Uitverkoren

De mannen van Facebook lieten mij weten dat ik, allé ‘t is te zeggen onze Boerenerf Facebookpagina , uitverkoren was om de nieuwe statistiekenpagina ne keer te proberen.

En wat dat nu mens als hij zo een uitnodiging krijgt? Compleet negeren natuurlijk. Wekenlang. “Niet zagen hé mannen”, dacht ik als ze daar weer eens waren met een herinnering. Want volharden, dat deden ze wel.

Tot ik vorige week dan toch maar eens besloot om dat te bekijken. Awel, ik had het eerder moeten doen. Verdomd leutig man!

Allereerst is er een algemeen overzichtje (klikken voor grotere foto). Dat is voor uw pagina in het algemeen en u 5 recentste berichten berichten. Bij ons is dat maar een onnozel pagina waar we al onze post van onze blog zetten en korte berichtjes die we het niet waard vinden om een echte post aan te wijden maar ik kan me voorstellen dat dit voor meer actieve pagina’s, of bedrijvenpagina’s verdomd handig is.

statistieken1

Maar daarna komt het toffe: het berichten overzicht! Daar kunt ge zien hoeveel mensen elk bericht bekeken hebben en of het fans zijn of niet. Hier ontdekken we meteen dat niet alle fans alle berichten bekijken maar dat de meeste berichten steevast door een aantal niet fans bekeken worden (Helaba daar! Zou ge u ne keer niet rap fan maken! Als ge het toch zo interessant vind …)

statistieken2

Ge kunt ook zien wanneer u fans on line zijn (niet verrassend: tussen 8 en 22u) en welk type berichten het best werkt. Vooral foto’s dus (weten we meteen waarom den dezen hier zo populair is).

statistieken3

En dan komen we bij het meest coole van allemaal: personen. Dat zegt u hoe u fans verdeeld zijn volgens leeftijd, geslacht en woonplek. M.a.w., alle details van u bereik worden hier uit de doeken gedaan. In een ver (en duister) verleden heb ik nog communicatiewetenschappen aan universiteit gestudeerd. Had je mij – of de prof – toen verteld dat 20 jaar later ge met een paar muisklikken dit allemaal zou kunnen verkrijgen (zelfs voor zo een onnozel simpele persoonlijke pagina), ik had u compleet zot verklaard. Het bereik bepalen van communicatieboodschappen. Dat was praktisch een richting op zijn eigen, mensen! Met een eigen methodologie! En statistiek! Retesaai en toch het werkveld van talloze afgestudeerden. “Steek gij maar ne keer een enquête in elkaar om ons bereik te meten”, menig stagiair heeft het voor zijn kiezen gekregen. En dan vuistdikke rapporten over de voor en nadelen van enquête methode A of B. En oei, oei, pas toch op voor suggestieve vragen, hebt ge wel de juiste dwarsdoorsnede van de bevolking bevraagd? Waar hebt ge die gevonden? Hoe heb je ze benaderd? ….

In de wereld van Facebook mag dat allemaal de vuilbak in. We weten gewoonweg exact wie wat heeft bekeken, wanneer en of het man/vrouw is, hoe oud …. Marketeers moeten hier ongelooflijk hard van kwijlen denk ik.

statistieken4

Voor wie graag meer weet over zijn lezers een ongelooflijk handig iets.

Persoonlijk vind ik de combinatie: zelf gehoste blog (waar ik doe en plaats wat ik wil, geen inhoudelijke controle of policy regels van anderen) en zo een Facebook-pagina ideaal. Want zoals je ziet, de Facebook-pagina heeft ook zo zijn voordelen.

Nog medebloggers die dat al eens besnuffeld hebben?

9 Comments

 1. Kaat

  Leuke weetjes Meneer Boerenerf, wel wederom een deuk in de privacy-illusie…

 2. de Fruitberg

  Dit is één van de redenen waarom je mij niet op Facebook ziet. Ik heb er geen account en zal die er waarschijnlijk ook nooit hebben. Bedankt voor deze extra motivering 🙂

 3. Menck

  Neen, ik heb dat nog nooit besnuffeld.. (Wegens geen FB-account. 😉 )

  • meneer boerenerf

   Nochtans, voor iemand die zo graag weet wat er met zijn lezers gebeurt is … 🙂

 4. de biodiverse tuinier

  Is dit nu een aansporing om mijn biodiverse tuin FB-pagina’s meer te gebruiken of niet, vraag ik me nu zo af?

  • meneer boerenerf

   Dat moet elk voor zichzelf uitmaken, ik vind het gewoon een coole mogelijkheid.

 5. natuurlijk-rijk

  Ik zie daar precies nogal wat woonplaatsen van bloggers tussen staan, de mijne inclusief 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 BOERENERF

Theme by Anders NorenUp ↑