Opgelet mannen, nachtvorst

Allé, ‘t is te zeggen dat wordt hier en daar (bij onze kinesist) beweerd. Volgens deze site zou het kantje boordje zijn.

En natuurlijk juist na het weekend waarin we eindelijk ons tomatenplantjes verpot hebben. De sukkelaars kwamen al met hun hoofdje tegen het plastieke dekselke van de miniserre en dan is het naar ‘t schijnt hoog tijd om ze te verpotten. Wegens plaatsgebrek binnen en omdat het toch zo ongeloofelijk goed weer is hadden we ze wel al in ons veranda gezet. Uit voorzorg heb ik ze deze avond toch maar weer binnen gezet.

Afgelopen weekend was – alweer – goed gevuld. Vorig weekend had ik me ne keer deftig met de  bosmaaier op de brandnetels geschoten. Maar liefst 3 keer volledig de benzinetank leeg gewerkt! Dat is bijna de volledige boomgaard die gemaaid is. Wegens zondag bezoek was het dit weekend hoog tijd om al dat groenafval naar het containerpark af te voeren. ‘k Weet het, ge kunt dat composteren. Maar ten eerste is diene composthoek nog niet in orde en ten tweede ziet ge van hier dat ik mijn composthoop ga beginnen met 4 (yep ge leest dat goed, vier!!) volledige remorqueladingen aan brandnetels. 36 kruiwagens zijn dat, ‘k zou nogal ne compostberg gehad hebben! Dumpen op het containerpark dus die handel.

Omdat ik niet elke maand goesting heb om me met die brandnetels te amuseren hebben we een groot gedeelte met doek bedekt in de hoop ze te versmachten.

Maar liefst 45 vierkante meter doek ligt er. En ‘t is nog niet genoeg! We zouden zeker het dubbele kunnen leggen! De rest hoop ik door een combinatie van regelmatig maaien en met wortel en al uit trekken de baas te kunnen.

Ook nog tegengekomen tijdens mijn opruimwoede vanachter in den hof: mijnheer De Pad.

Mijnheer De Pad had namelijk samen met mevrouw De Pad een holletje gekraakt onder een houtstapel.

En wat doet ne mens dan bij het aanschouwen van zoveel pril huiselijk geluk? De takken die ge juist met de kruiwagen op den remorque hebt gedumpt opnieuw gaan halen en die beesten weer ietwat beschutting bezorgen hé.

Zo blijft het daar natuurlijk een rommelhoekje. Maar allé, als de familie De Pad maar content is.

8 Comments

 1. onderdeappelboom

  Jullie zullen ook geen tekort hebben aan tomaten!
  Trouwens: wij hebben nog een hele strook netels weggekregen door er gewoon graszoden bovenop te leggen. Die moesten we elders toch uitgraven (voor de moestuin onder andere), en die heb ik in het najaar dan maar gewoon bovenop de netels geschikt tot een grastapijt. En het werkt: geen netel meer te zien dit voorjaar!

 2. Kristof

  Dankzij nogal veel rommelhoekjes en ja ook brandnetels krioelt het in onze tuin van de beestjes, het woord proper en het woord tuin zouden niet in dezelfde zin mogen voorkomen!

  allez succes met de netels , de aanhouder wint.

 3. F

  Ik heb slechte ervaringen met het composteren van brandnetels. Die dingen verdorren in de compostbak maar vergaan hoegenaamd niet. Dus dat komt er niet meer in…

  Rond de leefruimte (perimeter rond het terras) worden ze manueel verwijderd van tussen de sparren. Elders in de tuin gebruik ik een biologische manier om ze te verdelgen. Ik zorg er voor dat de hond er systematisch op plast. Na 2 dagen en enkele sproeibeurten later zijn ze gegarandeerd dood. Da’s niet zo aangenaam rond het terras qua geur, dus dat doen we enkel achteraan in de tuin. Maar het werkt.

  Wat niet zo goed werkt hier is ze bedelven onder gemaaid gras of zoden: die dingen komen er altijd terug door. Het enige voordeel is dat ze niet diep geworteld zijn en zo gemakkelijk uit te trekken zijn met wortel en al.

  Voor de rest heb ik helemaal géén groene vingers!

 4. Ria Baeck

  De stengels en bladeren van de brandnetels zijn héél erg waardevol in de compost; uiteraard niet de wortels. Wat ook werkt: karton leggen op de plek waar je netels niet meer wenst en bedekken met organisch materiaal: oud hooi, de afgesneden netels zelf, gesnippperde schors etc. Hoe de natuur een handje laten helpen?

 5. AnneTanne

  Ik heb zonet ook 8 (of was het 7?) keer de tocht van huis naar serre en terug gemaakt om de tomatenplantjes toch maar weer een nachtje binnen te laten slapen. En de basilicum die net begon te kiemen in het kweekbakje in één moeite dan ook maar.
  Ben ik blij dat ik niet in de verleiding ben gekomen ze dit weekend toch al maar in de grond te stoppen!

  En brandnetels… nee, rechtstreeks composteren doen wij die meestal ook niet, maar als we ze echt op de composthoop willen maken we er eerst gier van. En na een paar weken trekken zijn ze echt zo dood als een pier, ook de wortels. Maar F heeft wel gelijk: de vezels van brandnetel zijn heel taai… niet voor niks dat het één van de oudste spinvezels is… en je zou ze eigenlijk al bijna moeten kleinknippen voor je ze composteert…

 6. tom

  al aan een brander gedacht om de netels te bestrijden? lichtjes overgaan en volgens de theorie zouden deze zich dan uitputten door ongecontroleerd te verdampen. wel enkele malen te herhalen (heeft een gelijkaardig effect als roundup maar dan biologisch!).

  en anders kippen er op los laten!

 7. bart

  Brandnetels wegkrijgen met kippen? Forget it. Eenmaal groot genoeg blijven ook de kippen er af. En ze zijn rap groot genoeg, de netels 🙁
  Kalkoenen of eenden, die moet je hebben! (en ik eet liever brandnetels onder de vorm van kalkoen dan als soep 😉 )

 8. boerenerf

  @iedereen: bedankt voor de tips! En jammer genoeg blijven de kippen inderdaad van de brandnetels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑