Groei en bloei

Groei: dat is het onkruid dat hier al schoonekes begint te woekeren. De brandnetels zijn er alweer en ook de distels maken zich klaar om hun offensief van vorig jaar verder te zetten. Ik zal de bosmaaier van onder het stof mogen halen. Ze hebben 5 jaar vrij spel gehad, de schobbejaken! Maar dit jaar is het er mee gedaan. Schluss. Finito. The end. Zoals de Daleks zouden zeggen: exterminate, exterminate!!

Bloei: dat is de hazelaar, en nog een handvol planten waar we de naam niet van kennen. Dit jaar was het geel die de race ‘om het eerst bloeien’ heeft gewonnen.

Hazelaar in volle bloei

 

 

 

 

10 Comments

 1. onderdeappelboom

  Die derde is een winterjasmijn. De vierde ken ik niet. De tweede verwart mij: bloeit dat aan een tak waar ook hulstbladeren aan zitten of is dat gezichtsbedrog?

 2. Ria Baeck

  De tweede is een struik zoals een duizend staan in plantsoenen en dergelijke. Wel wat stekelig, maar niet zo straf als van hulst. Om het gewoon plat te zeggen in Kempens dialect: ik vind ze mottig. Zaait zich ook makkelijk uit.

 3. boerenerf

  @onderdeappelboom: dacht ook aan winterjasmijn maar twijfelde. Je ziet het niet goed omdat hij bijna volledig verdrongen wordt door een haag. Ik had beter naar de vorm van de bloem moeten kijken 🙂
  @Ria: We hebben een paar van die struiken staan en vind ze ook mottig.

 4. Tom

  eerste is gewoon hazelaar (Corylus avellana), tweede en vierde Mahonia aquifolium en derde winterjasmijn (Jasminum nudiflora).

  • boerenerf

   Dank je wel, we leren bij. Maar de eerste wisten we hoor 🙂

 5. Eef

  Hier nog iemand die de plant op foto 2 en 4 maar niks vind. Plus ik vind de bloemen stinken. Alleen, die plant is een vroege bloeier en zorgt dus ook mee voor het eerste voedsel voor hommels en bijtjes. Daarom staat hij hier achter het tuinhuis nuttig te wezen maar wel uit mijn zicht. 🙂

 6. Lotte

  en euh laat toch een paar brandnetels staan, goed voor soep om te eten maar planten gewijs kan je daar stinkend goed mee maken om … en nu lomt mene alzheimer gier kan je ervan maken goed voor de planten en tegen sommige beestjes maar weet dus niet meer wat…..
  MAAR wat ik nog wel weet stinken dat het doet dus ver weg van terras of gezellig zitplaatsje

  • Tom

   brandnetels bevatten, net zoals heermoes, veel kiezeriet die de celwanden versterken en daardoor de weerstand van deze verhogen tegen allerlei plagen. ook zijn ze door deze bespuitingen goed te gebruiken als extra stikstofmeststof.

   • meneer boerenerf

    Wel, we hebben er massa’s staan. Altijd welgekomen om wat te komen oogsten hoor ….

 7. Lotte

  Tom net wat ik wilde zeggen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑