We zijn erbij!

Afschakelingzone 5, daar bevind het Boerenerf zich in. Ook geen twijfel hier of onze straat wel dan niet wordt afgeschakeld. Het is vrij simpel, alle cabines in de volledige gemeente zitten bij schijf 5.

Aangezien ze bij schijf 6 gaan beginnen staan we tweede in de rij. Lees: er is wel degelijk een goede kans dat we hier efkes zonder stroom gaan vallen.

Als het daadwerkelijk beperkt blijft tot 3 uur gaat dat niet echt veel problemen met zich meebrengen. Misschien dat het wat fris wordt in het huis en we qua douchen moeten wachten tot de stroom weer werkt. Voor dat beetje ongemak maken wij ons hier echt niet ongerust. Maar, die drie uur is dus als alles goed gaat. Dat is als de gecontroleerde brown outs goed werken. Die brown outs zijn er om een volledige black out te vermijden. En een black out wil men ten alle prijzen vermijden omdat zoiets, euh, echt niet goed zou zijn. Channel 4 heeft daar vorig jaar nog een vrij deftige documentaire over gemaakt.

72 uur, of drie dagen kan je dan zonder stroom zitten. In een afgelegen, landelijke omgeving misschien zelfs 5 dagen. En dat is toch wel een reden om wat ongerust te zijn. In ieder geval ongerust genoeg om mentaal een kleine checklist af te lopen en te zien wat de pijnpunten zijn en waar we eventueel iets kunnen aan doen.

Allereerst de dieren. Niet echt problemen daar. Eten kopen wij hier altijd redelijk in bulk aan. Ook voor de katten. Minder dan een week reserve is er hier nooit. De afsluiting voor de varkens werkt op zonne-energie en een batterij dus daar zitten we ook goed. Voor wie zijn installatie rechtstreeks aan het net aangeschakeld is kan er wel een probleem zijn. Zelfs een stroomonderbreking van drie uur kan genoeg zijn om uw beesten te laten ontsnappen, voor ge het weet is de nieuwe pony er vandoor.

Voor ons is er minder goed nieuws. Qua verlichting zijn we de afgelopen jaren (met dank aan de kaduke elentriek) wel gewend om ons te behelpen met zaklampen.

P1010345

Gerief genoeg op dat gebied en zo een Petzl is echt wel een gemak. Altijd licht op de plek dat ge kijkt en ge hebt uw beide handen vrij. Black out of niet, koopt zo een spul, ge gaat content zijn.

Twee jaar terug had ik al geconstateerd dat  de verwarming en het warm water afhankelijk zijn van de elektriciteit. Over een generator had ik het toen ook al en het feit blijft: meer dan 500 euro uitgeven voor iets dat ge nauwelijks tot niet gaat gebruiken, het blijft duur. Dit of dit lijkt me een veel goedkoper alternatief en kan ook nog gebruikt worden voor een winterfeestje of winterbarbeque. Iemand van onze lezers ervaring met zulke zaken? En zijn jullie al voorbereid op een mogelijke blackout?

13 Comments

 1. Fruitberg

  Hier zijn we niet afsluitbaar. Ik vermoed wel dat enkele uren niet direct voor veel problemen kan zorgen, maar draadafsluiting, daar had ik nog niet aan gedacht

  • meneer boerenerf

   Ik vrees dat er velen daar niet gaan aan denken en er dus ook vrij veel ontsnappingen zullen zijn

 2. natuurlijk-rijk

  Hihi die nieuwe pony, ik weet meteen over wie je het hebt en ja wij zitten er ook bij, heel ons dorp trouwens, ze kunnen er wat van de mensen bang te maken, werken tot ons 68, we zullen financieel getroffen worden en dan nog durven ze dreigen met den elentriek af te sluiten, blijven uitmelken moeten ze daar in Brussel denken!

  • meneer boerenerf

   ik vond het vooral ontmoedigend om te moeten vaststellen dat er al in 2012 werd voor gewaarschuwd en men dan vervolgens twee jaar niks heeft gedaan ….

 3. bart

  Gezien het strategisch belang van Mijn Erf wordt het logischerwijs ontzien van enige vorm van stroomonderbreking. Los daarvan zijn al onze dieren zodanig graag bij ons, dat afsluitingen er au fond louter voor de vorm staan en eigenlijk geen enkel praktische noodzaak kennen. πŸ˜‰

  • meneer boerenerf

   Toen we nog op zoek waren naar ons Boerenerf hebben we wegens te hoge vraagprijs afgezien van de aankoop van een huis vlakbij jullie. De fout van ons leven blijkt nu!!

 4. Cee

  Hier zitten we in zone 3. Maar ze zullen de zones alterneren, dus als het prijs is, zal het voor iedereen wel eens prijs zijn. Ze zullen niet altijd beginnen met 6 maw.

  Geheel toevallig (was voor op de zolder) een “baladeuse” gekocht van Black & Decker. Tegenwoordig met herlaadbare batterijen, haak, lichter en LED lampen. Wat een verschil toch met die gloeilampen in een kooi aan een draad.

  Qua warmte, pull-over als het nodig is.

  • meneer boerenerf

   Ik ga gewoon wat dichter bij mevrouw Boerenerf kruipen πŸ˜‰

 5. Menck

  Drie uurtjes een dikketruinenmoment wegens geen verwarming: dat valt nog te doen. Helaas werkt al de rest hier ook op elektriciteit (ja, zelfs om het toilet door te spoelen, moet een pomp worden geactiveerd.) Wat er ook van zij: wanbeleid is in dezen het enige juiste trefwoord.

  • meneer boerenerf

   wanbeleid is absoluut zekers het juiste woord. Maar euh, misschien toch best ergens een emmerke of twee klaar zetten om te kunnen doorspoelen? Of madam Menck verbieden om al te gekruid eten klaar te maken …

 6. TheHappyFive

  En toch denk ik ergens dat het veel stemmingmakerij is en het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

  • meneer boerenerf

   We zullen zien, las het een strenge winter is zou er normaal echt wel een probleem zijn.

 7. elna

  niet met al dat moderne gedoe, wel met deze super brander.
  https://www.pinterest.com/pin/502221795918761018/
  hartelijke groet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑