweg ook nog de ideale naam voor een pilsbiertje bedacht. Gegarandeerd duizenden hectoliters omzet meneer! Een subliem staaltje marketing! Dat er nog niemand anders is opgekomen, ‘t is ongeloofelijk. Wilt ge het weten? Echt?

Hier komt ie: ‘Nog ééntje’. Ge noemt u bier gewoon ‘Nog ééntje’. Denkt er ne keer over na, hoeveel mensen zeggen op café niet: ‘kastelijn, geef mij er nog eentje?’ Awel, dat zou u biertje kunnen zijn dat dan uitgeschonken wordt. En ge kunt er een gans gamma van maken. Het lekker donkere biertje: ‘Geef diene mens er ook eentje’. De zware tripel: ‘nog ne laatste’ en het fruitbiertje: ‘en voor madam ook iets’. Geniaal!

8 Comments

  1. willem

    Ik ben lang geleden al “nog ene” en “de laatsten” tegengekomen. Helaas was de kwaliteit ervan niet om er ‘nog zo ene’ te bestellen ;o)

  2. Eef

    Je kan ook je bessen invriezen om er later gelei met te maken. Of de lekkere taart van bij de familie Appelboom.

  3. Boer Thomas

    En toch bestaat het al 🙂
    http://biervanhier.skynetblogs.be/archive/2007/10/24/nog-eentje.html
    Door de proef in Lochristi, net zoals ” ‘t Zelfde “.

  4. meneer boerenerf

    @Eef,
    wegens twijfelachtige electriciteit momenteel nog geen diepvriezer. En taart is zo slecht voor de lijn….
    @willem, @boer Thomas, dedju, te laat en ik die dacht dat ik anheuser bush al het vuur aan de schenen kon leggen met mijn geniale vondst 😉

  5. meneer cité

    “kastelijn”? Zeker zelf een paar keer nog eentje gedronken?

    Voor de sterkere drank lijkt “om ‘t af te leren” me wel iets hebben.

  6. moustache

    Schoon gerief. Ik wil u wel mijn 180kg appelen zien stomen tot sap… ik blijf denk ik toch langs de sapmobiel passeren peis ik 🙂

    • boerenerf

      10 liter met ne keer moet dat toch lukken. Ik denk zelfs dat wij hier veel meer dan 180 kilo appelen gaan hebben. Wat meteen ons probleem was, aan 5 euro voor 5 liter sap vrees ik dat een bezoekje aan de sapmobiel ons al snel 50 euro of meer zou kosten. En dan zitten we nog eens vast aan 1 bepaalde dag (en ons geluk kennende gaan we dan al juist iets anders gepland hebben). Nu kunnen we sappen wanneer we willen.

  7. bart

    voor grote hoeveelheden lijkt de sapmobiel me nog altijd een betere oplossing. Maar om op beperkte schaal zelf sappekes te draaien is zo’n sapmachien inderdaad ideaal. Het grootste voordeel vind ik nog dat je het in flessen van 1 liter kan doen; zo’n karton van 5 liter is toch nog wat aan de grote kant. Binnenkort begint het weer: kersensap stomen (om later te mixen met het appelsap)… mjammie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑