De serre uitkuisen en massa’s mulch verslepen, wij waren daar meer dan content mee. Maar ons HelpXer had ook nog zin om zelf brood te bakken (die kon echt niet stilzitten). Ze had daarvoor zelfs speciaal haar eigen gistcultuur voor een zuurdesembrood mee. Ik werd naar de winkel gestuurd maar bracht natuurlijk het verkeerde meel mee. Ter mijner verdediging: de instructies waren ook niet fantastisch en verdomme, hoeveel soorten meel kan ne winkel trouwens hebben? Heel veel blijkbaar! Dus hebben we het eerder op de Aveve-manier gedaan dan op de Bulgaarse. Op deze blog vind je maar liefst drie posts over zelf zuurdesembrood maken (bespaar ik me meteen wat typewerk, slimmer werken, niet harder werken).
Wij hebben een oregano- en notenmengeling als kruiden gebruikt. En brood bakken, dat leek ons altijd een heel gedoe. Maar eigenlijk blijkt dat heel goed mee te vallen! Maar dat kan ook aan de deskundige uitleg liggen.
Als snel rook het hier naar versgebakken brood, mmmh lekker.
De smaak zat ook goed. Zo hadden we dit weekend niet alleen een extra werkkracht maar hebben we ook nog wat bijgeleerd. Een geslaagd weekend noemen wij dat (maar wel vermoeiend).
En volgend weekend komen de Finnen …
ohhh finnen maken mooie muziek! (metal) 😀
Smaken verschillen 🙂
Als het de Hunnen niet zijn… 🙂
O nee, niet de Hunnen 🙂
Finnen? Zorg dat je genoeg alcohol in huis hebt!
‘t Zal geen brood bakken zijn maar moonshine destilleren.
Gôh: Moonshine – Redneck Rampage – Meneer ‘Hillbilly’ Boerenerf en Bubba go a long way ;o)
Goh, wat een vooroordelen zeg 😉
Maar we hebben drank genoeg in huis voor moest het nodig blijken.
Finnen. Weet dat die mensen vaak zeer gesloten zijn en erg weinig spreken. Dat brood ziet er erg lekker uit.
Niet erg, ben ook niet zo een spraakwaterval. En heb bij het mailen al ondervonden dat ze niet meer zeggen dan noodzakelijk. Ben benieuwd..
Voor u de Finnen onderdak biedt, lees eerst de gebruikswaanwijzing:
http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/inhoud/page.php?150
😉
Merci Menck. Staan wel grappige tips tussen.
oh mhm! jullie hebben mij trouwens volledig geïnspireerd om deze zomer zelf ergens te gaan helpen 🙂
veel plezier met de finnen! misschien niet altijd even gemakelijke mensen, maar ik heb niets dan positieve ervaringen ermee (so far anyway).
Oef, de andere comments deden me al aan doemscenario’s denken 🙂
Fijn dat we je kunnen inspireren. Moesten we hier niet zo veel werk hebben zou ik ook op ‘workaway’ gaan.
Spannend, dat internationale hulp-gilde. Benieuwd naar de ervaringen, die komen gaan.
Wat zien die broodjes er aantrekkelijk uit, trouwens!
en ook lekker!
Allé joh, da meende niet van die Finnen. Nog een paar zo’n weekends en jullie gaan helemaal uitgeput geraken en dan komen er vanaf volgende week ook nog allerlei feestdagen aan, zijn die ook al volgeboekt met helpers misschien 😉
We zijn eerlijk gezegd een beetje verbaasd over onze populariteit. Al een paar mensen moeten weigeren. Vervolgens op ons profiel gezet dat we pas na 10 juni nieuwe mensen zochten (idd feestdagen en ook nog ne keer een rustig weekend willen) en nu al opnieuw kandidaten voor juni en juli. Maar ‘t is wel de bedoeling dat ze zo veel mogelijk zelfstandig werken. Anders gaan we het inderdaad niet volhouden.
Je zou ze een adresje in de vlaamse ardennen kunnen aanraden in ruil… zo ergens onder een appelboom 😉
De geur van versgebakken brood is beter dan gelijk welk ander odeurtje.
En welk werkje mogen de Finnen doen ?
De haag heeft een knipbeurt nodig. Kunnen we meteen de hakselaar testen.
Ze zien er heerlijk uit!
Dat brood ziet er wel verdomd lekker uit.
hehehe…
Zeg niet zomaar gistcultuur tegen zuurdesem he!
Het typische van zuurdesem is immers, dat er behalve gisten ook melkzuurbacterieën inzitten!
En precies daardoor kan je met zuurdesem een 100% roggebrood wel laten rijzen, terwijl dat (door te weinig gluten, nodig voor gist-rijzing) niet kan met een gistcultuur…
En roggebrood met zuurdesem hoeft maar kort gekneed te worden, dus inderdaad, brood bakken hoeft echt geen gedoe te zijn. En bakvormen en broodmachines zijn voor een lekker brood volstrekt overbodig.
(En ondertussen loopt er bij ons een haantje rond, dat zich tegenover de dikke madammen van kippen perfect uit de slag weet te slaan. Voor het eerst hebben we een haan die recht heeft op de titel ‘Haantje-de-Voorste’.)
@Elisa en opdeboerderij: het was ook zeer lekker.
@AnneTanne: oei, we zullen het nooit meer doen 🙂
En we leren ook weer wat bij. Blij te lezen dat alles goed gaat met de haan. Het was er nog niet van gekomen een mailtje te sturen
Mmm… Dat ziet er goed uit! Smakelijk!