Rocky, de kip

Hier op het Boerenerf hebben we niet echt de gewoonte om onze kippen een naam te geven.Allereerst: het zijn kippen. Ten tweede: het zijn redelijk mensenschuwe kippen. Tiense vechtkrielen blijken niet de meest gemakkelijke kippen te zijn.

De enige reden dat ze nog in hun hok komen is omdat we daar hun eten zetten. Voor de rest slapen ze hoog in een boom en doen ze hun goesting. Meestal doen ze hun goesting het liefst ver uit onze buurt. Hun eieren leggen ze steevast op een verborgen plek. En ontdekken we die plek per toeval, dan gaan ze ergens anders leggen (zelfs al nemen we maar een paar eieren weg en laten we de meeste liggen). Eten kun je de beesten ook niet want daarvoor zijn ze veel te taai. In essentie kopen we eten voor wat wandelende decoratie in onze tuin. We zouden ze ook in hun ren kunnen opsluiten maar die beesten opsluiten op 5 vierkante meter gras terwijl we over zo een grote tuin beschikken vinden wij wat gemeen. Ze vinden onze tuin wel leuk, en wij hebben geen last van slakken …

Dus wij tolereren hen in onze tuin en zij lijken ons min of meer te tolereren. Maar een naam, neen, dat gaan we hen niet geven.

Behalve dus Rocky.

Rocky moet ge weten, loopt hier al een maand of twee ferm te manken. Geen flauw idee wat er precies gebeurt is maar éne poot is niet volledig in orde. Hoogstwaarschijnlijk aangevallen door iets (of vree lomp uit een boom gedonderd, dat kan ook). Wij dachten: die overleeft het niet lang. En op een gegeven moment was ze inderdaad verdwenen. Op zo een moment hopen wij vooral heel hard dat onze varkens dat lijk niet hebben opgevreten (niet lachen, George heeft al eens een duif opgegeten, ‘t is hem niet echt goed bekomen). Dus wij rap rondkijken.

Blijkt dat ze in de stal zat te broeden. Vrij hoog op het stro zelfs. Geen enkel idee hoe ze daar mankepoot en al is opgeraakt!

‘Dom kieken’, was ons oordeel en ook: ‘daar komt niets van’.

Vooral omdat madam beslist had om op een slordige 11 eieren te gaan zitten tegen een koude muur.

Hoe ze het klaar heeft gespeeld weten we ook nog altijd niet maar uiteindelijk is er toch 1 ei uitgekomen. En we moeten zeggen, ze is een goede kloek!

P1010986

Het kuiken loopt er kwiek en gezond bij.

P1010988

En slechte poot of niet, de hen dweilt er ganse onze tuin mee af. Als ze stil staat trekt ze de poot omhoog en bij het stappen is het van manke, manke. Maar daar trekt de kloek zich allemaal niks van aan, zij gaat voort.

Daarom dus dat we besloten hebben haar de naam te geven van de bekende Italiaanse filosoof Rocky Balboa want zoals iedereen weet: it is about how hard you can get hit and keep moving forward …

Verder horen we graag jullie suggesties voor een kippenras dat ge rustig in uw tuin kunt laten rondlopen maar dat wel de goede manieren heeft om ‘s nachts in hun kot te gaan slapen en hun eieren te leggen in de daartoe voorziene legbakken. Want geef toe, 4 hennen die elke dag een ei leggen op onze hof en wij moeten er in de supermakt kopen, dat is toch geen doening!!

11 Comments

 1. Cin

  Allez alvast een ras die we hier niet gaan uitproberen. Ik kijk uit naar de reacties, want ik wil al zo lang kiekens.

  • meneer boerenerf

   zeker kippen nemen hoor, het zijn koddige dieren om in je tuin te hebben rondlopen. Maar inderdaad misschien best een ‘braver’ ras nemen …

 2. Heidi

  Ik vind onze zilverbrakels toffe kiekens. Ze leggen waar het moet, maar slapen ook wel in de boom. Voor ik ze geknipt had was er ééntje die uit mijn hand kwam eten.

  • meneer boerenerf

   zilverbrakels zijn prachtige dieren maar liefst geen al te goede vliegers want we hebben nu al een gebuur die klaagt dat ons kippen in zijn moestuin zitten …

 3. Fruitberg

  Goudbrakels leggen in het hok, maar je houdt ze niet in een hok want daar vliegen ze uit. Ik denk dat ik de volgende keer ook eens iets anders ga proberen, maar brakels zijn wel erg mooi natuurlijk

  • meneer boerenerf

   Goudbrakels vinden we ook prachtige dieren, maar inderdaad, dat vliegen is minder …

 4. Moeke Hilde

  Ik zweer bij zijdehoentjes! Super slakkenjagers, aaibaar en vliegen niet…

 5. Zem

  Jullie wisten van te voren vast niet dat deze eigenzinnige, wat wilde beestjes het woord “vecht” in hun naam hadden 😉
  Dan zijn ze meest wat minder hanteerbaar.
  Mooi verhaal van de manke moeder met haar mooie kuiken.
  Benieuwd naar de adviezen voor een wat meer gedomesticeerd ras 🙂

  • meneer boerenerf

   O we wisten het wel hoor, en zelfs nog wat moeite moeten doen om ze te vinden. Meneer Boerenerf wou eigenlijk zelfs de grotere variant maar daar heeft madam boerenerf haar veto over uitgesproken (zo weet je meteen wie hier de slimste in huis is). Het probleem is vooral dat we ze helemaal vrij laten lopen in onze tuin en met elke nieuwe generatie kuikens verwilderen ze dus wat meer. Op zich hebben we daar geen probleem mee behalve dat we dus ook geen eieren meer hebben (en een gebuur die klaagt dat ze in zijn moestuin zitten want afsluitingen trekken ze zich ook niks van aan).

 6. gerhilde maakt

  Ik wandel momenteel een beetje zoals Rocky, gelukkig is het bij mij van tijdelijke aard. Ik zou wel een hele slecht broedkip zijn …

  • meneer boerenerf

   oei, ook door een marter aangevallen? of uit een boom gedonderd? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑