broedse kip

Driewerf hoera! Sinds gisteren zitten we op het boerenerf met een broedse kip!

Het gebroed komt dan nog uit onverwachte hoek. Eén van onze nieuwe aanwinsten heeft mijn verzuchtingen gehoord en zich op de eieren geïnstalleerd.

Zie ze daar zitten in een hoekske op haar eieren.

 Ze zit in de legnest waar al ons kippen hun eieren leggen (want ge kent kippen, ge zorgt voor 3 schone legbakken en vervolgens kruipen ze toch allemaal in dezelfde). Het is dus niet enkel haar eigen broedsel dat ze aan het uitbroeden is. Aangezien een kriel toch 7 a 9 eieren kan uitbroeden hebben we er gisterenavond nog 4 extra onder haar gat geschoven. Daarmee zat ze op 7 eieren.

Deze avond ontdekten we dan dat ons andere hennen zich geen fluit hadden aangetrokken van de broedse kip en hun eitjes van de dag opnieuw in dezelfde legbak hadden gedeponeerd! Hadden we al gezegd dat een luttele 20cm verder twee schone, nieuwe, legbakken klaarstaan? Serieus, dat zijn toch geen manieren? Brutaalweg bij een aanstaande moeder in de materniteit kruipen en daar een eitje gaan leggen?

Dat zou ook betekenen dat die arme sloor nu op maar liefst 10 eieren  zit. Een beetje te veel van het goede, nietwaar?

Ik daarnet dus in het donker opnieuw dat kiekenkot binnen. Eerst de 2 legbakken van nog wat extra hooi voorzien. Alvast het valse ei er in gestopt. Kwestie dat die andere hennen morgen toch 1 van de vacante nesten zouden gebruiken (ne mens kan maar hopen).

En dan wou ik tellen op hoeveel eieren ze juist zat (en er eventueel een paar wegnemen). Awel, daar was madam niet van gediend! Begon ze me toch wel te pikken zeker! En venijnig pikken, hé! Voor serieus.

Als het zo zit kan ze op alle 10 de eieren blijven zitten. Meer werk voor haar, nem!

6 Comments

 1. Yolanda Elizabet

  Haha, ge heeft niets te klagen; ik heb slechts 3 kippen en 1 legnest en waar leggen de dames hun eitjes? Op de grond in het nachthok. Bij u doen ze dat dan toch nog ordentelijk in het legnest.

  Ben benieuwd hoeveel kuikentjes er geboren zullen worden!

 2. Andy

  Goed dat uw kippen broeds worden ! Hopelijk hebben ze ook het instinct van de eieren te draaien. Ik had een jaar of 4 geleden een legkip die broeds was, maar na 4 weken (een week te lang) heb ik ze van het nest gehaald, en was er bijna geen enkel ei nog heel. Allemaal kapotgestampt, en geen kuikentjes te zien.

 3. meneer boerenerf

  @Yolanda,
  al geprobeerd om 1 van de eieren in het legnest te leggen (wel even een teken op aanbrengen dat je weet wat het oude ei is)? Kwestie dat de kippen zo snappen dat een ei in dat legnest horen. En zeker voldoende hooi/stro er in leggen, ons kippen houden er nogal van in hun nestje te kunnen wroeten met het hooi tot het helemaal naar hun zin ligt.
  @Andy,
  da’s minder. Gelukkig is het andere eitje wel goed uitgekomen 😉

 4. Laura

  Tip: teken een kruis (met potlood liefst, we willen de kuikentjes niet blootstellen aan giftige balpen- en stiftstoffen) op de eieren waar ze nu op ligt, kwestie van geen half bebroede kuikens weg te gooien en verse te laten liggen. Al wat er nadien is bijgekomen komt nl. later uit en de kans is groot dat ze haar niets meer van die eieren gaat aantrekken eens de eerste geboren zijn. Dan gaat ze op schok met haar kroost en komt er van de andere eitjes niets meer terecht. Zonde van de energie én van dat dan al levende wezentje dat het misschien niet gaat halen.

  Gewoon elke dag controleren en de kruisloze eitjes vanonder de hen halen.

  Succes met het broedsel alvast, ben al benieuwd naar het resultaat binnen dit en 28 dagen!

 5. meneer boerenerf

  @Laura,
  ‘t is al in orde. de andere hennen hunne Euro is gevallen en ze leggen nu in 1 van de andere leghokken.
  Voor krielen is het trouwens maar 21 dagen: net op tijd voor pasen dus!

 6. Laura

  Oops, my bad: het is voor alle kippen inderdaad 21 dagen. 🙂 Al moet ik zeggen dat ze er bij ons (en jawel, ook krielen) vaak een dag of drie langer over doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑