Mysterie op het erf, een zotte kiek en een kat met veel geluk (of pech)

Nu we op den buiten wonen, worden we regelmatig geconfronteerd met onze heel beperkte natuurkennis. Ooh schoon beestje, verder komen we meestal niet. Geen flauw idee wat de naam is van de meeste beesten die hier rondlopen of vliegen. Meestal maakt dat ook niet uit. Maar nu zouden we graag eens weten, welke vogel heeft hier gans zijn pluimendeken achtergelaten?

pluimen

hier moet een deftige strijd gewoed hebben

Maar wat we vooral willen weten is, welk beest heeft die vogel dood gedaan?

Misschien onze katten. Maar die gaan niet zoveel meer buiten nu we Boris binnen houden. Onze beesten vangen ook wel ne keer ne vogel, maar dat is meer om mee te spelen. Het lijk vinden we dan wel ietske verder terug. In dit geval is de vogel echter opgevreten. Of op zijn minst in stukken gescheurd. Onderstaande foto (niet voor gevoelige kijkers!) is het enige wat ik er van teruggevonden heb.

1 vogelbil, opgegeten

Vies hé? 'k Had u nochtans gewaarschuwd.

Aangezien ons katten echt wel eten genoeg krijgen betwijfel ik sterk dat zij het gedaan hebben.

Maar welk beest heeft het dan wel gedaan?

Aangezien de pluimen vlakbij het kippenhok lagen, heb ik gisterenavond voor alle zekerheid het hok maar dicht gedaan. Ge weet maar nooit dat het mystery beast weerkomt en mijn kiekskes zou aanvallen!

Wat me meteen bij de zotte kiek brengt. Gans de zaterdag zat er een hen op de legnest. Eerst dachten we, ‘t is een groot ei en ze heeft er wat werk mee. Maar die treze bleef maar op hare nest zitten. Met die pluimen buiten waren we ongerust dat ze al aangevallen was en daar gewond zat. Dus ik de kiek efkes opgepakt. Was madam toch wel broeds zekers!! Den 20ste november kreeg dat zot spinol het in haar klein kippenbrein om een ei te proberen uit te broeden! Misschien een beetje ons eigen fout want we laten al ne ganse tijd een vals ei in de nest liggen (kwestie van aanmoediging om daar te leggen en te voorkomen dat ze een eigen plekske in den hof maken waar we de eieren dan niet vinden). En zoiets durft wel ne keer broeds gedrag uitlokken. Soit, vandaag was die zotterenij gelukkig al over (dus ook geen foto van de broedse kip). Meteen maar het vals ei uit de legnest verwijderd want zo in putje winter met een blote kiekenborst rondlopen is ook niet goed voor dat beestje. Ik vat het in ieder en geval als een goed teken op. De beestjes voelen zich hier duidelijk goed thuis EN hopelijk is ze even zot in april want wij willen kuikens. En het liefst via natuurlijke weg. Ik heb een beetje zitten lezen over broedmachines. Awel, dat die hennen goed zot zijn om dat allemaal te doen: zo veel werk! En moeilijk dan ook nog ne keer: de goede temperatuur, de goede luchtvochtigheid, op het juiste moment keren …. Pfff, dat de kip het maar zelf doet!

Wat de kat met veel geluk (of pech) betreft: awel, den Boris is door nen auto overreden.

‘K weet het, ik stond er ook vrij perplex bij toen het gebeurde. Eerst een deur op zijn kop. En dan, de tweede dag dat hij opnieuw een beetje buiten mocht (madam boerenerf was maandag en dinsdag thuis, ideale moment om hem overdag en beetje buiten te laten, dachten we) eindigt hij onder een auto!

Ik was net ‘s avonds het hek aan het dicht doen toen er een auto passeerde en ik een klop hoorde. Ik keek nog net op tijd op om Boris een salto in de lucht te zien maken, met een smak op het asfalt te landen en vervolgens in de hof van de overgeburen te verdwijnen. Mijn hersens hadden moeite om het feit te verwerken dat het inderdaad kon gebeuren dat dezelfde kat op 8 dagen tijd EN een deur op haar kop kon krijgen EN overreden kon worden. Madam boerenerf was, om het voorzichtig uit te drukken, ook behoorlijk van haar melk. We hebben nog efkes gezocht, maar de overgebuur zijn hof is nog groter dan de onze. Veel meer dan bang afwachten konden we niet doen.

Om 1 uur ‘s nacht is meneer dan op zijn dooie gemakske binnengewandeld. Alsof er niets gebeurd was! Wij een zakje eten gegeven en terwijl hij stond te eten heb ik hem goed bekeken en gevoeld of hij niet gewond was. Noppes! Niks, nada! Woensdagavond er toch nog mee bij de dierenarts geweest en die kon ook niks fout ontdekken. Toch wat extra medicatie gegeven voor alle zekerheid. En nu blijft hij binnen! Nog ne ganse tijd! Want avondlijk drama is er nu wel genoeg geweest. Wel een taai beestje, den Boris. Maar dat hij dus binnen blijft, want we willen hem echt nog niet kwijt.

13 Comments

 1. Cee

  Het ziet er duifachtig uit. Maar heb twijfels als ik het kadaver zie. Die poten zijn niet duifs.
  Vaak zie je dat. En ja, een kat.

  Het hoeft daarom niet één van jullie katten te zijn.
  Trouwens, het argument dat ze voldoende eten houdt ook geen steek hoor. Eten en jagen zijn 2 volledig gescheiden instincten. Vroeger waren er boeren die hun kat geen eten gaven in de hoop dat ze dan meer ratten en muizen zouden vangen. Maar dat werkt averechts. De katten jagen dan op een groter territorium, en dus niet daar waar de boer het het liefst heeft: bij de silo.

  Dus eigenlijk wel beter om je kat te voeden. En als ze geen honger hebben doden ze zonder te eten.

  Ik zit in met den Boris. Hij heeft wel 9 levens, maar toch, ik vrees dat het zijn kneuzingen van de deur zijn + net het lange binnenblijven die hem wat soft maken en wat te enthousiast bij de eerste buitenlucht.

  Katten zijn nogal gestresseerd als ze niet buiten kunnen. Ze kunnen hun territorium niet verkennen, noch de gazet lezen (geuren en tekens van andere katten in de buurt). Dit is niet goed, en al zeker niet voor jullie alfa-male. Ik begrijp de bezorgheid, maar je maakt hem enkel nog meer stressy door hem binnen te houden. Sorry :p

  En voor je kippen, kans is klein dat een kat ze aanvalt. Kuikens daarentegen… Kippen zijn trouwens ook killers.

  Ik ken een ren waar altijd voldoende eten is. En dat trekt ook kauwen aan. Geloof het of niet, maar die kippen hebben zo een kauw niet alleen aangevallen, maar effenaf gedood. So beware of the chicken 😉

 2. Kristof

  Welke vogel het is kan ik zo direct niet zien, maar ik denk dat de dader een sperwer is, het beestje is helemaal geplukt (zoiets doen katten niet) hij of zij is waarschijnlijk gestoord toen hij aan het eten was.
  Wat platte poezen betreft heb ik hier een paar weken geleden ook iets meegemaakt. Toen ik ‘s morgens nar het werk vertrok vond ik onze poes plat gereden op de straat,
  ik dacht zal het beestje maar direct begraven. tijdens deze daad hoor ik opeens achter mij miauw, bleek dat er een identieke tweelingsbroer van onze poes plat gereden was.
  ikke en de kindjes wreed content ( na een minuutje stilte natuurlijk) .

  groetjes
  Kristof

  • boerenerf

   Oei, jammer voor dat beestje. Maar wel een geluk voor jullie natuurlijk dat de eigen kat nog leefde.

 3. Lotte

  ik heb bij ons ook net het zelfde gezien, ongeveer een jaar geleden, nooit geweten wat het was en wie het was.
  En die natuurkennis komt wel, je haalt eens een boekje zoekt het op op het net… ik ben ook een stadskind dat naar den buiten trekt 🙂

 4. bart

  Sterk beestje, jullie Boris. Maar zijn negen levens gaan er wel in een hoog tempo door op die manier. Hopelijk heeft hij nu ook voor auto’s een heilige schrik gepakt en istie wat voorzichtiger bij het oversteken.
  Is hij gecastreerd? Dat kan al eens helpen om wat kalmer aan te doen.

  • boerenerf

   Beide katers zijn gecastreerd en de kattin gesteriliseerd.

 5. hoow@huis met tuin

  Het enige wat ik weet is dat je bij zo’n pluimenboel moet kijken naar de pen van de pluimen.
  een roofvogel trekt die pluimen namelijk uit, terwijl andere roofdieren die gaan afbijten.

  • boerenerf

   Pen zit nog aan de pluimen, dus duidelijk een roofvogel. Misschien toch een sperwer zoals Kristof al aangaf.

  • Lotte

   wow dit ga ik proberen te onthouden een handig weetje!

 6. hilda

  wow, te zotjes! al goed dat hij nog 7 levens te gaan heeft…

 7. Sandra

  ik schrok me een hoedje toen ik van Boris las, dat hij echt niks heeft is een wonder, maar hij is toch zeker nog een beetje sloom van de klap met de deur dat hij de auto niet op tijd zag aankomen.
  De prooi lijkt mij een duif en diegene die er verantwoordelijk voor is is ook een vogel. Een sperwer, buizerd of kiekendief…

  • boerenerf

   Wij hopen dus op een sperwer. Schone beestjes!

 8. Thea

  In ieder geval, was het een roofvogel!!

  Boris heeft geluk gehad!!

  Groetjes Thea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑